Marianne Johansson, Mosekälla

Gruvsamma funderingar!

I dag är valparna fem veckor, och det är verkligen full rulle på dem! De har flyttat ur valplådan, som blev för liten, och bor nu i köket! Kolla länken nedan!

Om ca tre veckor ska vi åka till Slussfors för vaccination och besiktning. Tikarna verkar ha fått andra hem sedan, men fyra små pojkar är kvar, och jag hoppas verkligen att någon vill "förbarma" sig över dem och ge dem ett hem! Vi kan inte ha kvar dem, och att "ta bort" dem känns fruktansvärt! De är så otroligt pigga och söta!

Följer med i debatten kring planerna på gruvan i Rönnbäck.

Jag önskar att vi skulle kunna leva i ett samhälle där vi inte behövde gruvor överhuvudtaget, då de alltid innebär ett djupt och fult sår i naturen, som aldrig läks sen avslutad gruvdrift! Och trots nogranna miljöprövningar finns det alltid händelser man har svårt att se när man startar upp en gruva! Det blir utsläpp av farliga avfall! Visa mig den gruva där man brytit malm en längre tid, som inte har problem med det?!

Men nu är det ju så att vårat samhälle nog inte skulle kunna växa och utvecklas utan gruvorna, och det de producerar. Det är bara att ta det onda med det goda!

Min mor bodde som ung i Rönnbäck, min morfar och mormor fick flytta undan vattenfall och dämningarna på 1960-talet. Mina morbröder har nu kämpat sig tillbaka till det som finns kvar av deras barndomsby, för dem är det inte bara att packa ihop och flytta på sig ännu en gång!

Jag har aldrig upplevt det, och jag tror att det är svårt att föreställa sig hur det känns att slitas upp med rötterna, dessutom två gånger i livet!

Jag önskar att gruvbolaget hade sådan moral, att de åtminstone såg till att kompensera de drabbade rikligt! Och inte som Vattenfall och deras skamliga ersättningar.

Inte för att pengar hjälper, det man förlorar kommer inte tillbaka, men det blir ett litet plåster på såren i alla fall, ett erkännande som att "vi har sympatier med vad du nu går igenom"

Detta är den rent känsolmässiga sidan av myntet.

Sedan är frågan, hur kommer gruvan att påverka hela området? Kommer den bara att vara positiv för övriga näringslivet, eller kommer dammet från sandepån att spridas runt våra fjäll, och i våra slalombackar??!! Då blr det besvärligt med turistnäringen!! Hur påverkas jakten, fisket? Kommer våra entreprenörer att få jobb med sina maskiner när gruvan väl startar,eller har gruvbolaget egna maskiner och förare? Att våra entreprenörer behövs under uppbyggnaden är jag ganska säker på, men sedan då? Hur många av kommunens medborgare kommer att få jobb i gruvan? Eller har gruvbolaget sitt eget folk? Kommer arbetspendlande gruvarbetare att flytta hit?Eller blir det barackboende i Rönnbäck? Vad kommer kommunen att kunna tjäna på gruvan? Enligt en föreläsare vi lyssnade på under ett KF möte, så blir inte det mycket, gruvor är inte lönsamma för kommuner!

Vi kommer inte att kunna stoppa gruvan, jag tänker inte ens försöka! Men jag hoppas att vi kan ifrågasätta, slå hål på myter, inte vara så naiva, döva och blinda, och få det så bra som möjligt för oss alla!

Gruvan kommer inte att lösa alla våra glesbygdsproblem, samtidigt så kommer den under uppbyggnaden i alla fall, att ge arbetstillfällen, som vi inte kan tacka nej till!

 

uploads/313/images/DSC_0493.JPG

En kommentar

  1. Peter Åberg

    Denna gång slår du huvudet på spiken. Håller med dig i hela din skrivning om den blivande gruvan i Rönnbäck.
    Med tanke på projektets storlek är det en försumbar kostnad att kompensera de som får lämna hus och hem på ett frikostigt sätt. Bara de som drabbas vet vad det faktiskt innebär.
    Kommunen bör dessutom ägna kraft åt att förbereda sig på vad gruvan innebär och vad den får för positiva och negativa konsekvenser, på alla plan, för hela kommunen. Till detta finns det relativt gott om tid. En god beredskap ger förutsättningar för att dra maximal medborgarnytta av gruvan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.