Marianne Johansson, Mosekälla

Ettårigt Gymnasium????

Vår fantastiska regering föreslår en ettårig yrkesgymnasieutbildning helt utan teoretiska ämnen!!

Jan Björklund menar att "det är bättre att fullfölja en kort utbildning än att hoppa av en lång och slås ut" Han säger också att de som kritiserar förslaget "struntar i alla de här ungdomarna som slås ut, de lever vidare i luftslott där alla ska vara högskoleutbildade"

Ja, vad lever då Björklund och regeringen i för luftslott??

Man undrar nästan om detta förslag är ett skämt av nåt slag??

Men det är då inte första april nu!!

Vilken arbetsgivare anställer en yrkesutbildad som inte ens är myndig? För denna ettåriga utbildning skulle man ju då avsluta som 17 åring!!

Enligt arbetsmiljölagen är man minderårig, man har inte rösträtt, körkort, och måste ha föräldrars medgivande för det mesta väsentliga handlingar man ska företa sig!

Det är i dag svårt för en 19 åring utan egna kontakter med arbetsgivare att ta sig in på arbetsmarknaden efter avslutat treårigt gymnasium!

Hur blir det då inte för ett "barn"???

Eller kanske tänker Björklund och regeringen ändra lagen så att man godtar barnarbete i Sverige??

Billig arbetskraft blir det ju säkert!

Vad är detta för förslag de lägger??

Jag kan omöjligt se detta som ett seriöst försök att hjälpa ungdomar till en bra framtid!

Det här är om något ett sätt att slå ut ungdomar!

Regeringens nya yrkesgymnasium har ju inte direkt gått hem hos ungdomarna, och det av just den anledningen att man låser sig vid den utbildningen, och missar chansen att kanske sedan gå vidare till en högskoleutbildning, har regeringen inte förstått det??

De ungdomar som inte klarar av ett treårigt gymnasium behöver inte slås ut genom att man minskar deras möjligheter!

De behöver mer tid och utökade resurser, ett annat sätt att inta teoretiska kundskaper helt enkelt!

De behöver de skattepengar som nu ska sponsra rikemans barnens läxläsnings hjälp, enligt regeringens förslag om utökat RUT avdrag!

3 kommentarer

  1. Inge Samuelsson

    Hej Marianne!!
    Den här gången håller jag inte med dig… Visserligen är det länge sen jag gick yrkesutbildningen i gymnasiet och direkt efter den var klar insåg jag att de var en ganska meningslös utbildning men det är ju bara min personliga uppfattning. En av mina klasskamrater var så driven så han fullföljde aldrig andra året, han fick anställning direkt och har varit en duktig företagare under lång tid…. När det gäller de praktiska utbildningarna så tycker jag förslaget är bra så att dessa förhoppningsvis praktiskt lagda ungdomar kommer ut i arbete vilket jag ser som en fördel jämfört med ”vissa” som aldrig verkar veta vad de vill bli och när de är medelålders å energin börjar avta så har de inte presterat annat än arbete åt lärarkåren… Men de man tycker och smaken är ju som baken 😉
    Mvh Inge

  2. Marianne Johansson

    Svar till Inge Samuelsson (2012-09-20 15:36)
    Nej, man kan ju inte alltid vara överens, eller hur!
    Och visst kan det kanske låta som en bra ide att man, som praktiker ska kunna skaffa sig en yrkesutbildning och slippa fastna i teori, som man inte klarar av. Man är ingen dumskalle för det, tvärtom!
    Men jag tycker att det är just det man görs till av en sådan här utbildning!
    Du får liksom ingen fler chans att bygga vidare på din utbildning, om du i framtiden skulle vilja göra det. Det är svårt att sia om framtiden, när man står där som 16 åring och ska ut i den.Jag anser att man kan lära sig teoretiska saker på ett praktiskt vis, det är utbildningarna som måste ändras/individualiseras, lägg resurser på det istället för RUT avdrag för läxhjälp till rikemans barn!
    Det var enklare när du och jag var ung att få arbete, man behövde inte ha så mycke utbildning och erfarenhet, det jobbade man sig till, och var man duktig så kunde man gå långt! Så är det inte nu. Det är svårt att som ung slå sig in på arbetsmarknaden i dag utan utbildning och erfarenhet, om du inte har kontakter förstås.Vår höga ungdomsarbetslöshet talar sitt tydliga språk!
    Jag tror helt enkelt att den här utbildningen skulle skapa arbetslösa 17 åringar med yrkesutbildning, utan möjlighet till omskolning/ vidareutbildning, med noll hjälp från arbetsförmedling.
    Vem skulle vilja anställa en 17 åring som är minderårig enligt arbetsmiljölagen, och alltså är en reducerad arbetskraft?? Jag tror helt enkelt inte på det!
    Jag tror på att ge alla en chans utifrån den egna förutsättningen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.