Marianne Johansson, Mosekälla

Långtradare och säkerhet på E12

Efter diverse strapatser och äventyr tog vi oss ner till min svärmors 90 års kalas i lördags!

Ja, hon fyllde 90 år i fredags, samma dag som vi tidigare såg solen för första gången här i januari. Men kalaset, som bestod av en god middag, tårta och kaffe, hölls i lördags, så vi åkte dit! Det var väldigt trevligt! Nästan hela min karls syskonskara och deras barn var på plats. Min svärmor har 24 barnbarn, 16 av dem var med i lördags, så det blev en liten kusinträff! Flera av dem såg varandra för första gången!

Svärmor har 10 barnbarnsbarn också, av dem var 4 med.

Ja, det var en trevlig dag, som vi avslutade med att åka till näst äldsta sonen och sova över.

I Västerbottens folkblad hade man i slutet av förra veckan en artikelserie runt långtradartrafiken på E 12:an. De verkar vara rena dödsmaskinerna som är ute och åker!

Inom loppet av en månad, november-december hade vi två alvarliga incidenter här i Tärnaby området med långtradare inblandade!

Båda dessa olyckor kunde ha slutat med förlust av liv! Men som tur är slutade båda händelserna med förskräckelse, dock utan dödsfall! Tack och lov!

Men det blir så att så fort man möter en sådan här långtradere håller man andan och ber! De kör fort, mitt på vägen och räddar tydligen lasten före människor!

E12 är en ganska smal väg som den är, den är knölig och guppig vissa bitar, ganska kurvig, och nu har trafikverket satt upp räcken längst med vägen långa sträckor för att kunna höja hastigheten! På trafikverket säger man att räcket inte är stumt utan ger efter lite om man kör mot det, och att det är bra om man upplever att vägen blivit ännu smalare med räckena, för då anpassar man farten efter det!

Jag är ganska säker att dessa räcken inte ger vika för en personbil, särskilt inte nu när det ligger snö bakom dem!

Och inte lär farten minska fast vägen upplevs som smalare, och absolut inte av dessa långtradare som har tidspress på sig!

Jag tycker att trafikverket ska lyssna på de som har vägen som sitt dagliga arbetsfält, och jag tycker att man ska lägga ner lite pengar, inte bara på att lappa och laga vägavsnitt, utan även bredda den, det är ju faktiskt en europaväg!

Artiklar att läsa i ämnet.

@

http://www.folkbladet.nu/282896/2012/01/26/lastbilar-ska-ha-vinterdack

http://www.folkbladet.nu/282886/2012/01/26/det-kommer-snart-att-handa-en-stor-olycka

http://www.folkbladet.nu/282894/2012/01/26/hastigheten-ska-hojas-pa-e12

http://www.folkbladet.nu/282784/2012/01/26/andre-lag-nedsovdi-tva-veckor-efter-krocken

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.