Vad sägs om plastlådemat på länets sjukhus fullproppade med socker, konserveringsmedel och annat spännande? 

En fråga som dominerat i debatten hos regionpolitiken senaste tiden är den om matproduktion på sjukhusen i länet och huruvida även Lycksele lasarett ska bli tvungna att få mat levererade i plastlådor. För den insatte så beslutade regionstyrelsen i veckan att patienter således på Lycksele lasarett ska få matlådor från Umeå levererat till sig i stället för mat som lagas på plats vilket möttes av stor besvikelse i Lycksele. Förståeligt. Har man ett uppskattat kök på plats som lagat färsk mat åt patienterna så är det att föredra.

Att det ska vara miljövänligt, säkert vid kris, en kostnadsbesparing, valfrihet gällande antalet rätter och med en lång hållbarhet (med upp till en vecka!) var fördelarna tyckte man. 

Det sistnämnda vill jag lyfta upp som jag inte sett skrivits om något i debatten. 

Om det är något vi behöver prata om så är det alla vidriga ingredienser som tillsätts i maten som inte bör höra hemma där. Man brukar säga att mat är medicin också. Huruvida dessa plastlådor enligt en metod som gör hållbarheten upp till en vecka är medicin är jag skeptisk till. Särskilt då hållbarheten blir lång pga massor av konstgjorda tillsatser i maten. 

I februari var flera partier inklusive mitt eget och smakade på dessa plastlådor hos upphandlade Medirest som sköter plastlåde-matlagningen. Jag tog foto på ingredienserna på min serverade plastlåda (se nedan bild).

Vad sägs om socker, glukossirap, jästextrakt, modifierad stärkelse, maltodextrin, smakförstärkare, mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriumsirap, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, aromer, färgämnen till lunch eller middag?

Nej tack, inte jag i alla fall. Jag säger nej till en matlåda som lagades för sju dagar sedan fullproppad med konserveringsmedel och socker. Eller vad tycker du, kurrar det i din mage?

 

Sjukhus bör erbjuda hälsosam och näringsrik kost, då får vi även friskare patienter. Tror jag!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se