Monica Wahlström, Vännäs

Korruption

I Sverige kan jag tycka att vissa "skandaler" som får ministrar och högt uppsatta politiker att avgå är ganska patetiska.

Ta Gudrun Shyman. Som jag minns det hade hon lämnat in sin deklaration och tagit upp en rad utgifter som hon ville ha avdrag för. Vad jag minns hade hon inte "roffat åt sig" något, och dessutom – vad jag förstår – så gick inte avdragen igenom (eller vad det kan kallas i deklarationssammanhang). Men – att begära avdrag för sådant som partiet stått för, och som naturligtvis Skattemyndigheten inte godkänner, det räcker för att måsta avgå.

För att inte tala om Laila Freivalds, som fick avgå för att hon själv velat köpa sin hyresrätt när dessa omvandlades till bostadsrätter, och detta gick emot partilinjen.

Kulturministern som inte betalt tv-avgift…

Jag tycker kanske inte att det var helt lyckade saker som dessa ovanstående gjorde. Men, är det skäl nog för att behöva avgå?

Jag tycker det är FANTASTISKT skönt att vi i Sverige slipper ifrån "riktig" korruption. I Spanien sveper en våg av den ena mer horribla historien efter den andra över landet, och det är många kommunalråd, länsråd och andra politiker som avslöjas. Då handlar det inte om att ha försökt få avdrag för någon middag, utan om hundratusentals kronor som man lyckats förskansa sig genom att utnyttja sitt ämbete.

Listan är numera lång på korrupta politiker, men, en av de mest kända är den förre borgmästaren i Marbella. Korruptionen har gällt plan-och byggfrågor vid solkusten. Julián Muñoz har suttit i fängelse för sina gärningar.

 

 

4 kommentarer

  1. Mikaela

    Jag vet inte om du är aktiv i något parti eller ej. Jag för min del har varit med i olika partier här i Sverige, och kan säga att det försiggår en hel del korruption som varken media eller allmänheten aldrig någonsin får veta om. Och det handlar om grova grejor.

  2. Monica Wahlström

    Svar till Mikaela (2010-04-02 14:42)
    Mikaela, jag undrar nog vilken typ av korruption du menar? Menar du att du sett hur politiker förskansat sig pengar? Jag hoppas innerligt att du sprider den inforamtionen till polis, eller åminstone till grävande journalister om det är för tunnt för polisanmälan.

    Precis som Lisbet säger är jag övertygad om att man håller varann bakom ryggen. Om det inte fanns viss ”vänskapskorruption” skulle jag också bli förvånad. Men är det så att politiker roffar åt sig hundratusentals kronor även i Sverige genom att använda sina politiska kanaler, då hoppas jag verkligen att det kan komma fram!

  3. Annelie

    Allt är ju alltid relativt. Det är väl superskönt att vi inte har värre korruption än vi har, men det kanske också beror på kraftiga reaktioner på ett tidigt stadium?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.