Marianne Johansson, Mosekälla

Förvirrade funderingar??!!

Här har det regnat kopiöst på morgonen och förmiddan! Nästan så man inte såg Jofjället!
Men nu skiner solen och det är varmt, 9,6 grader pluss!
Löven håller på att lämmna sina kvistar, ja, väldigt mycket har faktiskt fallit av redan, och det luktar föruttnelse ur marken.
Mörkret kommer så sakta smygande och allt läggs till ro. Jag tycker att det är ganska mysigt jag, men jag ska nog ta till lite D-vitaminer, med tanke på att det har varit en solfattig sommar!
Vattenfall var i kontakt med mig förra onsdagen, och nu hoppas jag att vi kan reda ut den här smärre katastrofen, och gå vidare.
Såg någonstans att MP blivit ett "modernt" parti genom att skriva in ordet "hen" i partiprogrammet!!
Ja, jag har alltid tyckt att det verkar som man kan göra vad som helst för att anses som "modern"!!
Själv är jag nog ohjälpligt omodern! Det har jag alltid varit! Inte ens som ung följde jag med i modet.
Jag gillade ex samma klädstil då som nu, så jag är verkligen ingen spännande och "hipp" person precis.
Jag tycker således att det funkar alldelens utmärkt med hon och han!
Jag är faktiskt väldigt stolt över, och glad att vara en hon!
Och jag tror inte på att göra en liten bäbis könlös! Jag tror inte att det är i det som jämnställdheten finns!
Och jag vet inte om jag tycker att den jämnställdhets debatt som vi har haft i Sverige, och utvalda delar av världen, har gett nåt revolutionerande resultat??
För mej är det jätte konstigt och svårt att förstå varför vi ska värderas olika, och utifrån kön??
Varför ska vi måsta radera bort vårat kön för att värderas likställt?
Nej, förklara gärna för mej, för jag blir bara förvirrad!
Jag kan också se områden där män diskrimineras utifrån sitt kön, i sin papparoll bland annat, men också i arbetslivet.
Jag tror att vi är olika som människor för att kunna komplettera varandra!
Och för det behöver vi inte kallas för "hen"!!
Vänsterpartiet, som jag tillhör, säger sig vara ett femenistiskt parti, och där är jag lite frågande faktiskt??
Vad som menas med det på riktigt har jag nog inte förstått fullt ut?? Är det att vi ska betraktas som likvärdiga människor oavsett kön,ålder, partitillhörighet, yrke, religion, sexuell läggning, ekonomi, bostadsort……ja, då ställer jag upp, men förstår inte varför det ska kallas för femenism, är det inte mer att man är för mänsklighet??
Men om feminism innebär att man ska trycka ner männen i skosulorna, så vill jag inte vara med……….
Ja, ni hör ju själva hur förvirrad jag är när det gäller detta ämne!
Men jag har förstått att det finns män i vår värld som är ohyggligt rädda för oss kvinnor! Det är de männen som slår och förtrycker, och som varken kan se en kvinna som en medmänniska eller likvärdig person! Där finns det mycket att jobba på!
Sedan måste jag bara kommentera lite försiktigt lärarnas löneavtal!
Allt är ju förståss relativt, men jag tycker att lärarna har en bra lön, och fick ett bra avtal!
Kommunal har aldrig gjort så bra avtal för sina anslutna!
Dessutom har lärarna oerhört bra arbetstider! Mycke ledighet, jobbar inte en helg!
Men visst har de fler studieår än ex en undersköterska, och med det kanske en studieskuld.
Men skulder har många människor, inte bara lärarna. Och de har ju då också en högre lön…………………..
Som sagt, allt är relativt, och sett ur ens egna synvinkel!
Visst kan en högre lön motivera en så att det känns roligare att jobba, att man känner sig uppskattad, men någonstans tror jag också att anledningen till att man valde just det yrket, har en avgörande betydelse för om man gör ett bra jobb eller inte, och om man trivs med jobbet.
Sedan finns det ju både inom skola, vård och omsorg besparingskrav som kan göra det svårt på jobbet!

 

13 kommentarer

  1. Inger Malm

    Hej Marianne
    Tycker att det är jättetråkigt att du inte har förstått att vi lärare jobbar 45,5 timme per vecka för att jobba in ”våra lov”. Det kanske förändrar det hela, eller hur? Inger

  2. Marianne Johansson

    Svar till Inger Malm (2012-10-05 09:42)
    Jo, jag vet att ni i den kommunala skolan har 45 timmars arbetsvecka, varav 35 timmar är ”reglerad” tid när ni ska vara på skolan, och 10 timmar är sk förtroendetid, som ni förfogar själva över.
    Har sett debatter där ett antal skolchefer vill ändra på detta, så att lärare jobbar 40 timmars arbetsvecka och får semester istället, som är möjligt i friskolorna, men det verkar inte som att lärarna är så pigga på det?

  3. Simon Jonsson

    Detta blogginlägg visar tydligt att det finns stor okunskap om lärares arbetssituation. Jag är ganska övertygad om att det är få lärare som delar din uppfattning om att lärare har oerhört bra arbetstider och mycket ledighet. Du kan enkelt göra en undersökning om detta bland lärare som är bloggare. Kan säga att både de och jag inte delar din uppfattning.
    Dessa lärare (inklusive mig själv) visar på att det är få veckor man lyckas arbeta enbart 45,5tim i veckan. I stort sett alla kvällar och helger ägnas åt obetalt arbete. Vore intressant att se vilken annan yrkesgrupp som i så stor utsträckning arbetar gratis åt sin arbetsgivare.
    40 timmars vecka, skulle jag tacka ja till direkt om det erbjöds. Det har visats sig på många ställen som infört detta att det har blivit en sådan stor övertid att lärarna fått tagit ut den i ledighet, det blir för dyrt med pengar. Kompledigheten har blivit så stor att de anställda lärarna har fått samma ledighet som de som jobbar 45,5 tim i veckan. Man kan då ställa sig frågan om de arbetsuppgifter som läggs på lärare är rimliga att hinna med.
    I skrivandets stund sitter jag med skolarbete, tack för att du ser det som oerhört bra arbetstid. Klockan är 22:00 (fredag). Har passerat mina timmar för förtroendetid för länge sedan, men oerhört bra arbetstid är väl relativt…
    Är du intresserad hur mycket tid en lärare lägger ned får du gärna kontakta mig, jag har full dokumentation om arbetstid och innehåll.
    Ge mig 40 timmars vecka och jag skulle äntligen få den oerhört goda arbetstiden som du talar om!
    Angående studielån och ekonomi så har flera banker räknat på detta. Deras slutsats är att personer som studerar till lärare rent ekonomiskt förlorar på det. Det är som du säger att många har skulder, men då skulder för de lånat till en skoter, fyrhjuling, motorcykel eller annat. Studielån är tagna för att utbilda sig till ett yrke. Man kan ju då tycka att man skall få en lön som åtminstone resulterar i att man går jämnt upp rent ekonomiskt.

  4. Marianne Johansson

    Svar till Simon Jonsson (2012-10-05 22:04)
    Hej Simon!
    Kanske är det också omvänt? Att lärare har stor okunskap om hur arbetsmarknaden utanför skolan ser ut?
    Inom andra yrkeskårer med 40 timmars arbetsvecka är övertid beordrad, och hinner man inte med sitt jobb inom arbetstiden får man antingen jobba gratis, och/eller ”effektivisera” Springa fortare! Och jag tror att det är där ni också skulle hamna med 40 timmars arbetsvecka, därför tycker många lärare inte att det är ett bra förslag!
    Inom många yrkeskategorier så läggs det fler och fler arbetsuppgifter på arbetaren, men man får inte mer tid, eller bättre betalt för det!
    Därför tror jag att flera andra yrkesgrupper gärna skulle byta arbetstider och ledigheter med er!
    När det gäller studielån, så är det ju fler yrkeskategorier som har det, och utifrån deras framtida löner och chans att få jobb, hur ser det ut för dem?
    Naturligtvis måste alla ha råd att betala tillbaka på sitt studielån!
    När jag pratar om lån, så syftar jag inte till ”nöjeslån”
    Man kan behöva ta banklån för att överhuvudtaget kunna jobba! Det är inte alltid man kan ta studielån!
    Jag jobbar inom en verklig låglöne sektor, efter 12 år i mitt yrke är jag uppe i en ingångslön för en lärare! En undersköterska med dryga 40 år i yrket tjänar 23-24 000 kr/mån! En sjuksköterska har inte mycket bättre!
    Därför tycker jag att en lärare har bra lön!
    Jag har dock inte sagt att ni inte är värda den!
    Jag förstår att någonting inom skolan är fel och måste rättas till när skolbarnens kunskapsnivåer sjunker och mer och mer av inlärningsansvaret läggs på eleverna själva och deras föräldrar!På det viset får vi en oerhört ojämnlik utbildning i skolan, och det vill jag inte ha!
    Men beror det bara på att lärarna har dåliga löner? Men kanske måste ni ha mer reglerad arbetstid för att orka med den viktiga arbetsuppgiften ni har, nämligen att lära för livet!

  5. Undersköterskan

    Att jämföra lönen inom ett yrke som kräver 1,5års studier på komvux med ett yrke som kräver 4-5års akademisk professionsutbildning är orimligt! Väljer man som ung att gå vårdprogrammet under gymnasiet saknar man dessutom helt studielån! Då arbetsuppgifterna för en undersköterska många gånger kan utföras av ett vårdbiträde med en kanske helt orelevant utbildning men med personlig lämplighet kan man inte förvänta skyhöga löner inom detta område.

    http://www.spionen.se/index.php/nyheter/507-laerare-och-biologer-foerlorar-pa-akademisk-utbildning

  6. Simon Jonsson

    Tror mig ha rätt bra kunskap om andra yrken. Har jobbat med flera olika yrken och har erfarenheter från nära och kära som jobbar inom andra yrken. Har själv en mor som jobbar inom vården, så hur vården fungerar tycks jag har rätt god kunskap om!
    Inom skolan så är också övertiden beordrad och visst får vi höra att vi skall springa fortare och det gör vi. Många hinner inte ta ut några raster eller 30 min lunch per dag. Jag vet också att det finns andra yrken som har det likadant. Jobbar man inom hotell- och restaurang så är situationen densamma, dessutom har de en skit lön, men skillnaden där är att de får betalt för den tid som de gör.
    Men att du säger att ni jobbar gratis, det skulle jag vilja se. Skulle vilja se dig öppna upp sjukstugan, skriver i dokumentation, eller andra arbetsuppgifter den dag du är ledig, dessutom skall du inte ta betalt för det. Kan bara informera att jag började jobba idag klockan 12:00. Min arbetstid har tagit slut för länge sedan.
    Då det gäller arbetsuppgifter har de ökat, under de senaste åren har allt fler arbetsuppgifter lagts till på lärarnas tjänst, tiden läggs inte till och vi får ej heller betalt för det, så vad är skillnaden?
    Många har den uppfattningen att de vill har lärarnas arbetstider, det intressant är att då dessa börjar jobba som lärare i skolan så byter de väldigt snabbt uppfattning. Dessutom lämnar många lärare sitt yrke för att arbetstiderna är för dåliga. Då de kommer till en annan bransch upplever de att de fått bättre villkor. Det finns gott om statistik och information om detta på de båda lärarfackens hemsida.
    Oavsett yrke så borde det betala sig att genomföra en utbildning. Banklån för att få studera brukar vara vanligt om man börjar studera i sen ålder och avbetalningarna till CSN blir för höga, en annan orsak till att behöva ta banklån är att man har ouppklarade studier. Det kan knappast belasta oss lärare.
    Jag kan säga att det finns många lärare/förskollärare/fritidspedagoger som jobbat betydligt längre än dig

  7. Simon Jonsson

    Fortsättning från tidigare inlägg:
    Då det gäller kunskapsnivån så är det som du säger att kunskapsnivån har sjunkit enligt vissa undersökningar. Dock har vi de elever som är bäst på problemlösning och de mest kreativa eleverna i världen, så frågan är vad som är bra eller dåligt och vilken undersökning man skall använda sig av. Då man hänvisar till undersökningar är det viktigt att veta hur dessa undersökningar är gjorda.
    Det finns ju också en hel del undersökningar så visar att vården blivit sämre, och det vill jag ju inte ha!
    Ge mig en mer reglerad arbetstid, inga problem! Då skulle det bli än mer tydligt om hur mycket jobb och tid en lärare lägger ned på sitt arbete.

  8. Marianne Johansson

    Svar till Undersköterskan (2012-10-06 16:23)
    Kära undersköterskekolega, jag förstår att lärare har högre studieskulder än en undersköterska, och därför också högre löner, det var inte riktigt det som var min poäng!
    Jag bara försökte förklara varför jag tycker att lärare har bra löner och fick ett bra avtal! Jag har hellre aldrig sagt att de inte är värda det!

  9. Marianne Johansson

    Svar till Simon Jonsson (2012-10-06 16:37)
    De senaste veckorna har det varit stort fokus på lärare i media, och deras besvikelse över att de inte fick sin löneförhöjning med 10 000 kr/månaden, det har också pratats om stressen på deras arbeten och de fakto att fler arbetsuppgifter lagts på dem så att de får allt mindre tid för förberedande av undrvisning!
    Jag kommenterade detta sett ur min synvinkel, ur det hörn varifrån jag betraktar omvärlden!
    Det var inte menat som någon kritik eller på något vis att jag inte tycker att lärare är värda bra löner eller bra ledigheter! Jag sa bara att jag tycker att ni har det!Förklaringen till att vi i min yrkesgrupp inte får några tusen i löneförhöjning, förklaras med att vi är för många, det skulle bli för dyrt för kommunen, och då skulle flera av oss behöva sägas upp! Jag kan tänka mej att kommunerna skulle behöva säga upp lärare om deras lönekrav gått igenom! Det tycker jag hade varit förödande!
    Nej, jag sa inte att jag jobbar gratis!
    Jag sa att ”Inom andra yrkeskårer med 40 timmars arbetsvecka är övertid beordrad, och hinner man inte med sitt jobb inom arbetstiden får man antingen jobba gratis, och/eller ”effektivisera” Springa fortare!”
    Oftast effektiviserar man. Jag kan peka på en rad olika orsaker till klagomålen på dagens vård, som faktiskt inte har med löner att göra, frågan är vad är bekymret inom skolan? Finns det ens? Kan det diskuteras?
    Med dagens arbetstider, är en lärare aldrig ledig, har jag uppfattat dej rätt?
    När jag läser inlägg och debatter på nätet, får jag uppfattningen att de flesta lärare inte vill ändra på dagens upplägg? Jag kan ha missuppfattat det.
    Men om nu de flesta vill ha mer reglerad arbetstid som du, vore det väl en enkel sak för era fackförbund att driva igenom, när även arbetsgivarna verkar vilja ha det så?
    Det låter bra att det finns lärare, förskollärare och fritidspedagoger som har jobbat längre än jag!
    Jag förklarade för dig att alla inte kan få studielån, eftersom du räknade upp en massa nöjeslån!

  10. Simon Jonsson

    Jag förstår fortfarande inte varifrån du fått iden om att vi har bra ledigheter och bra löner. Jag har beskrivit för dig hur en lärares vardag ser ut, och jag kan inte direkt påstå att jag förstår hur du definierar bra ledigheter. Vi/jag jobbar betydligt många fler timmar än de 45 timmar som vi är ålagda att göra. Detta innebär att det inte finns mycket tid till ledighet, så var är den ledighet som du säger är så bra?
    SKL:S ordförande skickade i måndags ut ett brev till kommunpolitiker där hon beskrivit lärarnas löneläge. Hon konstaterar att lärarna halkat efter sedan 1970-talet. Det är intressant att vår motpart uttryckligen säger att lärares löner är dåliga.
    Du säger att din yrkesgrupp inte får högre lön för att ni är så många, kan bara säga att lärarna får höra samma sak! Kommuner runt om i Sverige går nu ut med att de skall säga upp lärare pga. avtalet.
    I ett tidigare inlägg så säger du att man har ca 23/24 000 efter 12 års erfarenhet. Utifrån ditt resonemang så har ni en bra lön, eftersom de finns många pedagoger ( lärare, förskollärare och fritidspedagoger) som har jobbat lika länge eller längre som inte ens har den lön som du nu har.
    Inom alla verksamheter finns det problem och utvecklingsmöjligheter som skall diskuteras. Problemet med skolan är att politiken som förs baseras på tyckande i stället för forskning. Få forskningsrapporter visar att fler nationella prov, en annan betygsskala och hårdare tag som vår skolminister talar om är lösningen.
    Jag talade med lärare som representerade de flesta kommuner runt om i Norrland i måndags. De presenterade en mörkbild. Flera kommuner saknade flera lärare och i en kommun saknades 6 st rektorer. Man kan ju undra varför det finns problem.

  11. Simon Jonsson

    Fortsättning på tidigare inlägg:

    Du har absolut uppfattat mig rätt att man aldrig är ledig. Många lärare känner att det inte vill förändra 45 timmars veckan till 40. Har personligen inget emot att prova 40 timmars vecka. Dock har jag inte förstått varför du anser att vi skall byta avtal. Lösningen är inte ett nytt avtal, utan större förståelse och insikt bland politiker hur det är att vara lärare. Oavsett avtal så jobbar man lika många reglerade timmar på året.

  12. Marianne Johansson

    Svar till Simon Jonsson (2012-10-12 22:35)
    Att få förståelse från politiker för vad det innebär att arbeta, inom olika yrken, är det inte bara lärare som har problem med!
    Jag definierade ”bra lön” med utgångspunkt från var jag själv står,utan att jämföra våra yrkesgrupper! En arbetslös, eller varför inte rent en nyanställd undersköterska, kan tycka att jag har en ”bra lön”! Jag tror kanske till och med att jag tjänar bättre än vissa restaurang anställd?! Och jag är mycket väl medveten om att man kan få en högre lön, om man studerar och kanske tar studielån, och jag tycker inte att det på något vis är något fel med det!
    Jag har barn som har studielån!
    Nu säger ju du att du jobbar långt mer än de 45 timmar som du är anställd på, och det varken kan jag eller vill jag ifrågasätta, men på min arbetsplats, och på de flesta arbetsplatser, ska man hinna med sina arbetsuppgifter på den betalda arbetstiden! Och att arbetaren fritt skulle kunna disponera över 10 timmar av den betalda arbetstiden, finns inte på kartan!
    Andra yrkesgrupper arbetar också in sina ledigheter. Vi får ett visst antal semesterdagar, som vi sedan får ta ut sammanhängande i max fyra veckor under sommaren. Annan ledighet måste anpassas efter verksamheten och tillgången på vikarier, åtminstone inom vården. Inom vården, och flera andra yrken, så jobbar man delade turer, kvällar, helger och nätter! Jul,nyår,påsk,pingst, midsommar…..
    Vill också säga att trots att det finns vissa förbättringspunkter inom mitt yrke, så trivs jag ändå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.