Marianne Johansson, Mosekälla

Hot mot fria skoterkörningen?

Naturvårdsverket ser över terrängkörningslagen gällande snöskoterkörningen. Ja, det är oroväckande. Stora delar av folket här uppe i fjällen har inget som helst förtroende för vare sig Länsstyrelsen eller Naturvårdsverket. Båda dessa myndigheter är bara ute efter att begränsa bofastas rättigheter, och man kan ju misstänka att så är fallet även nu? Men som jag ser det så är den fria färdseln ingenting man bara kan ”ta ifrån” oss.

När det däremot gäller besökares ”fria skoterkörning” så är den väldigt enkel att förbjuda, för den finns inte!

Och på något vis kan jag se att utvecklingen som skett med turismskoterkörningen och snöskotrarna bara lett en väg, och det är fram till att man måste börja följa lagen! Skotertrafiken är reglerad, även ortsbornas fria färdsel är reglerad, och den nöjeskörning, i många fall buskörning som sker av besökare i fjällen, äger ingen som helst laglig grund!

Det som nu pågår, med ”ungar” på alldelens för motorstarka maskiner och kamera på hjälmarna, som far runt överallt i naturen, och faktiskt stör både naturen, medmänniskor och djuren som bor i naturen, måste begränsas!

Vi behöver lagliga allmänna skoterleder för att överhuvudtaget kunna erbjuda skoterkörning för besökare. Det pågår ett arbete med det i Tärnafjällen, vi får hoppas att det lyckas. Det beror till stor del på hur kommunen kan kommunicera med de markägare som berörs.

I anknytning till dessa skoterleder kanske man kan lägga in ”lekplatser” för de här som vill göra film av sin skoterkörning.

I dag är bara nyttotrafik, och den trafik som är till ”gagn” för oss som bor i fjällen, undantagen i det allmänna skoterförbud som finns.

3 kommentarer

  1. Östen Stenlund

    Hej Marianne, jag läser din blogg om skoterkörning. Det är bra och jag håller med dig helt och fullt.
    Vad som kan vara intressant är om lagstiftaren medger fri skotertrafik, ikläder man sig skadestånd för intrång på jordägarnas områden. Det finns nu en dom från HD sedan 23 april -14 mål T 5628-12 som behandlar RF 2:18 Äganderätten i Torneälven. visserligen handlar det om fiske, men HD ger en bra beskrivning om RF 2:18.
    Vidare kan det vara bra att ha i åtanke vad det gäller kronoöverloppsmarker och kronoparker som staten påstår sig äga. För att göra det trovärdigt måste staten visa sitt laga fång enligt den jordrättsliga egendomsordningen. Handlingar visar det är skifteslagens marker.

  2. Håkan Rombe

    Håller med dig. Motorlekstugan i fjällen borde begränsas . Polisen är ju maktlös. De sitter bara och tittar på när ”karlakarlarna” blåser förbi stoppspadarna på sina värstingmaskiner. Ska vi dessutom locka hit hela Europa inklusive Norge att leka rommen av sig blir det till slut olidligt.

  3. Henry Cruz

    Delgav miljöjurist Nils Hallberg på naturvårdsverket § 138 i vårt avvittringsprotokoll, riksdagens utredningstjänst utredning 1997 04 02 samt terrängkörningslagen § 3 2:a stycket per brev för några dagar sedan inför det av vk:s påstådda översyn av terrängkörningslagstiftningen och blir så uppringd av nämnd person ovan att för det första heter han Nils Hallberg och inte Hans Hallberg som vk påstått och att någon översyn av ovan nämnd lagstiftning inte var aktuell från naturvårdsverket sida, att journalisten på vk inte gjort en korrekt rapportering samt att han även ringt upp berörd journalist för korrigering men att vid ett framtida uppdrag dessa ovan nämnda rättsgrunder definitivt skulle beaktas.Vi läsare ser nu fram emot ett tillrättaläggande reportage i vk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.