Jordkällaren ett utmärkt sätt ingå i ett husbygge

Den gamla jordkällaren var ett vanligt sätt det som skulle ingå i ett husbygge från den gamla tiden. Det var förstås innan vi alla hade både kylskåp och frysbox, men det funkade på den tiden. Idag har vi fått betydligt större problem med det byggnader vi bygger. Inte bara de högre husen med många bostäder i, utan även vanliga småhus. De stora husen byggda av betong kommer nu få det allt svårare få ihop material till sina byggen. Sanden sinar i hela världen, cementen försvinner från Sverige, varifrån ska alla stora byggen få sitt material, betongen? De mindre husen, egnahemmen och småhusen (även större hyreshus kan även här ingå) kan vi också börja ifrågasätta var och hur de byggts. Att placera hus där marken inte tillåter med tillägget på naturlig väg, är inte att föredra. Lika då som nu. Att marken ska ha fast grund (kan gälla även vägar) var ett mera vanligt om inte nödvändigt val tidigare. Husen byggdes gärna på höjder, i motsats vad som idag kan ske, i sänkor. Tillika har vi källare, nergrävda i marken och där de består av både tegel och betong. Framförallt plattorna till grunden. Vad har man här längst ner om inte avlopp. Vi ser nu var vattnet kan strömma in bakvägen när det blir översvämningar. Något också som vi får räkna med mer i framtiden. Störtregn, oväder och översvämningar. Om det beror på mera naturliga omständigheter eller direkt av oss människor saknar betydelse, vi kan konstatera att så är fallet.

Det har redan varit ute experter på området och direkt utdömt platser där man nu bygger nytt. Lerig jord och mark är förkastligt bygga på och i. Dessutom mycket dyrare än platser med mer naturlig mark som passar för byggen. Här ar vi också alla vägar i Sverige som ständigt måste underhållas för att de från början ligger där marken är mycket olämplig för hållbara vägar. Varför inte titta på alla Norrlandsvägar? Kanske inte valen är så många, men värt att tänka över i framtiden.

Vi kommer alla nu få betala i de skador som orsakats av översvämningarna, alla vi som har en hemförsäkring och andra försäkringar som kan höra en byggnad till. Försäkringsbolagen säger redan nu, att man inte kommer godkänna hus/byggnader som byggts på ”dålig” mark och att de inte kan försäkras. Fjällen och fjällnära, skogslandskap och mera att likna vid höjder är de säkraste platserna bygga på i framtiden. Strandnära, nära hav och kuster och lågland är där riskerna är som störst.

Flytta till fjällen, fjällnära och höglandet där kan du vara trygg och säker i flera avseenden 🙂

Obs! Strandskyddet, det som C vill ändra i och som ses som hinder för oss som inte bor nära haven och stora vattendrag, tillkom p g a vattenkraften. Att man utan tillstånd eller annat inte behövde ta hänsyn till bebyggelse nära stränder. Även då våra sjöar och andra liknade vattendrag som dit hör. Vad jag förstår ska inte vattenkraften byggas ut mer i Sverige, eventuellt förbättras till mer effektivt. Men det är en annan sak.

Strandskyddet i dess nuvarande form kan behöva ses över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.