Monica Wahlström, Vännäs

wahlstrom.monica@gmail.com

C+M+Fp+Kd=SANT

Ja, i ett tidigare inlägg resonerade jag lite allmänt runt politik. Det var utifrån en fråga från K. Hampusson om ifall inte det "bara" var en teknisk valsamverkan som fallerat mellan C,M,Fp o Kd och det inte nu mellan C och S "bara" var en annan teknisk valsamverkan. Mitt försök till belysning i det tidigare inlägget var att jag tror att många ändå förknippar de lokala partierna med rikspartierna.

Vidare försökte jag peka på att rikspolitiken sätter ramarna för hur kommunalpolitiken ska bedrivas. Därmed blir den viktig, rikspolitiken. Och – jag tror att man som kommual politiker för ett visst parti med "riksbeteckning" förväntas agera i viss mån efter den rikspolitiska taktpinnen. (Det skulle se märkligt ut om V i Vännäs kämpade för att sälja ut skolor, till exempel!)

Med detta vill jag ha sagt, att jag tror att ganska många som röstar med C,M,Fp o Kd förväntar sig vissa saker, och en sak är allianssamarbete. För min egen del är jag en stark alliansföreträdare,och jag tycker det är väldigt tråkigt att det inte finns allianssamarbete i Vännäs, då jag tror det hade kunnat ge en bättre tyngd åt de borgerliga partierna.

MEN – det har funnits ett samarbete ändå! Här kommer ett foto på den broshyr som togs fram innan valet.

Om det inte syns så kan jag förtydliga att texten lyder: "Det behövs en ändring i Vännäs kommun. Valprogram för 2011-2014". Sedan följer på baksidan fem mål för framtiden. Signerat de fyra borgerliga allianspartierna.

Detta vill jag lyfta fram för att försöka besvara Katarina Hampussons fråga om ifall det inte bara varit "teknisk valsamverkan". Denna broshyr togs fram innan valet, och innan C hade förlorat två mandat i fullmäktige. Efter valet har man hänvisat till "valteknisk samverkan". Jag förstår inte riktigt själv. Men jag tycker det verkar som att det var mer än en teknisk samverkan (jag menar, valprogram för 2011-2014…). Och nu tycker jag att det är tråkigt att det inte är någon samverkan alls! Och nu tänker jag inte orda så mycket mer om detta! Nu tänker jag försöka ägna mig åt att sätta mig in i mitt nya uppdrag, att vara ledamot i plan- och miljönämnden. 

12 kommentarer

 1. ingmarie lindqvist

  menar du att ni vägrar samverka med centern? Vi har då aldrig sagt att vi inte i politiska frågor vill samverka.

 2. Monica Wahlström

  Svar till ingmarie lindqvist (2010-12-22 10:18)
  Hej!
  För mig är det främmande att ”vägra samverkan”. Så här skrev jag i inlägget ovan: ”Och nu tycker jag att det är tråkigt att det inte är någon samverkan alls!”

  C lämnade förhandlingarna. Nu ser jag tiden an.

 3. Katarina Hampusson

  Hej Monica,
  Gott slut och Gott nytt år. Jag läste din blogg med stort intresse och är medveten om att du satt punkt (dragit streck) i debatten. Den terminologin lämnar öppet för replik i ämnet och inget mer. Det är på tok för få tecken så kommentaren delas upp över flera fält. Jag tror att du måste bena upp resonemanget, Du rör ihop det hela. Rikspolitikens frågor är inte alltid applicerbara till kommunpolitiken det måste därför finnas utrymme för viss flexibilitet. Din beskrivning av V är inte en ”skiftning” i interna politiska frågor, det handlar om grundvärdering (ideologi).

 4. Katarina Hampusson

  Del 2.
  Det är viktigt att veta att det inte förekommit någon s.k. Allians i Vännäs. Det har Hans-Inge Smetana bloggat om förut, då gällande föregående mandatperiod. Vad gäller inför valet 2010 och denna mandatperiod hänvisar du till ett valprogram där målpunkter (frågor) är gemensamma. Det är inte liktydigt med en s.k. Allians, möjligtvis (?) har det förts diskussioner om ett ev. Allians-samarbete, men det är också en annan fråga i sammanhanget.

 5. Katarina Hampusson

  Del 3.
  Det är inte heller att förväxla med valteknisk samverkan. Den valtekniska samverkan går ut på att med de gemensamma mandaten besätta så många politiska stolar som möjligt.
  Trots att de borgerliga partierna inte bildar Allians och inte heller har valteknisk samverkan kan vissa frågor vara av gemensamt intresse och för att nå politisk diskussion kan man/vill man ändå driva dessa tillsammans. Det kanske t.o.m. är så att S, V eller Mp är beredda att skriva under någon av frågorna?

 6. Katarina Hampusson

  Del 4.
  Eftervalsdebatten gynnar inte inställningen till, eller det fokus man vill ha, kring det politiska Vännäs. Det är möjligt att en s.k. Allians hade kunnat bli en följd av en lyckad valteknisk samverkan, eller åtminstone hållit diskussionen öppen, om förhållningssättet varit lite mindre ”på” i efterdyningarna av avslutade förhandlingar. Nu ser det (i alla fall utåt) ut som om Allians-tanken strandat ganska rejält?

 7. Katarina Hampusson

  Del 5.
  Det är dags att komma framåt nu och personligen ser jag fram emot den politiska debatten i Vännäs kommun och vad varje konstellation – S+V+Mp – – C – – M+Fp+Kd – var för sig och/eller gemensamt, presenterar för politisk ”plan” för ett Vännäs i utveckling.

 8. Monica Wahlström

  Svar till Katarina Hampusson (2010-12-28 18:14)
  Ska försöka svara på en del av dina kommentarer. Jag försökte ju just peka på detta med skillnaderna i riks- och lokalpolitik. Jag tror att väldigt många som inte så starkt engagerar sig i mångt och mycket drar ganska stora paralleller ml just det som sker på riksnivå och det parti de sedan röstar på i kommun. De facto har vi ett gott allianssamarbete nationellt, och jag vet att många c-röstare hade velat ha så även i Vännäs. Sen vill jag nog säga att det blir tydligare och tydligare hur mkt rikspolitiken styr kommunpolitiken! Se bara motionen om minimibemanning i demensvården!

 9. Monica Wahlström

  Svar till Katarina Hampusson (2010-12-28 18:15)
  Nej, någon allians finns inte i Vännäs. Det är jag mycket besviken över! Det är också tydligt centerpartiet som inte velat verka i denna riktning. Och – det är ju detta som det skulle vara intressant att få höra lite om hur fotfolket i c i Vännäs tycker!När du blir medlem hoppas jag du kan delge din syn 😉

  Som jag redan skrivit så vet jag också enskilda c-väljare som beklagar det uteblivna allianssamarbetet.Lite nyfiken kan man kanske ha rätt att vara- som ny i vännäspolitiken – på vad som skulle till för att c skulle vilja allians.Jag tror nämligen det är en grundförutsättning för valvinst

 10. Monica Wahlström

  Svar till Katarina Hampusson (2010-12-28 18:15)
  Eh…om man är överens, ja då röstar man ju på samma förslag! Inget konstigt alls, och vad jag förstår ganska vanligt i Vännäs där det ofta är konsensus. Hänvisar åter till mitt äldre inlägg där jag försökte peka på just hur mkt i kommunpolitiken som är av förvaltningsliknande art. Ganska mycket av det politiska spelutrymmet handlar om hur man prioriterar bland diverse lagstyrda uppdrag.

 11. Monica Wahlström

  Svar till Katarina Hampusson (2010-12-28 18:15)
  Som sagt, jag skulle gärna se mer om centerpartiets inställning till allianssamarbete. Fp:s, M:s och Kd:s syn har jag hört dryftas!

 12. Monica Wahlström

  Svar till Katarina Hampusson (2010-12-28 18:16)
  Själv har jag inte stannat upp! Däremot är ju de allra flesta fritidspolitiker, och man ska hinna vääääääääldigt mycket annat vid sidan av det kommunalpolitiska. Mycket synd att du själv inte är engagerad!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.