Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

Vin i kostpyramiden?

För att variera lite, här kommer ett annorlunda inlägg som sticker ut från det mer politiska, nämligen om mat. Jag vet att många tyckte min tidigare blogg med skillander Sverige/Spanien var intressant, och här kommer ett inlägg mer i den andan!

Här är en bild på matpyramid som den ser ut i Spanien:

Vissa skillnader är det kanske mellan vår pyramid och den spanska (minns inte riktigt den man tittade på i skolan).

Olivolja ligger på samma nivå som grönsaker i den spanska varianten. Vin (samt öl) finns, visserligen  vid sidan, men i samma bild (knappast med i en svensk variant). I "instruktioner" till pyramiden rekommenderas man inta dessa drycker måttligt, och det är frivilligt och för vuxna(!).

I bilden ovan är toppen av pyramiden sådant som man kan äta "någon gång ibland" och allt i det blåa fältet sådant som man ska kombinera dagligen. Förutom korvar och dyligt har man lagt in godis och kakor i toppen.

Olivolja, spannmålsprodukter och nötter/mandel/torkad frukt ska enligt rekommendationen ätas helst varje dag. Kött och fisk, 2-4 portioner per vecka.

Vatten och motion dagligen.

Titta och begrunda!

Etiketter:

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.