Monica Wahlström, Vännäs

Centerns förslag till smålägenheter

Stina Jansson redovisar på sin blogg ett förslag från Centern för att förenkla reglerna gällande byggandet av små lägenheter. 

Jag tycker det är ett strålande förslag!

Från Vänstern kommer invändningar omgående, Andreas skriver i en kommentar:
"Varför ska vi bygga i sämre standard? DU vet liksom jag att det är unga och fattoiga som kommer bo i dessa, varför ska de ha lägre standard?"

När jag var 19 år hade jag förmånen att kunna bo en kort period i en lägenhet på 29 kvm i Stockholms innerstad. Hade jag varit 19 år idag hade detta förmodligen varit en omöjlighet.

I den lägenheten var det inte 2,4 m diskbänk: Det var en minimal gasspis med två pytteplattor, en pyttediskho,och en pyttediskbänk. Ett litet kylskåp på golvet med en skiva ovanpå var utrymmet där man kunde hacka och skära. Badrummet var minimalt. Men – jag var lycklig! Jag hade till och med en god vän inneboende en period!

Jag är övertygad om att vid nybyggnationer så blir det en annan standard än den jag hade – men, jag ser hur knepigt det börjar bli med små lägenheter i Vännäs. Och – byggs stora ettor med fullständiga kök – hur ska då de "unga och fattiga" som Andreas pratar om ha råd att bo i dessa?

Det finns massor av lägenheter i Stockholms innerstad idag som är under 35 kvm. Det verkar gå alldeles utmärkt att bo i dessa. Låt oss öppna för att bygga, och se till att det finns små ettor! Bra förslag, Centern!

 

17 kommentarer

  1. Andreas Jansson

    Jag förstår inte varför unga och fattiga ska behöva kompromissa. Så är det med eran politik hela tiden. Är det inte halva lönenen så är de försämrade anställningsvillkor.

    När ska ni börja komma med förslag som stärker även den mindre människan?

  2. Magnus Liljeström

    Även om man bygger med enklare standard bli kostnaderna i nyproduktion avsevärda. Det som behövs är ett massivt bostadsbyggande av alla slag.
    Då blir det cirkulation på marknaden.
    När barnfamiljer och andra då flyttar till större boenden blir mindre och billigare lägenheter tillgängliga.

  3. Fastighetsägare

    det hörs att Centerinläggaren samt du är från en annan värld där från att ha läst en text till verklighet är inget annat visioner!
    ställ dej dessa frågor:
    1. vilken byggherre skulle åta sig ett sådant uppdrag som ni beskriver utan subventioner av något slag?
    2. Det är mycket enkelt att bygga sådana LGH som du beskriver! men vad tror du är anledningen till att ingen gör det i någon större utsträckning idag?
    3. Varför tror du det byggs färre LGH idag / år än t.e.x för 10 år sedan?
    4. Ungdomar efterlyser små centrala LGH i städer. Vad tror du marknadspriserna är för centralt belägna tomter?

  4. Margareta Vigren

    Tack Monica för dina berömmande ord till Centerpartiets idé att bygga enklare lägenheter! Det är beundransvärt att kunna berömma ett annat partis förslag, men det är styrkan för oss 4 borgerliga partier om vi ska regera tillsammans, att vi stöttar varandra!

  5. Stina Jansson

    Till Fastighetsägare och Magnus Liljeström:

    Genom att släppa på de detaljstyrda krav som finns idag kan man bygga mindre lägenheter utan att standarden för den skulle behöver bli mindre. Att exempelvis spara 3 m2 i en bostad innebär att byggkostnaden per lägenhet kan minskas med ca 50 000 kr. Och självklart behövs även bostadsbyggande av andra slag, men efterfrågan på små lägenheter ÄR stor, och har varit så under lång tid, inte enbart i större städer.

    (forts. följer)

  6. Stina Jansson

    (Forts.)

    När det gäller ungdomars önskemål om centralt belägna lägenheter så tror jag personligen att det är ganska överdrivet. Ta Umeå som exempel, där det är lika stort eller större tryck nära campus jmf med i centrum.

  7. Fastighetsägare

    sist var det 176 sökande (öst på stan) 1:a med kokvrå
    samtidigt 28 på Sofiehem. 2:a med samma hyra som 1:an

    Det är verkligheten!!!!

  8. Monica Wahlström

    Svar till Andreas Jansson (2010-09-01 08:10)
    Andreas – jag tror inte att ungdomar ser det som en kompromiss! På debatten igår togs upp att vid undersökningar om ungdomars val när det gäller lägenheter så får hyreskostnaden ett oerhört genomslag. Därför är det viktigt att försöka hitta sätt att få bra lghter till lägre pris. Och som jag sa – hur kommer det sig att folk betalar flera miljoner för bostadsrätter med sämre standard än vad som finns i förslaget i stockholm? Jag menar, om de VILL kompromissa kanske ungdomar föredrar eventuell möjlighet till vettig hyra m annan standard.

  9. Monica Wahlström

    Svar till Fastighetsägare (2010-09-01 10:51)
    Hej! Stort tack för att du engagerat dig i detta blogginlägg! Nu är det så att du ställt frågor som jag absolut inte kan ge något svar på – jag är INTE någon bostadspolitisk talesman och för 10 år sen och till nu – tja, jag har inte hållit kollen på detta område och inte ens bott i Sverige mer än de senaste två! Frågorna 1-3 känns det som om du har ett eget svar på. Jag anser dock att jag kan föra fram vad jag tycker är viktigt, och stimulering av byggande i Vännäs är mycket viktigt, och smålägenheter en stor brist! Ang markpriserna tror jag inte detta är något jättestort problem i Vännäs.

  10. Monica Wahlström

    Svar till Magnus Liljeström (2010-09-01 09:14)
    Absolut! Hoppas det går att få igång i Vännäs på ett eller annat sätt. Förstår att detta är mycket komplext och knepigt. Men, som Stina påpekar ovan så kan det ju inte bli någon försämring eller fördyring att bereda möjlighet till att bygga annorlunda gällande smålägenheter

  11. Ewa

    Det är uppenbart att det behöver byggas mer bostäder, framförallt billiga hyresrätter, för att ta itu med den ihåliga bostadsmarknaden.

    Tyvärr gör vår nuvarande regering precis tvärtom: Man drar in subventionerna till bostadsbyggandet, säljer ut allmännyttan och sänker skatterna för överklassen i innerstäderna.

    Det är ett agerande som är befogat att kalla samhällsfientligt. Var har vår bostadsminister Mats Odell tänkt att vi ungdomar ska bo? I tält? Hemma hos mamma och pappa?

  12. FD Fp:are i Vännäs

    Alliansare går arm i arm. Visst är vi för härliga va?
    Tråkigt nog så ger jag upp Folkpartiet. Ni sviker era ideal gång efter gång i denna Allianspakt. Eller ska jag säga sekt? Jag kommer att rösta rött!

  13. Monica Wahlström

    Svar till Ewa (2010-09-01 23:38)
    I Vännäs är allmännyttan långtifrån utsåld! Något som diskuterades mycket med hyresgästföreningen i Vännäs var just bekymret med att nya lägenheter inte byggs. Marknaden går inte in som aktör. Kommunen har och bör kanske överväga någon avyttring för att kunna satsa på nybyggnation, så gick debatten, på ett teoretiskt plan.

  14. Monica Wahlström

    Svar till FD Fp:are i Vännäs (2010-09-02 00:34)
    Allianssamarbetet på nationell nivå har fungerat väl! Varje parti får ge och ta, det ingår liksom i en sådan överenskommelse. Jag hoppas på gott allianssamarbete även i Vännäs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.