Marianne Johansson, Mosekälla

Skoterförbud i Klimpfjäll??

 

Den 20 mars hade Västerbottensnytt ett inslag som förbryllar mig.

Det handlade om en konflikt kring fri skoteråkning i Klimpfjäll.

Markägare och jägare i området vill ha ett lokalt skoterförbud på deras marker, då den fria skoterkörningen skadar djur och natur.

Detta har Vilhelmina kommun sagt nej till!?

Jag undrar varför kan Vilhelmina kommun bestämma över huruvida markägare sätter stopp för skoterkörning på sina egna marker?

Det enda svar jag kan finna rimligt är att markägarna ingått ett avtal med kommunen om skoterlederna?

För annars är privat mark precis lika privat som en bil man äger, en skoter man äger eller någonting annat som man bevisligen rår om. Där kan inte en kommun eller annan myndighet komma och tala om för ägaren att hon/han måste låta andra människor använda hennes/hans ägodel!

Privat mark är inte fri för alla! Man får egentligen inte plocka bär och svamp på annans mark om vi ska vara riktigt kinkiga, och man får absolut inte köra med motorfordon på annans mark, precis lika lite som man får hugga skog eller bygga hus utan lov av markägaren! Det är inte alls svårt att förstå. om man vill.. Men det verkar svårt med viljan och respekten för vad som är mitt och ditt på detta område. Det förstår man inte minst av inslaget i Västerbottensnytt. Som markägare ska man bara ”stå ut med” att marken används som lekplats för skoterförare, som den unge mannen tyckte i inslaget. ”Folk skulle bara bli förbannade om de inte får köra fritt, och köra ännu värre istället” Det resonemangen är lika besynnerligt som att ”skoteråkarna ska lära sig var djuren finns för att inte störa!” Djuren finns i naturen, och de störs av den här typen av skoterkörning, det har vi sett spår av fler än en gång!

Eva Hed S, från kommunstyrerlsen i Vilhelmina uttryckte sig rent föraktfullt gentemot sina markägande kommunmedborgare, när hon menade att ”hur skulle det se ut om kommunen skulle gå ut och sätta skoterförbud på alla privata marker och runt om så fort någon pep till”

Kommunen bör visa större respekt än att uttrycka sig så gentemot sina medborgare, även om det inte är kommunen som ska sätta skoterförbud, utan markägarna själva.

Vi har en allemansrätt i Sverige, det är dock en tillämpning, inte en lag, men meningen med den är att alla ska kunna vistas i naturen, till fots eller på skidor. Detta är viktigt att värna tycker jag, men då krävs det att folk som utnyttjar den också visar nödvändig respekt och hänsyn! Allemansrätten gäller inte inom syn och hörhåll från bostadshus, det är viktigt att komma ihåg.

Skoterleder skapar vi för att turister överhuvudtaget ska kunna köra skoter här i vårat område, eftersom turister inte har någon ”fri färdsel” här. Och i ett område där vi till stora delar lever av vad turismen ger, är det viktigt att man kan komma hit och köra skoter. Men som markägare känner jag en stor tveksamhet att upplåta min mark till skoterleder om man som pojken i inslaget inte tycker att det duger med att åka på leden, utan helt respektlöst kör utanför den! Då kan jag ju lika gärna stänga min mark. Och om alla markägare stärnger sina marker, så finns det ju ingenting att köra skoter på här för turisterna, så då kan ju polisen i princip ta dem när de kommer dragandes hit med sina skotrar och med tydligt uppsåt att begå brott!

Jag tror att även skoteråkande turister måste försöka förstå och börja ta ansvar för sitt skoteråkande i fjällvärlden!

Annars kan det bli slut med det! Vi har markägare i Tärnby/Hemavan området som redan i dag valt att stänga sin mark för skoterleder, då turisterna vägrat visa respekt och hålla sig till skoterleden, låt det inte bli fler!

Jag hoppas också att Västerbottensnytt förljer upp detta inslag, för det ger en helt felaktig bild av vad som gäller!

 

17 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Natur och motorcirkus känns som om de inte hör ihop. Datorspel är kanske ett alternativ till motorcirkus på riktigt. Oljud kan ordnas med högtalare och avgaser kanske kan säljas på sprayburk?

  2. Allemansrätten?

    Hej!
    Till att börja med vill jag säga att jag har full förståelse för de som äger mark eller har sina hemmarker i närheten av turistmagneterna. Det kan inte vara kul att se markerna förvandlas till lekplatser för allsköns människor utan tillbörlig respekt för något man själv vördar eller vårdar.

    Att stänga av sin mark med enda syfte att stänga ute människor är dock inte tillåtet. Allemansrätten tillåter fri rörlighet i markerna. Rätten gäller även motorfordon som inte orsakar markskada, med vissa förbehåll. Med allemansrätten följer även vissa ansvar och allmänna förhållningsregler, vilka man kan fråga sig ifall vissa friåkare hört talas om eller förstått innebörden av.

    Jag har förresten för mig att detta en gång ett förbudsområde, men jag kan missta mig.

    • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

      Jag har ingen som helst intention att stänga mina marker för människor som vandrar över dem eller åker skidor, det är inte det jag menar när jag säger att markägare kan komma att stänga sina marker, jag menar att man stänger sina marker för obehöriga motorfordon, ex snöskoterturismen!
      Nej, i allemansrätten ingår ingen rätt för nöjeskörning med motorfordon i naturen, men många tror felaktigt att det gör det!
      Nöjeskörning med motorfordon i naturen finns ingenstans i lagtexten.

      • Allemansrätten?

        Man får inte stänga ute skoteråkarna heller så vida det inte finns goda skäl för det. Om det inte står i allemansrätten så står det någon annanstans. Hur som helst torde nog länsstyrelsen veta bättre än kommunstyrelsen i Vilhelmina vad som gäller i dem frågan.

        Jag håller med dig om att lekstugefasonerna inte hör hemma i naturen. Rätten att färdas i naturen är för värdefull för att glin, stora och små, på snöskotrar ska äventyra den på detta sätt.

        • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

          Nöjeskörning, som det alltid är frågan om när det gäller turistskoterkörning, har bara rätt att färdas på allmänna skoterleder, vilket vi tyvärr ännu inte har här i Tärnaby-Hemavan.
          Varken Länsstyrelsen, eller någon annan myndighet kan tvinga en markägare att tolerera obehörig turistskotertrafik på sina marker!
          Jag föreslår att du söker åt den ”lagtexten” som styrker dina påståenden.

          • Allemansrätten?

            Jag föreslår att du letar reda på lagtexten som säger motsatsen. Det kan väl knappast vara någon nyhet för dig att man i Sverige inte har något generellt skoterförbud??!

          • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

            Terrängkörningslagen och terrängkörningsförordningen!
            I terränkörningslagen kan du läsa att Sverige har ett generellt förbud mot motorfordon i terrängen, sedan kan du också läsa vilka som är undantagna, där finns ingen nöjeskörning nämnd. Man kan också läsa gällande restrektioner för den undantagna trafiken. I terrängkörningsförordningen kan man läsa om allmänna skoterleder. Som sagt på detta område finns en stor ovilja att förstå vad som är mitt och ditt och respektera det! Varför tror du att du kan använda min privata mark till fri skoterkörning? Tror du att du kan använda min bil också utan att jag godkänner det?

      • Henry Cruz

        Ja visst är det märkligt, för om det vore så att det var tillåtet att köra snöskoter på privat lagfaren mark med allemansrätten som grund vad yrar då lagstiftaren om allmänna skoterleder i terrängkörningsförordningen att kommun eller länsstyrelse SKALL stå som huvudman och via avtal med markägaren bilda allmänna skoterleder. Att sedan länsstyrelsen i västerbotten inte inte vet ett skit i de flesta ursäkta! alla! frågor väster om odlingsgränsen är knappast någon överraskning, det har den myndigheten bevisat sedan avvittringsutslaget 1918.

  3. Ewa Hed

    Eftersom du Marianne R Johansson nämnt mig vid namn ska jag också besvara dig kort. Jag blev intervjuad av Västerbottens Nytt angående vår nyöppnade skoterled till och från Kroken i Norge. Detta var grunden. Detta i min roll som projektledare och egen företagare. Men så ställdes en del frågor angående skoterförbud på andra sidan Kultsjön på privata myrmarker där markägarna krävt att kommunen ska göra skoterförbud. Denna fråga kom till kommunen redan för mer än ett år sedan. Det blev avslag enigt av KS. I den frågan som ställdes av VBN blev jag plötsligt KS förespråkare. Jag står för det jag sa. Inte kan väl kommunen gå in på privata marker och göra skoterförbud bara så där. Steg 2. Vem ska kontrollera? MARKÄGARNA FÅR FÖRBJUDA SÅ MYCKET DE VILL PÅ SIN MARK. Det är skillnaden. Vi har inte sagt NEJ till det. Därav mitt svar inklippt från en del andra svar och tyckande som jag sa i intervjun. Ta reda på fakta innan all oreda skrivs. Jag vill att vi ska få många gäster till vår bygd och ser positivt på utvecklingen och tillväxten. Ewa

    • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

      Tack för ditt svar och klargörande Eva Hed!
      Om du nu läst vad jag skrivit i min blogg så ser du ju också att jag är förbryllad över hur det i inslaget i VBTN läggs fram som att Vilhelmina kommun skulle kunna bestämma om skoterförbud på privata marker! Och det säger du ju också nu i din kommentar att man inte kan! Det är bara markägarna som kan sätta förbud på sina egna marker, om man inte via avtal upplåtit den för skoterleder.
      Men jag står också fast vid att jag tycker att ditt svar i VBTN lät föraktfullt mot ”gnälliga” markägare!
      Det var kanske inte så du menade det, men det var så det lät.
      Om det är någonting som spridit oreda i den här frågan, så är det VBTN:s inslag! Och det är på tiden att man verkligen går ut med riktig information när det gäller skoterkörningen i fjällen, för den ökar och ser annorlunda ut än för bara några år sedan. Och precis som du säger Eva Hed, så vill vi ha besökare till våra områden, vi lever och existerar på det! Därför måste vi reglera skotertrafiken, för djur, natur och bofastas skull men lika mycket för de besökandes skull! Det ska vara trevligt för alla att besöka våra områden.
      Kontrollen av att skoterförbud respekteras måste alltid ligga på polisen.
      Som privat person anmäler man överträdelser till polisen.

  4. Ewa Hed

    Tack Marianne. Nu känns det som vi är på samma plan. Delar nu helt ditt skrivande. Det är så här det ska vara i bloggar och andra sociala medier. Det är så lätt att det blir fel när inte hela sanningen kommer fram. Idag strålande sol här.

    • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

      Strålande sol och härligt väder här också! Som gjort för en tur ut med skotern! Jag tycker , som jag skrev i bloggen, att VBTN måste följa upp det här inslaget, för detta inslag förvirrar mer än det klargör.

  5. Henry Cruz

    Vad är det som förhindrar kommunmyndighet, länsmyndighet, polismyndighet ,åklagarmyndighet domstolsmyndighet att IMPLEMENTERA Terrängkörningslag och Terrängkörninigsförordning och få den att verka såsom lagstiftaren har velat sedan 1975!!!!!!!!!!!!!!!!!! vad gäller teränngkörning i landet SVERIGE!!!!!!!!!!! Det är för många i fjällområdena en FULLSTÄNDIG och HORRIBEL gåta!!!!!!!!!!!!!!!!! Vad är så svårt att tillämpa svensk lag i norrland??????????? Heja sverige!!!!!!!

  6. Kalle

    ”Strålande sol och härligt väder här också! Som gjort för en tur ut med skotern!”

    Inte nöjes-körning hoppas jag… I så fall bör du nog hålla dig på dina egna marker…

    • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

      Nej, jag kör endast när det är ”till gagn” för mig!
      Du vet, som bofast har jag fri färdsel enligt avvittringsprotokollet §138, tror jag det var, och terrängkörningslagen §3.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.