Marianne Johansson, Mosekälla

Rönnbäck, första stycket

 Så har vi då varit på politiker träff med Nickelmountain, det bolag som prospekterar efter nickel i Rönnbäck. Detta är den första delen i detta ämne, utifrån det mötet.

Jag ska inte säga att de letar, för vad som finns i backen kan de enkelt och helt gratis få information om från borrkärnearkivet i Malå. Detta arkiv öppnades i samband med att Sverige ändrade minerallagen, och det gjorde man i förhoppningen om att få in utlänskt kapital till att starta gruvor och skapa jobb.

Det skulle kosta gruvbolagen uppskattningsvis kring 5 miljarder för att själva skaffa sig den informationen som de får gratis i Malå!

I andra länder får man betala olika bolag för denna information.

Sverige anses som ett lågprisland för de multinationella gruvbolagen, vi är billigast och har högst avkastning, och jämförs då med länder som Australien, Chile, Kina, Sydafrika, Kanada……

Sverige ligger sjua på det oberoende forskningsinstitutet Fraser Institutes rankinglista, över världens mest attraktiva gruvländer! Där betygsätts vi av gruv och prospekteringsbolag som ett mineralrikt och gruvvänligt land med snabba beslut om tillstånd!

De höjda råvarupriserna gör att land efter land inför en gruvskatt för att skattebetalarna ska få ta del av vinsterna från sitt lands naturreserser. I Finland bla utreder man en sådan skatt, och Finlands miljöminister tror att skatten skulle kunna ge Finland 100 miljoner euro per år, som skulle kunna användas både av lokala myndigheter och Staten för att bland annat kompensera för de kostnader och miljöproblem som gruvnäringen förorsakar. I Australien införde man i sommras en gruvskatt på 30 % för de multinationella gruvbolagen, och även Polen har beslutat införa en skatt på gruvbrytningen.

Men i Sverige är det nästan gratis! Gruvbolagen betalar en ersättning med 1,5 promille av malmvärdet till markägaren, och en halv promille till Staten!

Detta hade jag faktiskt ingen riktig koll på, när Nickelmountain visade oss staplarna över vilka som skulle tjäna på gruvan i Rönnbäck! Där såg det ut som att Staten var den stora vinnaren! Dock grubblade jag över detta, hur tjänar Staten sina pengar på gruvnäringen? Nu vet jag, de får in en halvpromille av vinsten från den upptagna malmen, förra året blev det 350 000 kr till stadskassan, och skatteintäkterna från gruvarbetanas löner!

Dessutom har naturvårdsverket gjort en kartläggning av gammla gruvområden, och vad det skulle kosta att sanera, och då beräknades priset till mellan två och tre miljarder varav en stor del måste bekostas av Staten!

En nedlagd gammal gruva kan orsaka en miljökatastrof långt efter det att dess livslängd är över.

Gruvbolagen tjänar miljardbelopp på sin verksamhet, självklart ska vi ställa krav på dem!

Självklart ska de betala för de uppgifter som de i dag får gratis i Malå!

Självklart ska de betala skatt i Sverige på sina vinster!

Och självklart är det gruvbolagen som ska bygga den infrastruktur som behövs för gruvan!

Självklart ska också gruvbolaget bidra i den service som behövs för gruvetableringen, och även i bostäder!

Och självklart ska de plocka upp skiten efter sig, närhelst den uppdagas!

Jag kan inte alls förstå hur man tänker med det upplägget som är i dag? Det är ju som att starta ett företag och ge bort tjänsterna!

Ska jag som Vänsterpartist behöva påpeka det?

Vi ska inte enbart vara så tacksamma över de arbetstillfällen som gruvan skapar, de är en droppe i havet, jämfört med vad gruvbolaget gör i vinst på densamma, på våra naturtillgångar!

Och Sverige ska INTE/behöver INTE förkorta tiden det tar för gruvbolagen att få miljötillstånd! Miljöförstörelsen riskerar då att bli ännu större än i dag!

4 kommentarer

  1. SR Rydberg

    Mycket bra att synliggöra effekterna från vår ”välgörare”.
    Miljökonsekvenserna kan endast förhindras med fullt ekonomiskt ansvar för exploatören. Och för att förhindra smitning via konkurser och omstrukturering av företaget, (Varför heter de inte IGE) så hoppas jag svensk lagstiftning inför fond/skatt som tvingar de att hoppa högt på miljökonsekvensstegen från första början.
    Ekonomiförlust misstänker jag är bästa garanti för ”miljösäkert” byggande. Personligt ansvar brukar göra susen de med.
    Har för övrigt många tankar runt denna ”messias happening” som snurrar runt.
    Bra Marianne.

  2. Rino

    Hej Marianne!
    Läs detta inlägg av bloggaren Cornucopia.
    Han har för övrigt många andra läsvärda och lite skrämmande inlägg på sin blogg.

    cornucopia.cornubot.se/2012/11/externalisering-av-kostnader.html?m=1

    Med vänlig hälsning,

  3. Vad säger man? Jo toppen Marianne

    Det är trevligt att det börja hårdna till om vår strävan att sätta stopp för denna våldtäkt på vår fina fjällvärld. Stora och fula hål och en förgiftad Umeälv. Sen kommer allt sprängstoff med bl.a. asbest att spridas med vinden miltals till alla fiskevatten och samhällen. Svamp och bärplockning är bara att glömma. Rennäringen kommer inte att överleva. Vem kommer att klara betala notan??? Något som regeringen måste fundera över. Om jag satt på den stolen var det mycket enkelt Ett sådant dokument ville jag inte skriva under.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.