Marianne Johansson, Mosekälla

Storumans kommun och medborgardialogen!

För en liten tid sedan, undrar om det rent av var på senaste KF?, hade vi på förmiddagen en otroligt bra föreläsning av en kille som hette Martin Sande, om medborgardialog. Kortfattat går det ut på att man har en dialog med medborgarna, berörda parter innan man fattar beslut. På det viset har man en betydligt större möjlighet att få igenom och få förståelse i sina beslut. Medborgardialogen är ett verktyg för att medborgarna ska bli delaktiga i de beslut som vi politiker sedan fattar!

Vad man i allmänhet upplever är ju att folk får veta om förändringen, då beslutet redan är fattat. Det är klart att människor blir missnöjda! Ofta känner medborgarna att det bara är deras röst vart fjärde år som är viktig, däri mellan lyssnar ingen på dem!

Detta är verkligen Storumans kommun i ett nötskal, man bryr sig inte ett skit om medborgarnas tyckanden, tänkanden eller ens lagliga rättigheter!

Och under den här föreläsningen undrade jag fler än en gång hur många av KF:s ledamöter som verkligen hörde vad föreläsaren sa?!

Det är precis helt utan denna dialog Storumans kommun bemöter sina medborgare!

Vad det gäller skoterleder och nu framdragande av bredbandskabel, ja, i andra ärenden också, men det är dessa ärenden jag kan, för jag har varit med, är involverad.

När det gäller de ”skoterleder” som finns i Tärna/Hemavan området, så finns det ju inga allmänna leder, alltså egentligen inget för turismen att köra på, men det är inte det som ska diskuteras här och nu. Utan här och nu vill jag belysa varför det inte finns nåra lagliga allmänna skoterleder i Tärna/Hemavan. Grunden till det är att det inte finns några markavtal mellan markägarna och kommunen. Och det beror i sin tur på att Storumans kommun har en grundsyn på sina medborgare som att vi bara ska ställa upp på kommunens krav, vi har en skyldighet till det! Så när kommunen skulle skriva avtal med markägarna skickade man bara ut ett färdigt avtal som markägarna beordrades att skriva under! Ingen medborgardialog här inte! Man ställde krav på markägarna som de bara skulle acceptera, och man tog ingen som helst hänsyn till markägarnas åsikter eller rättigheter! Resultatet blev ilskna markägare som vägrade skriva på! Därför finns inga allmänna skoterleder i Tärna/Hemavan.  Nu ska kommunen göra nya försök att få till markägaravtal för skoterleder. Ett gigantiskt projekt för de som nu ska försöka få ilskna markägare att lyssna och tänka om! Det känns som att det finns bättre förutsättningar att lyckas nu, men vi får se, det är i slutändan viljan hos kommunen att respektera markägarna som avgör hur det går.

Angående bredbandet ser det likadant ut. Kommunen skickar avtal som vi markägare villkorslöst bara ska skriva på!

Kommunen vill gräva ner sin fiberkabel tillsammans med vattenfall som ska gräva ner sina kraftledningar, smart tanke. Men kommunen ska som vanligt inte ersätta markägaren, eller ens föra en dialog med densamme. Visst kan man tycka att det inte finns så mycket att snacka om, och varför ska markägarna ha ersättning, det ska ju liks grävas?!

Men varför ska inte kommunen, liksom andra aktörer bemöta folk med hänsyn, respekt och faktiskt betala för sig?

Ska man som medborgare ha ett sådant samhällsansvar att man inte hävdar sina rättigheter, och inte ska ha betalt när ens ägodelar nyttjas?

Nä, jag tycker inte det, vi ska betala för oss, varför ska inte kommunen det?

Vi ska inte ens få någon nytta av bredbandet, då man säger sig inte ha pengar för att dra fiber in till oss!

Vattenfall betalar faktiskt för sitt  ”intrång” även om det inte är mycket, och vi har då ström.

Nej, när man inte vill skriva på kommunens avtal, utan ha en dialog med kommunen i frågan, så får man höra att ”Tärnabon är så tjurig å besvärliga och går inte att ha med att göra!” Det fick min man höra i går i samtal kring bredbandet med Christer Norberg, projektledare  på kommunen. En partikolega till mig fick för ett tag sedan höra samma sak av en annan kommun tjänsteman vid ett kommunstyrelsemöte, när skoterlederna och markavtalen diskuterades! Jag själv har av en Storumanpolitiker fått samma sak antytt, och att i Storuman är man mycket mer ”beskedliga” och skriver under kommunala avtal utan att knota!

Det är bara det att om jag äger någonting, och någon annan vill nyttja det jag äger, om än av ett gott ändamål, så förväntar jag mig vanlig hövlighet och respekt, och jag förväntar mig också någon slags kompensation! Jag får ingenting gratis av kommunen, så varför i all världen ska jag ge kommunen någonting gratis? Och varför ska jag bara acceptera kommunens villkor, när det är min egendom det handlar om?

Det är inte konstigt att den här kommunen är så splittrad som den är, när politiker och tjänstemän i Storuman har den åsikten om oss här uppe, att när vi vill föra en medborgardialog, är vi  tjuriga och besvärliga och inte går att ha och göra med?!

I den här kommunen behövs verkligen kundskap hos politiker och kommunala tjänstemän om hur man för en medborgardialog!

2 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Äganderätten är en grundbult i marknadsekonomin. Jag håller med om att många intrång enligt allemansrätten inkräktar på äganderätten på ett sätt som ingen tänkte på för säg 60 år sedan.

  2. B-B. Burman

    Du har helt rätt Marianne, det finns ärenden söderut där markägare kompenseras för intrång på sina ägor, men här är man bortskämd med att vi skall betala intrångsavgifter för det vi har rätten till.
    Nog behövs det utbildning av våra tjänstemän

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.