Monica Wahlström, Vännäs

Jag finns med i konkurrenttidningen…

Har läst mig själv citeras i tidningen idag, i en stor artikel om missbruk i VF. 

Vinklingen runt kostnaderna har jag läst med stor förvåning eftersom jag av Viljo Thornberg överhuvudtaget inte tillfrågades angående kostnaderna. Hur han har fått fram uppgifterna framgår överhuvudtaget inte. Och 2009 hade jag inte samma jobb som idag, så där blir det till att kolla lite. 

Dessutom saknas något att jämföra dessa siffror mot. Jag hade gärna pratat om kostnader också med Viljo, men fick aldrig tillfälle! 

Har varit tjänstledig hela eftermiddagen och hade fullt upp på förmiddagen, och hemma kommer jag idag inte åt några jobbdokument på datorn. Jag kommer att återkomma i ett annat inlägg och kommentera de siffror Viljo nämner. 

Däremot tycker jag att jag har citeras helt okej för övrigt (med ett undantag, men det kan passera – jag har vid ett antal tillfällen tillfrågats av journalister under min totala yrkeskarriär och det är bara en enda som fått allt korrekt i den journalistiska återgivningen, och det var i Studio 1 i P1) Den där lite märkliga delen runt kostnaderna är ju en liten del av artikeln, i alla fall i nätupplagan (ska titta ordentligt i papperstidningen på torsdag, är borta i jobbet under morgondagen!) – och resten av det som skrivits i VF är ganska angeläget. Bostadsbekymmer gäller för övrigt inte enbart personer med missbruksproblematik, utan även många andra och börjar bli ett stort problem. 

Jag hoppas att vi får igång mer debatt runt detta med att vi har ett mörkertal med personer som förmodligen har missbruksproblematik men som inte kommer till socialtjänstens kännedom. Detta är inte specifikt för Vännäs, utan del av hela samhället. Missbruk upptäcks förmodligen lättast via sjukvården eller på arbetsplatsen eller en kombination av sjukskrivning från jobb och kontakter med sjukvården. Många arbetsgivare tar ansvar, i alla fall till viss del, det finns en del arbetsgivare som skickar sina anställda på behandling. 

Sjukvården däremot, erbjuder mycket begränsat med behandling, utan det åligger socialtjänsten. 

Och – vi på socialtjänsten kommer in ganska sent, och känner inte till folk "i allmänhet", för kännedom hos oss är ju inte precis automatisk (kan ju ske via LVM-anmälningar, eller polisingripanden).

Men om jag inte minns fel tror jag det är i morgon Gerhard Larssons missbruksutredning släpps, så det blir nog tillfälle att återkomma till detta.

Och jag kommer att redovisa siffror för Vännäs när jag har kommit åt redovisning och budget, för något verkar mycket märkligt med Viljos siffror!

 

2 kommentarer

 1. Viljo Thornberg

  Angående dina tvivel om siffror.
  Siffrorna på antalet missbrukare som kommunen placerat på olika behandlingshem gavs av kommunens socialchef Ulf Norberg.
  Årskostnaderna för dessa placeringar gavs av kommunens biträdande socialchef Margareta Bergek.
  Nog borde du väl som Ifo-chef ha tillgång till samma material
  Med vänlig hälsning
  Viljo Thornberg

 2. Monica Wahlström

  Svar till Viljo Thornberg (2011-04-27 16:24)
  Hej Viljo! Så trevligt med en kommentar från dig! Som jag skrivit i inlägget ska jag återkomma angående siffrorna. Jag var som jag också skrev helt upptagen under tisdagförmiddag, tjänstledig tisdag eftermiddag, och har idag varit i Ö-vik för tjänstens räkning. Kommer tyvärr inte åt mina jobbdokument via hemdatorn, men imorgon kommer jag att kika på siffrorna och kommentera dessa!
  Hälsningar Monica

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.