Marianne Johansson, Mosekälla

till Vapstens sameby

I en skrivelse till Länsstyrelsen i Västerbottens Län, vill ni minska ortsbojaktlagens möjligheter att jaga älg. Syftet är som ni säger att minska olägenheterna med jaktupplåtelser på rennäringen, men också att ni själva ska erhålla en ännu högre tilldelning på älg, än den ni redan har i dag, eftersom inkomsterna av jakten är av stor betydelse för enskilda renskötselföretag. Ni har varit inne och tittat på varje jaktmedlem i ortsbojaklagen, för att finna dem som ”återvänder” hem till sina förfäders marker för att skaffa sig en bit mat! Men jästjägare som jagar med samebyn är helt okej! Jagar man med er spelar det ingen roll var man är skriven?!

Enligt 9§ rennäringslagen får ”sameby ej driva annan ekonomisk verksamhet än renskötsel” Ni beskriver älgjakt som av stor ekonomisk betydelse för enskilda renskötselföretag, men den enskilde renskötaren jagar väl på samebyns jakträtt?

Var är den privata marken ni anser er att ha rätt att jaga på?

Ända sedan ni, under ljusskygga former, och med Länsstyrelsens hejdukar till hjälp, tog över styret i Vapstens Lappby, och bildade Vapstens sameby, har ni skoningslöst ägnat er åt förtryck av ortsbor, som i flera fall är av ursamiskt ursprung, och om vi nu ska jämföra blodsband, mera same än delar av era medlemmar!Jag kan inte se att etniskt ursprung ska styra ens rätt och möjlighet att leva här!

Vi har hänsynslöst fråntagits våra förfäders marker, vår identitet och våra rättigheter!

Genom min uppväxt har ortsbor levt i skräck för att ni, enväldiga Vapstens sameby, ska ta ifrån dem deras så viktiga näringsfång!

Ni har stått utanför lagen, en del av er säger sig vara lagen, äga den, och ni skyddats av Länsstyrelsen.

Men det kan väl ändå inte vara roligt att vara hatad? För det är det ni är. Ni kanske inte förstår det själva än, men inte många skulle ställa upp för er om det verkligen gäller! Och dem som ändå skulle göra det, fryses ut av övriga. Det blir fler och fler som vänder er ryggen, fler och fler vågar trotsa och ta för sig, och ni rår själva för det! När ni kom togs ni emot fredligt sinnat, vi kunde ha levt här sida vid sida i samförstånd och harmoni, men ni ville inte ha det så, ni vill härska, visa er makt! På något annat sätt kan det inte tolkas.

Den möjligheten har Staten gett er ,genom att splittra ett folk, mellan samebymedlemmar, och oss den stora massan samer utanför samebyarna. Men ingen har tvingat er till detta ! Ni har själva valt den här vägen.

Vi lever här, sida vid sida, vi använder samma vägar, skogar, sjöar, fjäll, skolor, samma sjukvård vi handlar på samma affärer, varför vill ni inte att vi ska leva tillsammans i fred? Vi är ju alla människor, med samma människovärde!?

Jag är rädd för den här utvecklingen, rädd för det som händer här, rädd för människors reaktioner,vill inte ha det så, men jag tror att denna er senaste skrivelse är droppen som får bägaren att rinna över! Man orkar inte ta hur mycket stryk som helst!

Ni har förklarat krig mot ortsborna , förstår ni inte det?!

7 kommentarer

  1. B-G. Burman

    Var in till samhället i dag och mötte många förtvivlade människor. Tyvärr konstaterar jag att kriget redan börjat.

  2. Bertolov Fjällström

    Tack Marianne äntligen nån som vågar säga ifrån, står bakom allt du skrivit vi kan inte tolerera hur mycket som helst detta härskarvälde måste få ett slut

  3. Erko P

    Dom kan ju åka tillbaka därifrån dom kom, om nu dessa är välkommen dit?
    Det är en rättsprocess som gått överstyr det är kränkande mot dom Ursamer som har rätten att nyttja sina förfäders marker. Dessa samer som nu befinner sej på ett område inom Vapstens och hävdar en rätt som dom aldrig haft dom borde skämmas.

  4. LJ

    Marianne, du har så rätt i uttalandet. Rättigheter men inga hänsyn till de skyldigheter som bör förevara. Det jag ser är att vår förvaltare över svenska folkets mark, länsstyrelsen har verkligen visat sin makt genom att se till att renägarna har oinskränkt makt på den mark de enligt lagstiftningen har rätt att bruka och nyttja. Tyvärr nyttjar de även mark som de INTE äger. Privatmark skall utan undantag nyttjas av lagfartsinnehavaren. Vad är det som säger att tex. renägarna skall ha inflytande på den lagfarna mark man äger vid tex. skogsavverkning i kustlandet. Detta anser jag är diskriminering så det av allvarligare sorten. Dit hör även fjällböndernas inskränkningar under jakten på tex. älg vad gäller antalet dagar de kan jaga på kronans mark. Om några så är det dessa som diskremiteras i länsstyrelsens sätt att agera utöver deras uppdrag. Detta kommer att utgöra en plattform för det ”hat”? som
    frodas mot renägarna. Det är dags att länsstyrelsens ”lekmän och kvinnor” börjar inse allvaret i den politik de för. Det lägger mer och mer
    bränsle på den eld som har ökat i omfattning sedan renägarna har blivit ”markägare utan lagfart” och bestämmande i allt större utsträckning.
    Ansvaret ligger på länsstyrelsens inkompetenta hantering av dessa i framtiden avgörande frågor. Verkar som länsstyrelsen vill agera som
    den part som spär på den negativa uppfattning om renägarna som ökat år från år. Sluta med daltet.

  5. LJ

    Till redaktionen.

    Nog är det märkligt att om man framför en negativ inställning i denna debatt så publiceras inte detta. Det här handlar INTE om hets mot folkgrupp utan om en uppfattning som jag som vanlig människa vill framföra. Bedrövligt vill jag påstå. Nu försvann min möjlighet och rättighet att ha en uppfattning. Men så är det i din rätt att ha yttranderätt i detta samhälle. Yttrandefriheten har dränkts i en feghet att ta upp detta ”brännbara” ämne.

    • Marianne Ronnhed Johansson (inläggsförfattare)

      Att det dröjde med publiceringen här, är helt mitt fel! Jag har varit i farten så jag har inte varit inne här å administrerat på några dagar. Förlåt för det, men i övrigt håller jag med dig om att kritiska åsikter är svåra att få publicerade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.