Marianne Johansson, Mosekälla

Medias Val!

Valdagen!

Jag har länge tänkt att jag skulle skriva om detta val, och Medias inflytande över det, eftersom jag tycker det är snett! Men jag har faktiskt varit alldelens för ofokuserad!

Det är inte så att jag inte är närvarande i valet och politiken, men det är så att mina tankar nog är något starkare på annat håll just nu!

Jag ska ändå försöka.

Jag tycker att Mona Sahlin har vuxit som ledare och stadsministerkandidat med tiden, och hon skulle mycket väl kunna styra landet!

Att de rödgröna ibland redovisar olika uppfattningar i olika frågor är en styrka, inte som borgarna och media  vill få det till, en svaghet!

Det är bara det att de rödgröna faktiskt är tre olika partier, och det hoppas jag att de fortsätter att vara! Huvudsaken är att de klarar av att kompromissa kring, och enas om ett regeringsalternativ! Och de har de ju gjort! De har ju en gemensam valplattform!

Alla tvivel som såtts, inte minst av media, är ju bara valpropaganda för Alliansen!

Media har verkligen valarbetat för Reinfeldt och hans regering! Man skriver om skattehöjningar för rika människor, men ingenting om skattesänkningar för andra. Man skriver om jobbskatteavdrag, och mer i plånboken,( dock mest för de som redan tjänar mest) man skriver inget om avgifter som blivit dyrare! Mona Sahlin framställs oftare negativt på tidningarnas första sidor, Fredrik Reinfeldt sällan. Negativ publicitet för Mona Sahlin är 33% mot 16% för Reinfeldt, medan oppositionens förslag sågas direkt på nyhetsplats, framställs alliansens förslag lite mer neutralt och positivt!

Fredrik Reinfeldt framställs som den store ledaren, ( fast han har ju inte ställt upp för sina sparkade ministrar precis!) Alliansen framställs som både gladare (Fredrik ler dock inte ofta) och mer harmoniska och trovärdiga. Mona Sahlins tobleroneaffär dras upp gång på gång, medan Reinfeldts och Carl Bildts trixande med barnflickor inte granskas alls. Carl Bilds inblandning i Lundin Oil är det också tyst om! Vad handlar detta om? Är problemet att Mona Sahlin är kvinna, eller är det partifärgen? Beror det på medias ägarförhållanden, eller att journalisterna har tjänat bra på alliansens skattesänkningar? Att journalister utnyttjar RUT? Ja, jag vet inte, men jag är tveksam till opartiskheten i Svenska Media, och först tänkte jag att det var jag som inbillade mej, därför att jag inte är anhängare av Alliansen! Men så läste jag att det jag uppmärksammat om Medias valrapportering och dess brister faktiskt också uppmärksammats av mediaforskare och stadsvetare, och då kanske jag inte har sett helt fel?!

Det finns också frågetecken till hur man rapporterar kring oponionsundersökningar, och allt sammantaget kan faktiskt göra att folk, osäkra väljare, istället för att bilda sig en egen uppfattning röstar på "det vinnande laget"

Jag kan berätta att jag en gång för länge sedan inför ett val blev uppringd av ett oponionsinstitut och en av frågorna löd "Om jag ansåg att Carl Bildt var en bra ledare för sitt parti?" Och det gjorde jag ju! När undersökningen redovisades i media hette det att folket ville se Carl bildt som stadsminister, så jag är väldigt tveksam till sådana här undersökningar! Men jag inser att de kan påverka de som är osäkra.

Nåja, jag tror inte att oponionsmätningarna visar så otroligt fel ändå, jag tror på alliansen i fyra år till!

Men skyll inte på mig!

Jag har jobb och jag är frisk peppar, peppar! Jag kommer att överleva.

Vad som oroar mig är framtiden med fortsatta skattesänkningar som gynnar de som redan har mest, ännu mera, och utförsäljningar av Telia, vad händer då med telefonerna i glesbygden? Nordea, Vattenfall och allt vad det nu var? Vad ska man betala välfärden med? Privata försäkringar, som många redan i dag inte har råd med??

Vad ska ungdomarna få för jobb, när äldre ska jobba längre? Var ska de nya jobben komma ifrån? Vad ska ungdomarna göra, det halvår då de inte ens får söka praktikplats?

Hur ska små fattiga glesbygdskommuner klara sig med ökat ansvar och utgifter, men med mindre bidrag från Staten?

Det finns en del att oroa sig för……

9 kommentarer

  1. Lisa

    Det är ganska intressant att folk tycker så olika.
    OM Mona Sahlin blir statminister så blir jag riktigt besviken.
    Jag tycker tvärtom som du. En katastrof! Jag tycker hon gjort en otroligt dålig valrörelse. Tror inte hon kommer att hålla de löften som sagts. De kan ju inte ens redovisa var pengar ska tas ifrån mer än att straffa de som jobbar och tjänar pengar. Är det straffbart? Bättre jobba än att leva på bidrag!
    I media har man sett varje dag hur Alliansen försämrat för sjuka. Vad är det negativa om Oppositionen?
    Två som vuxit är Jan Björklund och Maria Wetterstrand.
    Ha en go kväll

  2. Inger

    Jag är lite besviken över att vänsterpartiet inte har hörts nästan i Storuman. Om ni får många röster måste det bero på att ni är enda partiet som är enigt om flygplatsen. Enbart pga det fick ni min röst! Inte pga något valprogram.

  3. Marianne

    Och det är väl tur att vi ännu kan få ha olika åsikter! De stora tidningarnas valrapporteringa har handlat alldelens för lite om alla utförsäkrade sjuka som inte fått jobb, utan tvingas leva på socialbidrag! Det har däremot skrivits spaltmetrar om Mona Sahlin och hur dålig hon är! Jan Björklund vet jag inte riktigt vad jag ska säga om, en militär, konservativ och omodern!
    Maria Wetterstrand är däremot skicklig, har alltid varit det!
    De rödgröna har sagt att de ska höja skatten för de som tjänar över 40 000 kr/mån! De har råd att skatta mer

  4. Marianne

    Klart Lisa att det är bättre att jobba än att leva på bidrag! Ett jobb gör att man känner att man står på egna ben, man bidrar!
    Det är viktigt för självkänslan!
    Har du någonstans tittat på de rödgrönas budget? eller lyssnar du bara på alliansens påstående om ”budgethål”?
    Bland annat tänker de rödgröna INTE sänka skatter som alliansen, vilket gör att de har mer pengar! Just nu har vi ett budgetunderskott, precis som det varit med andra borgerliga regeringar! Det brukar sedan de röda få jobba ikapp, när de får tillbaka makten, frågan är om det går på åtta år!

  5. Marianne

    Jag är jätte ledsen Inger över att vi hörts så dåligt i Storuman! Vi har varit ”vingklippta” ända sedan avhoppen, och länge var det ens osäkert om vi skulle kunna ställa upp i det här valet! Vi får hoppas att vi kan jobba tillbaka det!
    Ber så mycket om ursäkt, och tackar ödmjukast för din röst!

  6. A.

    Grattis Sverige ni har gjort det igen. Ni är lika egoistiska fortfarande som ni va för 4 år sedan. Mycke ska ha mer utan en tanke på alla vi andra som inte har det så bra ställt.

  7. Lisa

    Klart det är bra för självkänslan att kunna jobba. MEN om man ska gå hemma och tjäna i stort sett lika mycket då är något fel.
    Som du skrev på nån Blogg:Jag känner också de som fuskat sej till sjukbidrag/pension… Det är ju just det. Nu har Alliansen börjat komma till rätta med det, sen är det oerhört tragiskt att de som verkligen behöver ersättning kläms åt. Hoppas fuskarna blir riktigt rehabiliterade.
    Om jag var företagare och lyckats få ihop 40 000:-/mån. så skulle jag inte vilja betala mer skatt. Sitter jag på en kommunal post så kan de gärna betala mer. De har inte tagit samma risker.

  8. Marianne

    Löntagare som tjänar över 40 000 kr/mån skulle få betala mer i skatt, vad blandar du in företagare? Är det någon småföretagare som tar ut mer än 40 000 kr/mån i lön??!! ja, iså fall går ju företaget så bra att de har råd med mer skatt på sin uttagna lön, men jag tror inte att det är särskilt många småföretagare som tar ut så höga löner!!
    Ja, jag vet av några ”fuskare”, men jag tror inte som den här regeringen att de flesta som går på sjukbidrag, föräldrapenning och akasssa är fuskare! 3% av alla utförsäkrade har kommit tillbaka i jobb! Vad tror du resten lever av?

  9. Marianne

    Socialbidragskostnaderna ökar, och det är kännbart för kommunerna, speciellt för små fattiga inlandskommuner, med minskade anslag från en borgerlig regering!
    Sjukpenning och föräldrapenning är baserade på inkomster, så sägs även akassan vara, men där finns ett tak! Du kan max få ut 9600 kr/mån på akassan, många får mindre. De flesta heltidsjobb ger nog mer än så!
    Sedan förstår jag inte vad du menar Lisa ska företagare skatta mindre för att de tar större risker? En företagare kan ju dock göra en del avdrag som inte en löntagare kan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.