Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Ett felaktigt ’hejdå’?

När vi hade missat ume-flyget på Arlanda gick vi och fikade. I kön när vi skulle betala blev det en sån där situation där killen som betalade innan mig sa nån halvlustig kommentar spontant, och jag hängde på. (ungefär som på en katalansk bar, med andra ord!) Vi hade lämnat våra grejer vid ett bord redan, och killen satte sig precis bredvid (förstås av en slump). När vi sen packade ihop och gick så sa jag ’Hejdå’ till honom, och han såg jättehäpen ut.

Det hade varit stört omöjligt att INTE säga ’hejdå’ i samma läge i Katalonien. Jag menar, där hade ’hejdå-et’ bara kommit av sig själv. Där säger man ’hej’ till folk i ett väntrum. Och ofta ’hejdå’ när man går ut ur en hiss med okända människor. Har man då bytt några ord i en fikakö, suttit bredvid varann och fikat (dock utan att ha pratat under fika-tiden) – så är det bara helt solklart att man säger ’hejdå’ när den ena går.

Men, den säkert jättetrevliga svenska killen såg mycket förvånad ut.

’Tack’ – det är det man ska överdriva att säga, men inte ’hej’ och ’hejdå’. Eller hur?

5 kommentarer

 1. Erik

  Hej Monica,

  Det verkar som om allt har gått bra – skönt, speciellt som du reser med ett litet barn.

  Klart att Spanien vann (3-0). Det måste väl t.o.m. VK ha skrivit om? 😉

  Jag skulle lagt upp ”avsedssången” igår, men blev försenad så den kommer nu.

  Al bloc, puc escriure els noms de totes persones de tu família o prefereixes que em limito a tu i al teu marit?

  Kram,

  //Erik

 2. Jan N

  Gissar att dina barn kanske får vänja sig av med att ta i hand när de hälsar också. Nej, försök att införa lite Katalanska ordningar här istället…*s*…
  Och välkomna hit!

 3. Monica W

  Erik – jag är övertygad om att VK har skrivit om fotbollen, men det var iallafall inte förstanyhet när jag öppnade upp, och det är ju ganska skönt, att något annat än fotboll får vara viktigast! (som att dansbanan i grannbyn Vännäsby brunnit upp inatt!)

  I – al teu blog tens tota la llibertat! És aquí que vull mantindre una mica d’intimitat només! Ah, i la nostre filla, no vol ser trobada per buscadors, axií que millor no posar el seu nom!

 4. Monica W

  Tackar! Nja, i Katalonien så hälsar man ju inte så hemskt mycket genom att ta i hand (det gör man ibland) utan oftast genom att ge kindpussar. Och det är Vännäsborna inte helt redo för ännu, tror jag!

  Annars tycker jag allt det är trevligt med barn som åtminstone säger hej och hejdå till en, det tycker jag allt!

 5. Karlavagnen

  I NL hälsar man när man kommer in i en mindre butik, så jag gjorde det i Sverige och gissa om de blängde?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.