Monica Wahlström, Vännäs

Flyttförbud för fattiga

Har alldeles för mycket för mig på mitt arbete för att orka något vid datorn när jag är ledig. Därav den kompakta bloggtystnaden. Den förefaller hålla i sig lite till…

Men idag har jag hört ett radioprogram om passets historia. Bland annat beskrevs hur man förr här i Sverige behövde pass även för att förflytta sig inom landet. Den orsak som främst angavs till detta var för att förhindra personer att dra runt från ort till ort och tigga. Man fick bara tigga i sin egen socken. Dessutom hade den socken man tillhörde ett slags ansvar för att försörja sina sockenbor. Hade man inte skäl att vara på annat håll kunde man anhållas för dagdriveri. I radioprogrammet drogs paralleller till dagens – oftast östeuropeiska – tiggare, som i vissa fall har avvisats från Sverige just på grund av tiggeri. 

Jag tänkte dock på hur det är för personer som lever på marginalen och som omfattas av samhällets yttersta skyddsnät – försörjningsstödet (=socialbidrag). En av det första saker vi gör i kommunen när en person ansöker om försörjningsstöd är att kontrollera var man är folkbokförd. Är  man inte folkbokförd i Vännäs, och söker försörjningsstöd hos oss erbjuds man istället en resa hem till sin hemkommun. Det är alltså fortfarande så att varje kommun ska sörja för sina "sockenbor" (man har rätt till det nödvändigaste även om man är på annan ort, men oftast erbjuds man enbart resa "hem").

Om man är i behov av försörjningsstöd och vill flytta till en annan ort är det inte så enkelt. Det är oftast mycket svårt att få ett hyreskontrakt utan en fast inkomst. Och har man inte bostad kan man inte byta folkbokföringsort, och är man inte folkbokförd där man söker om försörjningsstöd så erbjuds man hemresa. Om man lyckas få tag i ett kontrakt på en annan ort är det den kommun man tidigare tillhörde som ska stå för hyra och försörjningsstöd den första månaden i den nya kommunen. Har man något annat stöd från socialtjänsten kan det hända att det fortsatt ska ges från den tidigare hemkommunen under flera ytterligare månader. 

Därmed kan man konstatera att vissa saker är sig lika idag jämfört med på 1700-1800-talet. Det är inte så att det finns ett "flyttförbud" idag, men det är i praktiken mycket svårt att flytta om man inte har sin försörjning ordnad "på egen hand". Och förutom matpengar och hemresa är det ens "hemsocken" som är ansvarig för försörjning om man förflyttar sig bort från sin hemkommun tillfälligt. 

Jag tyckte det var lite intressant att se likheterna….

(Om du klickar här kan du höra ett reportage angående försörjningsstöd i Vännäs, från Studio 1 för någon vecka sedan)

5 kommentarer

 1. Krister Klermalm

  Då kan du påtala det här med folkbokförda adressen skall gälla även i Hörnefors. Även om jag vistades för att kuna söka jobb och träffade min son. Så ansåg sekreteraren att jag ska söka försörjningsstöd i Lycksele för dem ansåg att jag vistas där. Observera vistas inte boende i Lycksele så jag fick ingen försörjningsstöd ifrån Hörnefors. Mellan tjaffsen emellan kommunerna så har jag idag två hyror obetalda tack vara avslaget ifrån Hörnefors trots jag har rätt. Även Länstryelse beslöt avslag. Här är jag maktlös totalt infrån instanserna. Kommunerna kunde göra en överenskommelse då dela på var sin hyra så jag inte blir drabbad av att haman med anmärkning tack var Hörnefors Socialtjänst sekretera! FAAAANN säger jag, jag gör allt rätt så får jagändå skit över mig.

 2. Monica Wahlström

  Svar till Krister Klermalm (2011-03-10 00:15)
  Det är många regler runt rätten till försörjningsstöd. En av de mest grundläggande att man faktiskt står till arbetsmarknadens förfogande. Om man inte vistas där man söker jobb kanske det kan bedömas svårt att faktiskt kunna vara aktivt arbetssökande? Men, menar du att du överklagade till Länsrätten? Eller rådfrågade du Länsstyrlesen i frågan? För om du överklagade (vilket man alltid kan göra vid avslagsbeslut) och du fick rätt av Länsrätten så verkar det underligt!

  Tyvärr är varje kommun mycket mån om att ”bara” ägna sig åt sina egna kommuninvånare, så vi är duktiga på att om det bara är möjligt att hänvisa till en annan kommun så gör vi det, vilket det finns starkt lagstöd för. Kan hålla med om att mer samarbete kommuner emellan och flexibilitet säkerligen skulle gynna den enskilde.

  (numera är det till Förvaltningsrätten man överklagar beslut fr socialtjänsten, och till Socialstyrelsen man vänder sig beträffande klagomål på själva handläggningen)

 3. Krister Klermalm

  Jag bodde i Hörnefors i arbetsmarknadens förfogande. Jag var även då en aktiv arbetsökande och vistas ibland i Lycksele för jag sökte även där.
  Är detat svårt bedömt att jag är adresserad i Hörnefors och sökte jobb i andra kommuner. Får jag inte vara aktiv sökande av kommunen då?
  Det står ju i lagen att jag ska göra det så tillåts det inte av Socialtjänsten ändå mig att göra det av indragen försörjningsstöd. Märkligt?!!
  Jag skrev till Länstyrelsen och få dem se över först med ärendet. Beroende beslutet där blev det ändå inte för mig en överklagan till Länsrätten.

  Eftersom det står starkt lagstöd att varje kommun mycket mån om att ”bara” ägna sig åt sina egna kommuninvånare som är folkbokförda där.
  Så borde fan det gälla hos socialtjänsten i Hörnefors, för detta tycker även Lycksele kommun. Ska inte kommunerna låta sina flitiga innvånare att kunna själv tar sig ur försörjningsstödet även så det sker vistelse på annan ort i jobbsökandet?
  Jag kanske vistas för mycket tid i en annan kommun kan Hörnefors fatta beslutet på. Då får jag lägga skulden på far som jag övernattade hos och hade sin knappt använda dator som jag använde i mit sökande. Far kunde istället låtit mig ha datorn hemma hos mig i Hörnefors. Tror ni att jag verkligen ha sådan hjälpsam far? Nääää. FAN säger jag om honom. Då kanske inte detta har uppstått.

  Eftersom mitt liv suger så jävligt tack vare vårt jävla välfärdsystem inte tillgodo ser tillfredställande resurser och orättfärdigande handläggningar så orkar du inte till slut att känpa. Hur mår du och är förbannad frustrerad (som bedöms av tjänstepersoner att jag är aggresiv) över missförhållande det finns i sin ekonomi, jobb möjligheter, familjebanden och bortskyfflad fader. Jag orkade inte överklaga beslutet till Länsrätten av att det är för mycket nedslående situationer. Här kunde isåfall Lycksele bistått stöd att orka överklaga och hjälpa mig en skrivelse när jag hade flyttat hit. På att orka listan så är jag idag förstorad hjärta och sviktad nedsatt arbetsförmåga – tack vare välfärdsystemet har varit underdimensionerad tillfredställd i flera år samt ekonomiskt försörjd i omgångar av försörjnigsstöd. Åh familjen har inte varit behjälplig ens gällande min son. Ja även där har jag kämpat på att få rätsida på av orättfärdigande hantering och bemötande angående min son rättigheter.
  Ja det är allt för många områden i flera år som jag har fått tampas med och har fått skiten för andra bedeenden mm, så orka överklaga. Hjälp!!!!

 4. Monica Wahlström

  Svar till Krister Klermalm (2011-03-10 13:23)
  Jo, jag vet att det brukar kännas stort och svårt att överklaga. Handläggarna ska dock vara behjälpliga med detta, och jag anser att det är positivt med överklagningar, inte bara för den enskilde, utan även för förvaltningarna, det är ju en oberoende som då går in och prövar om beslutet var rätt! När jag läste om ditt inlägg verkar det som att du inte heller fick rätt av Förvaltningsrätten. Som jag också skrivit – reglerna är många, bitvis krångliga och försörjningsstöd är samhällets ytterska skyddsnät, vilket innebär att det är mycket restriktivt.
  Jag hoppas att du har en bättre situation för tillfället och att det på något vis har gått att komma vidare för dig. Det är ofta så att varje enskild person har en hel del med sig i sitt bagage, och sällan så att ”lösningen” är enkel. Jag önskar dig lycka till!

 5. Krister Klermalm

  Jag har inte överklagat i förvaltningsrätten utan bara skrivit till Länstryelsen om det är lönt att överklaga till Länsrätten. Länstryelse gick i linje med Hörnefors angående försörjningssstödet.
  Jag orkar inte med att överklaga allt samtidigt med min sons rättigheter, om försörjningsstödet och AF brister. På detta ska kunna kunna söka ett jobb. Orka!!! Hjälp mig snälla!!!!!

  Min livssituation är inte bättre ens med Af inblandning. Där jag hade möjlighet till en trygg framtid riktig anställning som AF spolerade bort av att itte gör någonting med min anställning. Ska det ta för dem att få läkarintyg hela fem månader och läkaren skrivit tre gånger innan dem fick det, efter jag hade själv varit förbi lassa om detta. Nu är det risk för mig igen att hamna i anmärkning för tredje gånger för att soc itne gör rätt för.
  Det är som jag har fått förbannelsens nitlott här livet igenom. För min son är fråntagen att vara med sin far. Ja det är eknomisk, arbete samt familje området som mundigheterna har ställt tilldet orättfärdigande. Livet som suger för en. Varför förtjänar jag den här behandlingen av andra när jag tar mit ansvar om mitt och andra liv, gör rätt för mig att vara mötesgående och gör min del av överenskomelse. Så gör dem inblandade tvärtom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.