Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Kvinnor i Spanien

Min vän Maina i Katalonien undrade om det inte var så jämlikt i Sverige, och hur jag uppfattade den kvinnliga representationen i landet jag bodde i tills för 1,5 år sedan.

Nog känns det som att Sverige hunnit bra mycket längre än Spanien. Men, betänk då att Spanien hade diktatur tills man passerat mitten av -70-talet. Det har gått rekordsnabbt för dem att ändå ha en hel del jämställdhetsvinningar gjorda.

I den senaste regeringen såg Zapatero till att ha ungefär hälften kvinnor/män i regeringen.

I parlamentet är det nog dock en övervikt män. Jag har inte kollat upp detta noggrannare, men det är hur jag minns det ialla fall!

Inom ett annat område, domarväsendet, har antalet kvinnor stigit enormt de senaste 10 åren. Där blir man domare via ett inträdesprov, så den med bäst resultat får sin post.

Jag har en vag känsla av att kvinnor som satsar stenhårt på karriär kan nå långt i Spanien. Men, sen känns det som att det är väldigt manligt i många delar av företagsvärlden.

Iallafall blev en kvinna, katalanska Carme Chacón,  försvarsminister 2008 i Spanien. Då hon tillträdde var hon gravid i 7:e månaden. En av hennes första resor vara att besöka soldaterna i Afganistan. Det var faktiskt inte så stort rabalder angående hennes graviditet. Hon var föräldraledig i två månader, de andra två månaderna tog hennes man ut (4 månaders föräldraledighet i Spanien). Minns ett reportage när sonen var nyfödd. Chacón hade amningspauser, och brukade går runt med honom en stund på försvarsdepartementets takterrass.

Jag blev oerhört förvånad över kommentarerna om Birgitta Ohlsson när hon blev minister utifrån hennes förestående föräldraskap!

Mycket snack blev det när Carme, i ett galasammanhang hade smoking. Det är etikettsenligt. Men oerhört ovanligt. (Typ att Victoria skulle ha detta vid nobelprisutdelningen)

Mer kritiserad blev Carme när hon hade ovanstående ekipering i ett galasammanhang. Enligt etikett är det korrekt. Kanske något för Mona eller Maud att överväga inför nästa nobelprisutdelning?

Etiketter:

4 kommentarer

 1. Katarina Hampusson

  Det som direkt slår mig är hur snabbt samhällsförändringen skett, att kvinnor och graviditet är ett så naturligt inslag att det är accepterat att ”vara mamma” på jobbet. Jag inser hur bra vi har det när vi får våra föräldradagar som är långt fler än 4 månader. Det slår mig att hon är ung och vacker, modig och säkerligen mycket smart, klär sig enligt etiketten (som har en ”manlig” karaktär). Häftigt! Kort sagt, det mest i bloggen får mig att fundera i lååånga banor.
  Snart är alla tecken slut…
  //Katarina

 2. Monica Wahlström

  Svar till Katarina Hampusson (2010-03-24 20:18)
  Jo, angående föräldraledighet får man delvis en annan syn när man får andra perspektiv. Kanske ett inlägg om detta längre fram!
  Gällande etiketten – Carme blev väldigt kritiserad, eftersom alla kvinnor jämt har långklänning i detta galasammanhang, men, hon hade lusläst etikettsregler och funnit att ”smoking” rymdes inom den kvinnliga etiketten,och valde därför detta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.