Monica Wahlström, Vännäs

”en del röstlistor får en att gapflabba”

Titeln till detta inlägg är ett ordagrannt citat från en läsarkommentar till min blogg.

När jag har funderat över vilket parti jag skulle välja har jag verkligen velat få en uppfattning om respektive partis inställning i vissa frågor. Deras viljeinriktning. Jag har inte brytt mig om respektive partis storlek.

Mycket funderingar har ägnats åt att försöka hitta sätt att ta ställning till mer ideologiska frågor gentemot den lokala framtoningen.

Jag har sett listorna, "röstlistorna" för samtliga allianspartier. Jag har funderat lite över hur jag ska tänka kring personerna på dessa. De allra flesta på dessa fyra listor känner jag inte. Vissa har jag hört talas om och har en uppfattning om. Några känner jag lite grann. Personen som fällde kommentaren i titeln skrev vidare: "..inte vill jag att de människorna hanterar min framtid".

Jag har funderat en hel del på det där. Om kommentatorn saknar förtroende för någon enskild på ett partis lista, innebär det att h@n inte kan rösta på det partiet? H@n skulle ju själv kunna ställa upp och medverka till att hantera både sin egen och resterande vännäsbors framtid!

Jag tycker detta är intressant ur en demokratisk synvinkel. Personer som man kanske "gapflabbar" åt, har ju precis lika stor demokratisk rättighet att ställa sig till förfogande som alla andra. Sådana som jag själv kanske inte känner att jag har som favoriter har ju ändå precis samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som mig själv.

I hur stor utsträckning ska en person som engagerar sig politiskt vara ett "föredöme"?

På lokal nivå blir detta extra tydligt, eftersom man enkelt skaffar sig uppfattningar om folk som finns nära.

Slutligen kan jag säga att den ideologiska betydelsen blev viktigare än jag inledningsvis trott när jag skulle välja parti.

och ps…jag har betalt tv-avgift…

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Ja du det där med föredöme är viktigt. Åtmistone är det nåt som media ständigt lyfter fram och det är bra. Men man kan fundera om inte media väntar sig en felfri människa som ska vara företrädare för folket. Och då kommer min fundering finns dom?

    Sen är det kanske inte möjligt att gilla alla på en lista. Så därför är det viktigt med bredden på listorna och det brukar ju hos de flesta partier vara aktuellt med många att välja på.

    Spännande när du delger vilket parti som blev aktuellt för dej. Även om jag ju har en aning 🙂

  2. Monica Wahlström

    Jag har inte lagt någon vikt vid de enskilda personerna på respektive lista när jag valt parti. Jag tycker inte heller att man ska behöva vara ”bättre” än andra. Till syvende och sist är det en demokratisk rättighet för alla att ställa upp. Däremot kan alla andra, i samma demokratiska anda, kryssa fram den man känner mer förtroende för!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.