Marianne Johansson, Mosekälla

Snälla nån

Vilket borgerligt hyckleri om friskolorna!

Det är ju hela vitsen och upplägget med privata skolor och privat sjukvård!

Att någon/några ska tjäna pengar på dom, och då kan man ju inte ha elever/patienter som kostar för mycket!

Det är hyckleri av borgarna när de säger sig vara upprörda över de avslöjandena som nu gjorts kring friskolorna, möjligen är de upprörda över ATT de avslöjats! Såg på ”Debatt” i ämnet på Svt i kväll, och förundras över hur Alice Teodorescu ”nu pratar jag” och de andra friskoleanhängarna, kan sitta och försöka slå i oss att friskolor behövs för att skolan i Sverige ska utvecklas! För valfriheten!

Både privatskolor och privatvård behövs för att vi ska få bra skola och vård och för ”valfriheten” enligt förespråkarna. Jag hävdar att med vilja, rätt politik och nog mycket resurser, så kan vi få bra skola och vård, och riktig valfrihet för verkligen ALLA, inom Statlig och kommunal skola och vård. För de privata alternativens förespråkare handlar bra verksamhet och valfrihet inte om någonting annat än att man ska kunna göra sig pengar på verksamheten, kan vi inte sluta att hyckla om det?! Och det betyder i skolans värd att man ska ha elever som kräver lite resurser, och klarar av att prestera ett bra resultat på egen hand. Det är ingenting konstigt med det!

Likaväl, om man ska tjäna pengar inom vården, ska man ha ”friska” patienter, som inte kräver långa, omfattande och dyra utredningar! Det är därför de privata vårdcentralerna finns i ex Umeå, där befolkningen är yngst och friskast!

15 kommentarer

  1. Maria Skiddi

    utveckla ditt påstående om ”rätt politik”?

    Du tänker att om man bara har statlig och/eller kommunal leverantör så är själva avsändaren en garant för oförvitlig och alltid felfri vård/omsorg och ultimat utväxling av skattepengarna?

    Då måste jag göra dig besviken och berätta att så enkel är inte verkligheten. Det finns andra färger än svart och vitt.

    • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

      Med ”rätt politik” menar jag att man måste se behoven och prioritera dem! Och det måste finnas resurser för att kunna göra det också!
      Vi får den skola och vård som de politiker vi väljer vill ge oss!

  2. E

    ”Både privatskolor och privatvård behövs för att vi ska få bra skola och vård och för ”valfriheten” enligt förespråkarna. Jag hävdar att med vilja, rätt politik och nog mycket resurser, så kan vi få bra skola och vård, och riktig valfrihet för verkligen ALLA, inom Statlig och kommunal skola och vård.”

    Det där är ett typiskt svar från vänstermänniskor, ”får vi bara mer pengar”. Hur mycket pengar behöver ni egentligen? Sverige har redan näst högst skattetryck i världen. Det är ju aldrig nog verkar det som. Kan det bero på att offentliga sektorn är ineffektiv? Att det är lätt att spendera andras pengar? Skulle gärna vilja veta det. Om sossarna vinner kommer Sverige ta ett steg tillbaka. Ni kan spendera hur mycket pengar ni vill. Det kommer inte förändra det faktum att skolan kommer fortsätta bli sämre om vi inte släpper den lös. Detsamma gäller allt företagande i Sverige. Staten ska inte bedriva företag.

    Jag växte upp inom ”sosse” skolan, på vilket sätt var den bättre? Slitna böcker, dåliga lärare, dåliga lokaler. Ingen fick sticka ut genom att vara bättre, dåliga betyg direkt när man hade åsiktsskillnader med läraren. Utöver det är inte riktig valfrihet om man TVINGAS att delta. Att säga till mig, ”här har du två statliga skolor, välj en, det är din frihet att göra så” är inte att ge mig frihet.

    ”För de privata alternativens förespråkare handlar bra verksamhet och valfrihet inte om någonting annat än att man ska kunna göra sig pengar på verksamheten, kan vi inte sluta att hyckla om det?!”

    När har någon borgare eller förespråkare för privata alternativ någonsin sagt att pengar inte är med i bilden? Man driver inte företag p.g.a välgörenhet, man driver företag för att tjäna pengar. Att tjäna pengar är inte fel. De kanske undviker frågan lite lätt eftersom svenska folket är så fasta i sitt sosse tänk att man inte kan förstå att någon kan anse att det är okej att tjäna pengar på skolan.

    ”Och det betyder i skolans värd att man ska ha elever som kräver lite resurser, och klarar av att prestera ett bra resultat på egen hand. Det är ingenting konstigt med det!”

    Möjligen i dagens Sverige. Men detta är lika sant kommunala skolor. Eleven ska kosta så lite som möjligt, ”Behöver du böcker från 2000 talet? Ha! Glöm det!” eller ”Va, existerar Sovjetunionen fortfarande, för enligt våran karta är det så.”.

    ”Likaväl, om man ska tjäna pengar inom vården, ska man ha ”friska” patienter, som inte kräver långa, omfattande och dyra utredningar! Det är därför de privata vårdcentralerna finns i ex Umeå, där befolkningen är yngst och friskast!”

    Här har du rätt enbart p.g.a systemet som det är uppbyggt. Om vi fick ha privata alternativ och riktig frihet att välja, då hade du varit ute och cyklat. Det skulle vara billigare och bättre sjukvård än idag.

    För att tillägga stödjer jag inte borgarna. De är för ”mesiga”. Jag är något mycket värre, jag är en klassisk liberal! Tänka sig att svenska skolan lät mig slinka igenom:) Skämt åsido, det är inget fel med att tjäna pengar på varken skola eller sjukvård.

    • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

      Nej, är man klassiskt liberal, så är det nog inget fel att tjäna pengar på utbildning och sjukvård. Men för mej blir det väldigt tydligt att det är viktigare att tjäna pengar, än att faktiskt lära och vårda!
      De allra flesta borgerliga politikerna pratar vitt och brett om ”valfriheten” när de debatterar privat skola och privat vård, senast jag hörde det var i gårkvällens ”Debatt” på SVT, lilla fröken Alice ”nu pratar jag” Teodorescu, var inte minst på om ”valfriheten”
      Kan också hänvisa till Elisabeth Björnsdotter Rahms blogg på vk.se den 23 augusti med titeln ”Trångsynt” Där hävdar hon att det är kvaliten som är det primära! Man hävdar ofta att man inte alls tjänar så mycket pengar på privat skola och vård, medan fakta säger annat.
      Du säger att vänstermänniskor bara vill ha mer och mer pengar! Ja, vi vill ha så pass mycket pengar att vi kan ha folk anställda inom skola och vård, så att vi hinner och orkar ge det där lilla extra, vi vill ha så pass mycket pengar, så att vi kan köpa in det material vi behöver! Du säger ju själv att den kommunala skolan inte har böcker så att det täcker behovet, varför är det så tror du? De pengar vi vill ha kommer ALLA till gagn, men du tycker att det är bättre att de försvinner ner i privata ägares fickor istället! Att någon ”DUKTIG FÖRETAGARE” får göra sig pengar på våra ihoptjänade skattekronor!
      Jag kan skönja en aning dubbelmoral här…
      Det är inte så att skolan blivit bättre med friskolorna, tvärtom, svenska elevers kundskapsnivåer har bevisligen sjunkit, och skillnaderna mellan bra och dåliga skolor har ökat, och valfriheten är faktiskt INTE TILL FÖR ALLA!
      Tror du på alvar att någon duktig företagare skulle starta vårdcentral i Sorsele, Storuman eller någon annan liten inlandskommun?
      I städerna finner man de privata vårdcentralerna i de ”bättre” stadsdelarna! Om det är systemet det är fel på, så är det ju för att man vill ha det så!
      Vi lever i dag i ett land som mer och mer liknar USA, där man ska betala så lite skatt som möjligt och alla system som bärs upp av skattemedel blir undermåliga, och man ska ha mycke pengar för att kunna leva ett bra liv. Det är ingenting jag står för!
      Den ”sosseskolan” du växte upp med var gratis, betald med skattemedel! Men vi kanske inte ska ha det så heller?

      • E

        Du verkar tro att tjäna pengar och att lära ut eller att ge bra vård inte kan gå ihop. Vart du har fått det ifrån vet jag inte. För det är inte sant. Om t.ex. vården hade varit privat så kommer de företagare som inte ger bra vård bli uteslutna ur marknaden. De kommer gå i konkurs eftersom folket väljer andra företag när de behöver vård, vi är åter tillbaka till valfriheten. Man ska få välja själv. Men du kanske anser att all valfrihet en individ kan få är dålig? Hemska tanke att individer får bestämma över sitt liv!

        Du måste inse att kvalité kan komma tillsammans med pengar. Vad gör vård/skola som är så totalt annorlunda till grunden från andra företag? Vinnarna blir de som ger konsumenterna vad de vill ha. Om då skolan är dålig, med usla kunskaper som följd, så är det konsumenterna själva som tagit valet att stödja denna typ av skola.

        Att kasta pengar på problem löser dem inte. När ska folk börja inse det? Om någon gör ett dåligt jobb, t.ex. driver skolan ineffektivt. Hur ska mer pengar lösa den situationen? Det går inte. Pengarna som du vill ska gå till skolan/vården måste komma någonstans ifrån. Man kan inte konstant lägga pengar på åtgärder som inte gör något. Mer pengar skulle inte lösa skolan, mer pengar skulle inte lösa vården. Jag tror inte för en sekund att högre skatter/mer pengar till dessa områden skulle vara en lösning.

        Ja, jag tycker det är bättre hela Sveriges marknad skulle vara privat, det inkluderar skola och vård. Om det skulle vara privat så skulle det vara bättre. På en punkt har du rätt, jag ser gärna att duktiga företagare får ta ut vinst. Jag kan se poängen i att friskolor inte ska få ta ut vinst, så jag känner att jag ska förklara mig lite ytterligare här. Jag vill inte ha kvar friskolor som de ser ut idag. Jag vill ha helt fritt system för skolan. Det vill säga, inga skattepengar. Borde uttryckt det tydligare, men det kommer ju inte förändra din åsikt på det (antar jag alla fall). Vill bara klargöra min syn. Så som jag vill ha det skulle de inte göra vinst på våra skattepengar.

        Förövrigt så gör de inte vinst på ”våra ihoptjänade skattepengar”, de gör vinst på den privata sektorns vinster. De som jobbar inom det offentliga får sina pengar genom att staten tar pengar från privata. Så även ifall t.ex en politiker betalar skatt så betalar de inte på riktigt. De pengarna de får in i lön har redan tagits från den privata sektorn för att upprätthålla den offentliga. Det finns skatteproducenter (privat) och skattekonsumenter (offentlig).

        Hur kan du säga att valfriheten inte är för alla? Det är just det den är! Jag behöver nog klargöra min ståndpunkt ännu mer. När jag säger valfrihet menar jag helt fri marknad. Där kan allas behov uppfyllas.

        Jag tror på allvar att någon person skulle öppna upp en vårdcentral i Storuman om vårdbranschen skulle vara helt fri. Att vara entreprenör innebär att se behov och uppfylla dessa. Självklart skulle entreprenörer förstå att även mindre orter behöver någon form av vård och därav skulle det öppnas upp en vårdcentral.

        Vi liknar inte USA mer och mer. Vi är långt ifrån dem på många frågor. Du har självklart rätt till din åsikt och syn på saken. Men jag skulle säga att du inte ser bilden klarsynt om du försöker påstå att USA och Sverige närmar sig varandra nämnvärt.

        Du har precis rätt. Allt som bärs upp av skattemedel blir undermåligt. Det är inte något nytt, det har alltid varit så. Även under socialdemokratin. Det säger sig självt. Att spendera andras pengar är lätt. Offentliga sektorn är i sin natur oerhört ineffektiv. Dessa två tillsammans, man spenderar andras pengar och gör det på ett dåligt sätt leder till att systemet kommer, förr eller senare, braka samman.

        Helt korrekt. Vi ska inte ha skola som betalas med skattemedel.

        • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

          Jo det finns exempel på privat vård och skola som är bra, men det finns ingenting som säger att den inte skulle varit bra även i offentlig regi.
          För det finns faktiskt ingenting som säger att vård och skola blivit bättre med privatiseringarna tvärtom!
          Elevernas kundskaper har sjunkit, det visar ett flertal rapporter, och det i ”valfrihetens” tecken. Vi hade en bra skola, som man kunnat göra ännu bättre, men så blev det inte!
          Vi hade också en världsledande och bra sjukvård, den håller vi också på att plocka sönder med hjälp av privata aktörer bit för bit!
          Med privata aktörer riskerar man att få sämre insyn i verksamheten, demokratin riskeras, vi kommer att få det svårare att finansiera välfärden i framtiden, ja, här kan man peka på mycket negativt!
          Valfriheten med den privata marknaden är inte till för ALLA människor! Den begränsar människors valfrihet och möjligheter snarare än att öka den! För att ”valfriheten” ska fungera så måste du bo så till att det finns alternativ att välja bland, och sedan måste du ha ekonomiska möjligheter att välja också! Som någon sa, du kanske måste ha råd med busskort till barnen för att de ska kunna gå i en bättre skola i andra änden av stan! Och om vi bara ska ha privata alternativ som du verkarr tycka, så är vi snabbt inne i USA systemet med dyra försäkringar, och då kommer inte ALLA att ha råd med sjukvård och skola till barnen! Ska vi verkligen gå från I land till U land? Sverige har, vare sig du vill det eller inte varit ett föredöme med sitt välfärdssystem med skola och sjukvård, tack vare att vi betalar skatt. Men nu håller detta på att raseras, till omvärldens många gånger förvåning!
          Du är oerhört inkonsekvent och motsägelsefull i ditt resonemang, först säger du att jag måste inse att kvalite kan komma tillsammans med pengar, sedan säger du att mer pengar inte löser problem! Så om en privat aktör tjänar pengar i egen ficka så blir det kvalite? Men om man satsar mer pengar på fler lärare och resurser i en offentlig skola, så blir det ingen bättre kvalite?
          När man raserar välfärden till förmån för den privata marknaden, så blir den dyrare. Inom vården ökar egenavgifterna, inom offentlig skola minskar resurserna, då mindre pengar fördelas hit. Och då minskar också människors vilja att betala skatt, då det ju ändå hela tiden ska betalas ur den egna plånboken, och du verkar ju verkligen vara rädd att betala skatt. För mej handlar att betala skatt om att vi ska hjälpa varandra, att vi ska ha ett samhälle där ALLA får vara med. Ja, visst finns det sådana som då utnyttjar systemet, men jag tror att det är en försvinnande liten del ändå, och att det ändå är värt det. Alternativet är girighet, och den skapar inget gott! Den ger oss ett ”kallare” samhälle, mer utstötning och brottslighet!Girigheten är inte samhällsekonomisk!
          Jo, kanske någon skulle öppna vårdcentral i Storuman, om de fick tillräckligt stora bidrag ur den ofentliga kassan, och då kan jag inte förstå vitsen med det!
          Ja, jag kan acceptera och tycka det är okej med helt privata skolor och helt privata vårdcentraler, där det inte går in en enda skattekrona, där kunderna betalar själva!
          Sådan privat skola och vård kan jag ställa upp på!
          Då skulle de privata aktörerna på dessa marknader reduceras betänkligt!
          Skulle kunna skriva mycket mer, men hinner inte just nu!

          • E

            ”Jo det finns exempel på privat vård och skola som är bra, men det finns ingenting som säger att den inte skulle varit bra även i offentlig regi.”

            Vård och skola är redan i offentlig regi, är det bra? Nej. Ytterst lite av skolan och vården vi får idag är från den privata sektorn.

            ”Elevernas kundskaper har sjunkit, det visar ett flertal rapporter, och det i ”valfrihetens” tecken. Vi hade en bra skola, som man kunnat göra ännu bättre, men så blev det inte!”

            Skolan var på nedgång redan innan Alliansen kom. Att skylla nedgående kunskaper enbart på valfriheten är alltså fel. Speciellt när en överväldigande majoritet av alla dem som går i skolan ej går i en friskola eller privatägd skola.

            ”Vi hade också en världsledande och bra sjukvård, den håller vi också på att plocka sönder med hjälp av privata aktörer bit för bit!”

            Sjukvården var inte bra.

            ”Med privata aktörer riskerar man att få sämre insyn i verksamheten, demokratin riskeras, vi kommer att få det svårare att finansiera välfärden i framtiden, ja, här kan man peka på mycket negativt!”

            Nu vet jag inte ifall detta var en kritik emot att privata aktörer kan hålla saker hemliga eller om du syftar på att ifall vi får fler privata aktörer så får vi mindre underlag för skatt. Oavsett vilket så är båda fel.

            Privata aktörer är i konsumentens våld, uppfyller de inte var majoriteten av konsumenterna vill ha kommer de inte bli långvariga. Om konsumenter vill ha ett öppen dialog kommer man få det. Utöver det, hur mycket vet du egentligen vart pengarna går till? Säger staten allt de gör till dig? Nej, självklart inte. Du måste alltså ha samma åsikter om nuvarande systemet.

            Skatter skulle vi få mer av ifall privata aktörer skulle få ta över. Det är nämligen från privata sektorn skatterna kommer ifrån.

            ”Valfriheten med den privata marknaden är inte till för ALLA människor! Den begränsar människors valfrihet och möjligheter snarare än att öka den! För att ”valfriheten” ska fungera så måste du bo så till att det finns alternativ att välja bland, och sedan måste du ha ekonomiska möjligheter att välja också! Som någon sa, du kanske måste ha råd med busskort till barnen för att de ska kunna gå i en bättre skola i andra änden av stan! Och om vi bara ska ha privata alternativ som du verkarr tycka, så är vi snabbt inne i USA systemet med dyra försäkringar, och då kommer inte ALLA att ha råd med sjukvård och skola till barnen! Ska vi verkligen gå från I land till U land?”

            Valfriheten är till för alla. Jag förstår inte hur du kan ha svårt att förstå konceptet. Valfriheten och en fri marknad skulle skapa alternativ till skolor, vård, jobb osv för alla medborgare. Skolan skulle vara billigare, vården skulle vara billigare.

            Problemet med sjukvården i USA och vad jag anser om det har jag klargjort i ditt inlägg om Obama. I korta drag, det har inte att göra med valfrihet överhuvudtaget. Det har att göra med, precis som vanligt när dåliga saker händer, politiker som lägger näsan i blöt och bestämmer saker utan att tänka på konsekvenserna av sitt agerande.

            USA är inte något som klassiska liberaler strävar efter. Det finns oerhört mycket fel i det landet. Men att kalla USA för ett U-land är oerhört dumt.

            ”Sverige har, vare sig du vill det eller inte varit ett föredöme med sitt välfärdssystem med skola och sjukvård, tack vare att vi betalar skatt. Men nu håller detta på att raseras, till omvärldens många gånger förvåning!”

            Sverige har kunnat leva på medel man införskaffat sig fram till runt 70 talet, när Sveriges marknad gick framåt och var friare från en massa regler som ett gäng byråkrater bestämt. Nej, det är inte många som är förvånade över att ”kalaset” måste komma till ett slut.

            ”Du är oerhört inkonsekvent och motsägelsefull i ditt resonemang, först säger du att jag måste inse att kvalite kan komma tillsammans med pengar, sedan säger du att mer pengar inte löser problem! Så om en privat aktör tjänar pengar i egen ficka så blir det kvalite? Men om man satsar mer pengar på fler lärare och resurser i en offentlig skola, så blir det ingen bättre kvalite?”

            Jag är absolut inte motsägelsefull eller inkonsekvent. Det är du som läser in något som du vill se som inte finns där från första början. Di hävdade att skolan behöver mera pengar och att privatskola inte kan fungera eftersom företagare skulle ha rätten att ta ut vinst. Då sa jag att kvalité i skolan kan komma samtidigt som pengar. Det vill säga, en privatskola behöver inte välja det ena eller det andra.

            Min kommentar om att mer pengar inte löser problemet var riktat mot ditt argument om att att offentliga sektorn behöver mer pengar. Precis som jag hävdade tidigare, offentliga sektorn är ineffektiv i sin natur, mer pengar kommer inte lösa problemet. Att jag säger att privatskola faktiskt kan tjäna pengar och vara av bra kvalité gör mig inte inkonsekvent för att jag ser kritiskt på ditt ”mer pengar fixar allt” attityd. Hur mycket mer pengar skulle vara nog?

            Offentliga sektorn har inga incitament att göra bra ifrån sig. Det har privata sektorn. Det är den absolut största anledningen till varför privatskola skulle vara bättre.

            ”När man raserar välfärden till förmån för den privata marknaden, så blir den dyrare.”

            Nej, den blir billigare.

            ”Och då minskar också människors vilja att betala skatt, då det ju ändå hela tiden ska betalas ur den egna plånboken, och du verkar ju verkligen vara rädd att betala skatt.”

            Jag är inte rädd för att betala skatt. Jag är emot det eviga spenderandet av svenska folkets pengar. Jag anser att privata sektorn skulle göra ett bättre jobb än var staten gör nu på alla områden.

            ”Jo, kanske någon skulle öppna vårdcentral i Storuman, om de fick tillräckligt stora bidrag ur den ofentliga kassan, och då kan jag inte förstå vitsen med det!”

            Du förstår inte incitament, den fria marknaden eller entreprenörer fungerar. Du tänker hela tiden i banor som ”hur ska det offentliga sköta detta?”. Jag har redan klargjort att det offentliga inte skulle ha hand om vården, därav skulle det inte finnas några bidrag att hämta. Men vet du vad, någon skulle ändå öppna en vårdcentral. Det skulle finnas en marknad för det.

            ”Ja, jag kan acceptera och tycka det är okej med helt privata skolor och helt privata vårdcentraler, där det inte går in en enda skattekrona, där kunderna betalar själva!
            Sådan privat skola och vård kan jag ställa upp på!
            Då skulle de privata aktörerna på dessa marknader reduceras betänkligt!”

            Jag tror inte du tycker likadant som jag. På dig låter det som att vi kan ha privatvård så länge vi har kvar det offentliga. Bara det att privata får man betala för. Då förstörs hela idén och marknaden kommer inte kunna göra sin ”grej”.

            I det nuvarande systemet skulle många friskolor försvinna utan stöd. Men jag vill inte att skattepengar ska gå till stöd till varken skola eller vård. Det är där skon klämmer. Jag vill inte att företag ska kunna få bidrag från staten. Det ska vara konkurrens på marknaden. Det skulle gynna oss konsumenter.

          • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

            Det tenderar att bli väldigt långa kommentarer här, särskilt då du citerar mina svar hela tiden.
            Jag vill ställa några frågor till dig.
            Var finner du fakta som säger att privata aktörer inom skola och vård har bättre kvalite än de ofentliga?
            Var finner du belägg för att privata vård och skola är billigare än den ofentliga?
            Om den privata marknaden inte ska få del av våra skattekronor, hur ska den då finansieras?
            Hur ska människorna ha råd med privata alternativ, enligt ditt koncept?
            Vad var det för medel man införskaffade sig fram till 70-talet?
            Om vi inte ska skattefinansiera vård och skola, vad ska vi då betala skatt till?

            Enligt mitt koncept är det våra skattemedel som betalar ofentlig skola och vård. Och vi kan påverka genom politiken, genom att ha insyn och ställa krav. Sköter inte politikerna detta till belåtenhet, röstas de bort. På detta vis har ALLA människor möjlighet att delta i och använda sig av skolan och vården. Mer jämlikhet skapas. Ett flertal slutsatser visar på att om folk ändå måste betala ur egen plånbok så minskar viljan att betala skatt, och jag tror inte att allt betalas bara med företagens minskaded bolags skatter, de ska ju också ha tillbaka ur välfärdens system.Dessutom betalar riskkapitalbolagen inte skatt i Sverige.
            Nej, för mej handlar detta om girighet kontra medmänsklighet!
            Jag vet inte hur du lever, men jag skulle inte ha råd, eller ens vilja leva i ditt Sverige!

  3. E

    Nu kunde jag tydligen inte välja ”svara” på ditt senaste inlägg, varför vet jag inte. Jag citerar för att du ska veta vad jag svarar på. Brukar underlätta diskussioner och för att försöka förminska missförstånd.

    ”Var finner du fakta som säger att privata aktörer inom skola och vård har bättre kvalite än de ofentliga?”

    Privata företag har incitament till att skapa en bra vård för en summa pengar som konsumenter anser vara rimlig. Offentlig sektor har ofta problem då det tar länge att ta beslut, personer vill inte ta ansvar och behöver inte heller stå till svars när de gör fel. Inte på samma sätt som i den privata sektorn. Om du som entreprenör inte anpassar dig efter vad konsumenterna vill förlorar du ditt levebröd. Det samma gäller inte inom den offentliga sektorn.

    ”Var finner du belägg för att privata vård och skola är billigare än den ofentliga?”

    När myndigheter blandas in slutar det alltid väldigt ofta med ineffektivitet. Problem med beslut tagandet, inga klara incitament att göra ett bra jobb osv. Privata skolor skulle behöva tillhanda hålla en tjänst/service som konsumenterna faktiskt vill ha. Privata skolor skulle kunna vara mer flexibla än dagens skolor är. De skulle kunna vara mer effektiva gällande deras resurser.

    ”Om den privata marknaden inte ska få del av våra skattekronor, hur ska den då finansieras?”

    Vart tror du Apple, Microsoft, Samsung etc får sina pengar? Genom att vi konsumenter gillar och köper deras produkter. Privata marknaden har aldrig någonsin behövts finansierats. Detsamma gäller dock inte det offentliga. Som jag nämnde tidigare, det offentliga lever på det privata.

    ”Hur ska människorna ha råd med privata alternativ, enligt ditt koncept?”

    Varför skulle de inte ha råd? Som jag sagt flera gånger nu, en privat marknad skulle skapa alternativ i alla prisklasser, för alla människor. Sjukvård behöver inte vara så dyrt som det är idag, skolan behöver inte vara så dyr som den är idag.

    ”Vad var det för medel man införskaffade sig fram till 70-talet?”

    Pengar. Sverige hade en levande ekonomi som var friare än vad den är idag. Mindre regler att följa. Det ledde till att vi exporterade mycket varor, vilket ledde till välstånd. Dessa pengar har sedan använts i välfärden. Många gånger väldigt oansvarigt också. Det borde nog de flesta människor kunna hålla med om. Myndigheter/politiker är rätt duktiga på att slösa pengar. Nu pratar jag rent allmänt, inte bara när det gäller välfärd.

    ”Om vi inte ska skattefinansiera vård och skola, vad ska vi då betala skatt till?”

    Du betalar i dagsläget inte bara skatt för vård och skola. Utan oerhört mycket mer saker. Det är skrämmande. I mitt tycke ska polisen, militären och domstolar finansernas via skatt. Detta för att skydda mot inre och yttre hot samt finnas tillhands vid meningsskiljaktigheter mellan människor.

    ” Ett flertal slutsatser visar på att om folk ändå måste betala ur egen plånbok så minskar viljan att betala skatt, och jag tror inte att allt betalas bara med företagens minskaded bolags skatter, de ska ju också ha tillbaka ur välfärdens system.”

    Självklart vill personer inte betala skatt för något de köper privat. Om samhället skulle se ut som jag vill skulle skattetrycket reduceras extremt mycket. Folk skulle ha kvar väldigt mycket mer av sina löner.

    ”Nej, för mej handlar detta om girighet kontra medmänsklighet!
    Jag vet inte hur du lever, men jag skulle inte ha råd, eller ens vilja leva i ditt Sverige!”

    Haha och där kom det. En typisk mening från personer som har vänster sympatier. Emotionella uppmaningar ”Jag är alla fall medmänsklig!”. Tack för den. Jag är van men det börjar bli tröttsamt, jag är varken girig och saknar varken empati eller medkänsla för mina medmänniskor. Det är en sak att gå på politiska eller ideologiska åsikter, en helt annan att gå åt människan bakom dem.

    Som vanligt när det gäller personer som förespråkar frihet tror du kanske att jag är rik? Har ett bra jobb? Kommer från en rik familj? Inget av det stämmer. Jag har knappt råd att leva i Sverige som det ser ut idag. Ändå är jag fullt övertygad om att friheten att välja själv är det absolut viktigaste vi människor har. Det skulle även generera det bästa samhället, bästa välståndet för alla.

    Lite frågor till dig.

    Var finner du fakta som säger att privata aktörer inom skola och vård har skulle ha sämre kvalité än de offentliga?
    Var finner du belägg för att privata vård och skola är dyrare än den offentliga?

    • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

      På båda dina frågor kan jag säga, läs på nätet, se vad som händer runt omkring i vårt land. Det finns fakta i ämnet, naturligtvis från de som förespråkar det ena eller det andra, men också oberoende undersökningar.
      Det finns också observationer från verkligheten, en del av dem rapporteras det om i media faktiskt!
      Nu tycker jag att det är skillnad på Apple, Samsung, Microsoft och vår vård och skola!Jag tror helt enkelt att vitsen med riskkapitalbolagen, är just att de inte behöver ta någon risk, att de kan göra en säker vinst på våra skattemedel, och jag anser inte att man ska profitera på vård och utbildning. Det är alldelens för viktiga sammhällsbyggstenar på ett mänskiligt plan. Vi handlar inte med datorer och andra varor, detta handlar om människor. Ja, världen såg annorlunda ut fram till ca 70- talet, vi hade nästan uteslutande Sosse regeringar, men tiden förändrades. Kjell-Olof Feldt beskrev hur man såg förändringarna komma, och oroade sig, och gick till Näringslivet för att få råd om åtaganden. Man fick en lista som man jobbade efter, resten vet vi…
      Jag tror inte att vanliga människor har råd med ditt Sverige! Jag tror att det skulle bli kartellbildningar och upptrissade priser, det kan man faktiskt se redAN NU. oCH FÖRRÄSSTEN, Om jag inte vill använda mig av privata aktörer inom vård och skola i din värld, vad gör jag då, var for då ”valfriheten”?
      Jag tror ingenting om ditt liv! Jag vet inte vem du är, men är det som du beskriver det,tror inte jag att du själv skulle kunna leva i det Sverige du säger dig vilja ha. Det Sverige vi lever i idag, är borgarnas Sverige!
      För mig handlar det om medmänsklighet kontra girighet, ta det som du vill!
      Detta blev ett väldigt snabbt svar, men jag måste rusa nu!

      • E

        Nuförtiden finns det knappt några oberoende undersökningar. Mer parten av dagens forskare har fastnat i det politiska träsk som finns inom akademiska världen.

        Jag gör också observationer utifrån verkligheten. Det jag säger är inte något som jag bara kommit på under en kväll. Det finns flertalet böcker inom ämnet som stödjer mina teorier.

        Det är ingen skillnad på dem. Alla skulle vara företag. Det skulle vara skillnad i vad de producerade, kostnad, nyttja, typer av konsumenter osv. Men i grunden skulle alla vara företag och behöva följa konsumentens vilja. Nu drar du upp riskkapitalbolag och ger dem kritik, igen. Det är inget fel på riskkapitalbolag, de fyller en funktion på marknaden. Däremot i det rådande systemet har många företag fått ett fripass från politikerna. Detta skedde långt innan Alliansen kom, så man kan inte enbart lägga skulden på dem. Det är subventioner hit och dit. Det är fel. Det är inte vad riktig kapitalism handlar om. Du säger att skolan och vården är viktig. Ja, det håller jag med om. Därför tycker jag det ytterst viktigt att den släpps fri.

        Vanliga människor skulle ha råd med mitt Sverige. De skulle ha mer pengar kvar när de slipper tvingas betala en massa skatt. Jag vill att personer ska få vara ansvariga för sina egna liv. Ta hand om sin familj, se till att sina egna barn får en bra utbildning, ta hand om sina föräldrar när de är gamla. Dagens samhälle går mot mer socialism och det skrämmer mig.

        Idag anses man vara konstig för att man vill hemskola sina barn, man anses vara en fara för barnet. Tydligen ska baren enbart få lära sig den historia/ekonomi etc staten finner okej. Ja, jag vet, det är Alliansen som förbjöd detta, med folkpartiet ”liberalerna” i spetsen. Idag lämnar barn sina föräldrar på äldreboende för att någon annan ska ta hand om dem. I många fall har föräldern tur ifall barnet hälsar på vid högtider. ”Någon annan tar ju hand om dem” tänker nog väldigt många. Det är samma sak med barnen, föräldrar vill inte uppfostra sina egna barn, man ska dumpa av dem så snabbt som möjligt på dagis och sedan låta dem gå igenom skolan. Att lära dem moral/etik/logik eller något överhuvudtaget själv är uteslutet. Den stora maskinen vid namn staten är ”kapabla” att ta hand om dem. Vi ser ju hur det går. Personer pratar för jämnan om hur dåliga friskolorna är och hur det drar ner betygen. Men ingen vill kännas vid att majoriteten av alla barn idag fortfarande går i kommunal skola. Att skylla sjunkande kunskap på friskolor är fel och orättvist.

        Priserna i mitt samhälle skulle vara billigare. Företag skulle slippa efterfölja en massa lagar och regler som någon byråkrat kommit fram till behövs. I många fall kommer de fram till att de behövs för att större företag inom samma industri har lobbat för det. Då slipper de konkurrens. I mitt samhälle skulle riktig konkurrens råda. Enbart bra entreprenörer skulle göra förtjänst, de som på riktigt kan lyssna och förutse vad konsumenterna kommer vilja ha. Där de rika kan bli fattiga och de fattiga kan bli rika. Där det inte baseras på vem man känner eller hur stora ekonomiska muskler man har. Konsumenter köper saker som är billigare eller bättre eller båda sakerna på samma gång. Mitt samhälle skulle vara bättre än det nuvarande, inte sämre. Mitt samhälle skulle inte se ut som dagens falska kapitalism. Dina upptrissande priser beror på att stater över hela världen lägger sig i marknaden. Man manipulerar räntor, man tar lån man aldrig kommer betala tillbaka, man uppmanar folket till att ta oansvariga beslut gällande privatekonomi och vill helst inte utbilda sin befolkning i ekonomi heller, man tar ut tariffer för att beskydda de inhemska företagen. Skyll inte detta på kapitalismen. Skyll det på våra kära politiker, röda som blå som kan noll om nationalekonomi eller helt enkelt inte bryr sig.

        Om du inte vill använda dig av privata företag är du fri att skapa en egen ideell verksamhet. Hur du väljer att finansiera den är upp till dig, däremot får du inte börja kräva att andra ska betala dig för en tjänst de inte vill ha. Skillnaden på mitt samhälle och ditt samhälle är att du faktiskt har ett val i mitt samhälle. Du kan påverka ditt liv och din situation på riktigt.

        Du tror inte att jag skulle kunna leva i mitt ”Sverige” därför att du ser det genom världen du redan känner till. Sossar vs borgare. Rött mot blått. Politiker och demokrati är det bästa som finns. Myndigheter tar perfekta beslut, alla gånger. Ingen privatskola skulle kunna vara bättre än dagens kommunala. Skatt ska aldrig ifrågasättas, den ska betalas. Minimilöner är något att eftersträva. Ingen ska få vara bättre än andra. Rikedom är ondska. Droger är djävulens verktyg. Att rädda stora företag som fått ekonomiska problem är en självklarhet. Lär sig barnen inget i skolan? Ge dem mer läxor och ge de inkapabla lärarna mer i lön, då kanske de bättrar sig! Mina tankegångar stämmer inte överens med Alliansen, inte ens i närheten. Jag vill ha ett radikalt annorlunda samhälle, inte bara i Sverige, utan världen över.

        Vi bör nog lämna diskussionen här. Vi står bara och trampar på samma ställe utan att komma fram till något. Du har din uppfattning, jag har min. Kanske bäst att lämna det där eftersom vi ändå som sagt kommer någon vart.

        • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

          Nej, jag tror inte heller att vi kommer någon vart i diskussionen. Kan bara reflektera över att i ditt Sverige, i din värld så får det inte finnas några sjuka, svaga och arbetoförmögna. De skulle svälta ihjäl! I din värld måste man vara stark och kunna jobba för att klara sig!
          Jag ser att det inte är möjligt! Sedan kan väl jag också tycka att människor kommit väldigt långt från varandra, men jag ser det mer som en jakt på pengar och ett ”gott liv”, än att vi har byggt upp ett välfärdssamhälle med skattemedel!
          Jag har aldrig sagt att kommunala skolor är jätte bra allihopa, men jag menar att vi bör kunna påverka dem.Precis som vi bör kunna påverka vår ofentliga sjukvård. Jag undrar också vem som ska bekosta vägnätet och infrastrukturen i ”din värld”?
          Hur ska man få den världen att fungera? Och var tar demokratin vägen?
          Kapitalismen går ut på att pengarna styr, och ska man vara billig och ”ge bort” sina tjänster, så fungerar den inte,
          Du verkar lite bitter över det samhälle du lever i, kan bara beklaga det! Själv är jag oerhört tacksam över att jag fått gå i skola, utbilda mig, att jag fått ligga på BB när jag fått mina barn. Att jag och min familj fått sjukvård när vi behövt det, att vi kan färdas efter vägar som byggts av skattemedel, kort sagt, jag är nöjd över det system vi byggt upp för ALLA människor i Sverige, och jag förfasas över att se det huggas sönder! För det är vad som händer i dag, och det görs med mening! Den värld du hoppas på, tror inte jag är möjlig, och jag hoppas att den aldrig blir möjlig heller! Jag tror på socialism, solidaritet, demokrati och med mänsklighet! Men jag tror inte att detta infinner sig av sig självt!

          • E

            Nu blev jag tvungen att svara igen, eftersom du ställer frågor som jag vill bemöta och kommer med påståenden som är falska.

            I samhället jag vill se skulle sjuka människor inte falla i glömska. Jag brukar reagera starkt på ett argument som detta för att motbevisa mina åsikter. Varför? Jo, om skatten är det [strongenda[/strong] som gör att du vill ta hand om andra, då är det inte av godheten av ditt hjärta du gör det. Då gör du det för att du är tvingad. Säg inte till mig att mitt samhälle inte skulle ta hand om sjuka bara för att skatten inte finns. Det tror jag inte för en sekund på. Sedan kan jag ju ställa mig frågande till varför då ditt samhälle är så bra? Så solidariskt? Så medmänskligt? I ditt samhälle tar folk hand om varandra bara för att de blir [strong]tvingade[/strong] till det genom skatt. För det är vad du säger när du säger att utan skatt skulle folk sluta bry sig. Tvång är aldrig rätt och kan aldrig ses som en ”god gärning”. Personer skulle, precis som nu, ge pengar till välgörande ändamål, donera sin tid till soppkök osv. Det skulle vara ännu mer sådant. Folk skulle börja finna ett intresse för sin familj och vänner. De skulle hjälpa varandra eftersom att det inte finns någon stat där att göra det. Folk blir lata i dagens samhälle, de tänker hela tiden att någon annan ska fixa deras problem, ta hand om deras gamla föräldrar, utbilda sina barn. De vill ha mer saker, de vill ha mer lön, de vill ha mer av allt men vägrar arbeta för det. Det är deras medfödda rätt att få dessa saker. Jag blir förbannad när jag hör sådant.

            Det klassiska argumentet, ”men vem ska bygga vägarna om staten inte gör det?”. Återigen, [strong]entreprenörer[/strong]. Människor vill bruka sina bilar, självklart kommer någon bygga vägar. Det är ett bra sätt att tjäna pengar. I min mening har du för lite tro på vad fria människor kan göra. Hur uppfinningsrika vi människor faktiskt är. Människosläktet har löst så ofantligt många problem. Varför skulle det vara omöjligt att bygga vägar utan statens vägledning?

            Du frågar hur min demokrati ska fungera medan du själv anser att socialism är bra? Skämtar du med mig? Socialism är den största ondska denna värld någonsin skådat. Hur ska ditt socialistiska system fungera egentligen? Hur ska du lösa det socialistiska kalkyleringsproblemet? Hur ska du lösa att personer inte ha incitament att arbeta effektivare och producera mer? Hur ska du lösa att viljan för innovation kommer dö ut? Människor vill skapa saker, vill vara effektivare för sin [strong]egna[/strong] skull, inte för din eller min skull. Vi får däremot kanske uppleva deras underbara uppfinning. Vi kanske kan göra vårat egna jobb mer effektivt på grund av deras strävan av att förbättra sin egna situation. Det skulle försvinna ifall socialism får ta förarsätet för vårat samhälle.

            Om vi skulle få ett socialistiskt samhälle, där värdegrunderna byggs på emotionella argument (du verkar köra med emotionella argument en hel del. Solidarisk, medmänsklig, inte girig osv) istället för rationella argument, kommer Sverige gå under. Det är dit du vill. Oavsett vad du tror så är det dit socialism leder. Till desperation, till stagnation. Till ett samhälle där man inte kan ta sig någonstans. När inget nytt kommer skapas eftersom samhället som sådant ser ner och avskyr innovation, entreprenörskap, konkurrens,

            När det gäller bb, vägar osv säger jag så här. Du hade aldrig haft tillgång till det utan kapitalismen. Aldrig. Kom ihåg det.

          • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

            Det du förespråkar är inte en tro på människor, utan att vi ska sortera människor! De som är friska och starka nog att slå sig fram ska få möjlighet att göra det! Resten ska gå under, eller kanske om det finns ”givmilda” som vill förbarma sig, så kan de få leva på allmosor! Du föringar också det betalda arbete som sådana som jag utför, det ska var och en som har en gammal eller sjuk anhörig, klara av själv ideellt, på sidan om det att man sliter för att klara sitt uppehälle!
            Du vill inte dela med dig av ditt, det är vad din ideologi bygger på, och det är dit vårat samhälle är påväg!

            Jag kan inte se att det är kapitalismen som byggt vägar där jag bor! Om det varit så, har jag fortfarande bott i väglöst land!
            Men jag kan se att kapitalismen tjänat på att här funnits vägar!
            Den största ondska som finns här i världen är för mig girigheten! Girigheten hjälper ingen, girigheten ser bara till sig själv, men utnyttjar gärna andra svagare människor! För den sopptallrik du får, får du också jobba hårt, dygnet runt om så behövs! underkastelse är vad man förtjänar, om man är fattig och/eller sjuk!Ingenting är gratis!

            Att vara medmänsklig, se ALLA människor utifrån deras olika förutsättningar, lönar sig också. Det skapar ett friskare samhälle, där fler kan jobba och hjälpa till med välfärden. Där saknas minsann inte inovationer, och möjligheter att förverkliga dem!
            Det är också märkligt att du som är så klok, och tycker dig veta så mycket mer än mej, och andra som byggt det samhälle vi har haft och delvis har kvar i dag, och som du också säkert har haft och har nytta av, inte kan träda fram med ditt namn!
            Satsa politiskt vet ja, och för fram dina förslag om hur vi ska få ett ”bra” samhälle att leva i! Du har säkert anhängare!
            Jag är dock inte, och kommer aldrig att bli en av dom!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.