Marianne Johansson, Mosekälla

Mot kommunsammanslagningar!

Efter påpekande om svårläst text från Tommy, så prövar jag nu det här textsnittet och hoppas att det fungerar bättre?

Jag tänker här skriva en motblogg till Håkan Rombes slåihopkommuner blogg!

Jag tror nämligen att om vi börjar slå ihop kommuner i inlandet, så går utflyttningen ännu snabbare!

Vad som händer är ju inte att en sammanslagen storkommun får in mer pengar per innevånare, utan pengarna samlas i en kommun, och i kommuncentrat. Besluten hamnar längre från folket i småorterna, och tillslut blir det omöjligt att bo kvar!

Visst är det så att ungdomarna flyttar in till städerna, för att plugga, jobba, och kanske bara för att se en annan del av det land vi lever i. Så kommer det nog alltid att vara. Men en del vill bo kvar, och en del vill flytta tillbaka, och då tycker jag att det är viktigt att det finns den möjligheten!

I Norge har man tänkt annorlunda när det gäller landsbygden, här vill man verkligen att hela landet ska leva. Och även om man också här pratar om sammanslagning av kommuner, och ungdomar flyttar in till städerna, så ges möjligheten att bo kvar och flytta tillbaka.

Och det är faktiskt inte de Norska oljemiljonernas förtjänst, ty det var långt före dessa som det Norska stortinget bestämde sig för att hela Norge ska leva!

Differntierad arbetsgivaravgift, jordbruksbidrag, avskrivning av studieskulder(ett förslag som Jonas Sjöstedt anammat för Sverige) och ersättning för naturtillgångar var några av besluten man tog.

I Norge får alltså kommuner som producerar elström till övriga landet ersättning för det, varför är det omöjligt i Sverige??

I Land nr 21 fredagen den 17 maj, kan man läsa om Modalens kommun, norr om Bergen, och hur de lever gott på Vattenkraften!

Självklart är det så att vattekraftskommuner, gruvkommuner, kommuner som bidrar med sina naturresurser till övriga landet, ska få betalt för det!

Det är här vi måste få till en ändring, det är det här vi måste kämpa för,  inte genom att destruktivt slå ihop kommuner och riktigt ta död på landsbygden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.