Marianne Johansson, Mosekälla

Dagens Skola

Måste få sticka in lite grann om min syn på dagens skola, som rasat fullständigt under Björklund och Alliansens ”fria val” styre, där det verkar vara viktigare att privata företag tjänar pengar på skolan, än att barnen faktiskt lär sig någonting?!

Kan det bli tydligare, hur fel det blir när skattepengar ska finansiera privata företags vinster?

Vi kan mycket väl tillåta privata skolor, men då ska de vara privata också. Det vill säga, de som vill ha sina barn i dessa skolor betalar hela verksamheten.

Men sedan har jag alltid haft åsikter om hur man lär ut saker och ting i skolan. Jag tror att de flesta människor är praktiska människor, som lär sig bäst genom att se hur saker och ting fungerar, att ta in kunskaper praktiskt. Ändå är skolan, och har så länge jag vet, alltid varit utvecklad för teoretikerna! Nu menar jag inte att vi ska skita i teoretikerna och bara satsa på praktisk undervisning, men jag undrar när skolvärlden och politiken på alvar ska börja se att vi människor lär olika, och de flesta lär bäst praktiskt?

Hörde just precis detta av en elev som intervjuades i ett nyhetsprogram förra veckan, där man pratade om en bra lärare, som kunde visa hur saker och ting hängde ihop.

Jag tror däremot inte som den matte/NO lärarinna som intervjuades i ett nyhetsprogram i går kväll, att barnen ska jobba mer med skolan hemma! Barn behöver, precis som vi vuxna, ledig tid!

Skolarbetet är ett arbete som ska göras dagtid i skolan!

6 kommentarer

  1. Mr Cool

    Angående teori och praktik så ber jag dig BEVISA för mig att 1+1 blir 2. Skolresultaten har sjunkit under årtionden så inget nytt under solen och likaså skall vi inte bortse från det faktum att elever från MENA faktiskt drar ned skolresultaten och i vissa fall stängs skolor där de är överrepresenterade p.g.a. allmän oordning. Varför skall föräldrar som betalat massivt med skatt helt plötsligt betala HELA skolavgiften? Innebär det då att du också anser att även när man går till privat tandläkare så skall man stå för hela avgiften? Tron att det offentliga alltid är bäst och mest effektiv lever bara kvar hos kommunister. I f.d. kommunistiska länder och kommunistiska så kan man med rätt ersättning (mutor) få bra betyg. Man kan även utan att studera få dokumenterad examina med muta till rektor. Så fungerar socialistiska samhällen där man även vid akut läkarvård måste muta för att få vård.

    • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

      Att skolresultaten under Björklund och alliansen blivit markant sämre säger PISA resultaten, hört talas om dem?
      Din komenter om MENA elever, förstår jag dig rätt, det är invandrarbarn/ ungdomar som drar ner skolresultaten i Svenska skolor?
      Ja, invandrarfientliga och rasistiska människor vill gärna få det till det, och visst är det sant, men bara till en väldigt liten del!
      Mellan 10 och 15 % som går ut grundskolan har utländskt ursprung, och av dem är större delen godkända. Så det snacket håller inte!
      Ser inte du ett problem i att privata företag finansieras ur allmänna skattemedel, men vinsten är privat? Det ska alltså vara privat bara när det passar?
      utnyttja gärna allmänna medel, men se till att bidra så lite som möjligt till detta själv, och håll hårt om vinsten!
      Detta är girig högerpolitik i ett nötskal!
      Jag anser att om man vill nyttja det privata, så ska man också betala det ur egen plånbok. Annars står det ju en fritt att utnyttja kommunal och Statlig skola och vård, som man betalat ”massiva” skatter till!
      Om våra skattemedel går till vård och skola som alla kan utnyttja, så blir de samlade resurserna större och skolan och vården kan göras bättre för alla.
      Den korruption du beskriver bedrivs i enpartistater/ diktaturer, kommunistiska likväl som kapitalistiska högerstyren. Det har ingenting med demokratiska länder att göra, men jag undrar hur demokratisk du är? Du som inte vill låta alla människor ta del av frihet i form av välfärd?

      • Mr Cool

        Marianne, vi kan väl börja med din sista mening ”Du som inte vill låta alla människor ta del av frihet i form av välfärd”. Vanlig vänsterretorik är ju att när man erhåller sjukvård, subventionerad tandvård, subventionerad medicin, socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag, sjukersättning etc. egentligen är att man får utbetalning från en ”försäkring” som man tidigare betalat för via skatten. I logikens namn så torde vår välfärd då nyttjas av just de som betalat försäkringspremien i form av skatt. Däremot skall ALLA ha rätt till vård vid olycka eller liknande men skall betala för den om det finns medel. Du kan ha arbetat i 40 år i Sverige och betalat miljoner i skatt (till försäkringen) för att sedan på ålderns höst flytta utomlands till varmare land men då har du INTE rätt att nyttja svensk subventionerad sjukvård, tandvård, subventionerad medicin etc. Det har däremot en illegal flykting eller tiggare från Rumänien som aldrig betalat en krona till den omtalade försäkringen. Mot den bakgrunden anser jag inte att ALLA ska ta del av vår välfärd.

        När det gäller vinster i privata alternativ så kan man fundera varför de offentliga aldrig genererar något sådant utan att det ständigt erfordras mer pengar för att verksamheten skall gå runt. Hur kan det över huvud taget vara möjligt att klämma fram dessa vinster i privat regi men inte offentlig eftersom du menar att de offentliga alternativen fungerar väl? Att jag då här skall bli luggad på min försäkringspremie bara för att jag inte väljer ett statligt alternativ är helt orimligt. Vill jag däremot ha ett bättre d.v.s. dyrare alternativ skall jag givetvis själv finansiera det. Glöm ej heller att upphandlingen av privata alternativ sker av offentligt anställda.

        När det gäller elever från MENA så säger du att STÖRRE DELEN av de som går ut grundskolan är godkända. Större delen är allt över 51% och även ett godkänt resultat kan dra ned totalen. Sen glömmer du alla de som inte ens går ut grundskolan. Men jag grundar min tes på bl.a. följande http://www.ur.se/Produkter/158237-Skolministeriet-Invandrarelever-tappar-i-skolresultat Att man sen inte vågar erkänna att elever som kommer till Sverige och helt saknar utbildning inte skulle påverka skolresultaten negativt är direkt ynkligt. Den negativa trenden med vikande resultat är dock inget nytt och har pågått under lång tid. Däremot har inte Alliansregering lyckats vända trenden.

        • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

          Om du är svensk pensionär bosatt i ett EU land har du rätt till all vård, akut, nödvändig och planerad till vanlig patientavgift i Sverige. Om du bosatt i ett EU/EES land utanför Sverige, men folkbokförd här, omfattas du av svensk sjukvårdsförsäkrings system Om du däremot bor i ett EU/EES land och är folkbokförd där, har du rätt till sjukvård i det landet, och rätt till nödvändig vård vid besök i Sverige, precis som ”illegala flyktingar och tiggare från Rumänien”! Sverige har också sjukvårdsavtal med flera andra länder, om du bor i något sådant land har du rätt till akutvård, nödvändigvård i vissa fall mödra/ förlossningsvård till vanlig patientavgift vid besök här. Är du boende i ett land utan sådant avtal med Sverige, men har kvar ditt svenska medborgarskap, får du akutvård för patientavgiften. Är du däremot utlandsvensk utan svenskt medborgarskap, i ett land utan avtal med Sverige, får du betala all vård enligt särskild prislista. Vad är det du är missnöjd över?
          Inte är det väl så konstigt att det privata kan ta ut de vinster som man gör? Man subventioneras av skattemedel, samtidigt stänger man ute ”kunder” som är dyra och resurskrävande. Till det har man minimal bemanning och sparar på material.
          Den offentliga välfärden ska finnas för alla, oavsett hur mycket resurser som krävs! Det finns ingen ”konkurens på lika villkor” mellan privat och offentlig välfärd.
          Sverige har hit tills legat bland de främsta länderna i världen när det gäller bra och billig sjukvård.
          Den offentliga välfärden är till för alla, och det är pinsamt girigt att kräva att alla ska betala för att några ska få en annan välfärd, som inte alls är självklart bättre, bara dyrare och privat!
          Den negativa trenden vad det gäller skolan har ökat med fria skolvalet!
          Och visst har invandrar ungdomar sämre skolresultat, det har också försämrats, men det är inte hela svaret på PISA resultatet.
          Däremot kan det fria skolvalet ha betydelse för det sämre resultatet även för invandrarungdomar!

          • Mr Cool

            Avslutningsvis…..din utläggning om sjukvården innehåller en grav felaktighet eftersom det är bedrägeri att vara BOSATT i ett EU/EES land utanför Sverige men vara folkbokförd här. Så fort du är bosatt utanför Sverige så SKALL du registreras som utflyttad. Men det du beskriver är däremot vanligt förekommande. Folk från framförallt gamla öststaterna åker till Sverige i ett enda syfte och det är att bli svenska medborgare vilket de blir på kort tid utan att prestera något. När man väl blivit det så flyttar man åter till sitt ”hemland” MEN är fortfarande registrerad som boende i Sverige. Syftet är förutom att eventuellt kunna lyfta pengar från något trygghetssystem främst att intjäna GARANTIPENSION. Den är väl sisådär 8-9000 kr i månaden och på en förmodad pensionstid på ungefär 20 år så får totalsumman en Lottovinst att blekna i jämförelse. Pengarna hämtas sen bekvämt ut med bankomatkort i det riktiga hemlandet. Tyvärr har jag en inom familjen som sedan 15 år flyttat ”hem” men är skriven i Sverige. Bostaden i Sverige fick han via bostadsförmedlingen och den har han hyrt ut svart hela tiden samt lyft bostadsbidrag. Han har även lyft socialbidrag (vet ej storleken). Jag har försökt informera skatteverket om missförhållanden men dom har svarat mig ”Herr X har inte svarat på vår skriftliga förfrågan var han bor så därför har vi lagt ned ärendet”. Jag gav även skatteverket information om hans ägande i aktiebolag utomlands, fotografi när han invigde sin nya restaurang samt info om hans ägande i villafastighet samt bostadsrätt. Dom fick även namn på den bulvan som var skriven som ägare på hans sommarstuga i Sverige. INGEN bryr sig. Jag talar inte bara svenska, engelska och tyska utan kan även annat språk. På resa till Sverige med lågprisflyg satt jag bakom ett glatt gäng som var på väg till Sverige. Dom skulle till möte med arbetsförmedlingen eftersom dom tydligen gick på A-kassa. Vad dom tycke om svenskars godtrogenhet och enfald kan du nog gissa själv. En annan business är att i Sverige plocka ut dyra receptbelagda mediciner som skrivs ut av utvalda läkare som sedan går på ”export”. Nej, alla skall inte utan vidare kunna ta del av vår välfärd. Men ha det gott och tack för debatten.

          • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

            Ja du Mr Cool, den verklighet du beskriver är verkligen nattsvart! Alla fuskar, ingen vill göra rätt för sig, utom möjligen du då!
            För mig ser inte verkligheten ut så.
            När det gäller att bo utomlands och lyfta svensk pension, och utnyttja svensk sjukvård när du besöker Sverige, så finns det ju faktiskt fakta att redovisa.
            En del fakta ser jag själv faktiskt!
            Klart man kan bo utomlands men vara skriven i Sverige!! Varför tror du att utlandssvenskar får rösta i Sverige??
            Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt dej! Jag vet en del Svenskar som jobbar och bor utomlands, även pensionärer som bor utomlands, ja kära nån!
            Har du missat att man faktiskt kan göra så? Är det någon som lurat dig att tro på det du säger?
            Kanske var det ”glada gänget” på hemväg efter en jobbsökaresa? Man får söka jobb utomlands som arbetslös!
            Utan att säga upp sitt svenska medborgarskap.
            Dom dyra medicinerna som läkarna skriver ut, omvandlas på Apoteket till billigare liknande alternativ, om det sedan finns någon buisness kring detta har jag inga belägg för, men jag tvivlar i så fall på att det bara går på export!
            Sen undrar jag vad du har för släkt? Bara gangsters verkar det som! Det är verkligen synd om dig Mr Cool!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.