Utdikade våtmarker?

Det har nu (plötsligt) uppdagats att gamla utdikade våtmarker har lika stora utsläpp som biltrafiken sammantaget. Man får förstås räkna på att det menar med fossildrift. Jämförelsen kan i vissa fall vara skev beroende på hur längesedan man räknat på jämförelsen. Bara de senaste 5 åren släpper bilarna ut bra mycket mindre än vad de då gjorde tidigare, räknat på nyproducerat.

Men oavsett detta är knepigt att man nu ger sig på torvmossarna som vi haft i ca: 100 år eller som dikades ut för hand för längesedan, nu har det plötsligt blivit en av de stora utsläppsbovarna? Man vill helt enkelt vattenlägga dessa områden igen. Jag tyckte för inte så länge sedan stora områden i främst Tyskland översvämmades. Att vattnet är det stora problemet, alla översvämningar, tillika råder det stor vattenbrist på vissa ställen, länder/områden. Kan vara även i Sverige. Ibland undrar man vad människor ägnar sig åt?

Att vi lever i överflöd är väl största bekymret i världen, överproducerar eller överkonsumerar eller i omvänd ordning eller hur man vill. Så är det. Frosseriet har inga gränser samtidigt som vissa har ingenting. Att det tillverkas nya bilar kan vara lika skadligt som allt annat. Jag säger att det inte behöver vara det, men att det kan. Det är så mycket i vår konsumtion som måste dämpas samtidigt som tillverkning och annat även måste dämpas. Kanske vi måste se över hur vi bygger våra bostäder också kan vara ett. Det andra är inte minst hur vi lever och konsumerar maten, allt det ätliga. Det slängs oerhörda mängder mat, fullt ätbart kan bara vara att sista datum har gått ut. Nu i Malmö hade man börjat ta reda på denna ”slängda” maten och på något ställe tillagade man den. Om det sedan togs någon form av betalning för den, eller om man bara lät människor som riskerade bli utan mat serveras gratis, fick jag inte direkt svar på, men jättebra. I en nystartad butik, också i Malmö kunde de som hade en inkomst, högst 10 036 kr/mån (måste visa intyg) handla. Jag vet inte heller om det var någon typ av restmat (utgående datum och annat) men billigt skulle det varit handla, eller med lägre pris än i vanlig affär. Båda projekten är vad som behövs om vi ska klara en kommande brist på mat som kommer att ske. Folk frossar så ini helsike och de tv-program man har nästan i varje kanal, även i nyhetssändningar tycker jag är rent förfärligt då vi vet hur folk svälter i världen. Jag tycker det rent av är skamligt samtidigt som man pratar om att hjälpa andra.

Jag anser detta är en lika stor bov som alla jordens utsläpp, eller att just den konsumtion vi har ”den rika världen” är den stora boven.

Man försöker lösa det genom det genom att förändra konsumtionen och arbetena till vad de kallar ”klimatsmart”, men ger det verkligen någon egentlig märkbar effekt åt det som man vill komma åt? Samtidigt har det nu blivit elbrist. Naturgasen från Ryssland har man fått ställa sig på knä och be Putin att inte stänga den. Här kan Tyskland vara det mest utsatta landet. England (UK) pratar man om samma sak, naturgasen sinar och de utskänkningsställen – pubar och liknande – som gör koldioxid (?) i öl och annat är nu gasen slut. Samtidigt har södra Sverige nu brist på el och måste importera även från UK och här säger man UK att de måste börja producera el med hjälp av kol. Priserna neråt landet är nu ca: 3 ggr högre än vad de var tidigare. Vill säga sammantaget händer ingenting med minskade utsläpp, de riskerar öka som vi håller på.

De gamla utdikade våtmarkerna borde istället för vattenfyllas, planteras igen, det tycker jag borde vara ett bättre alternativ.

Ska facken, arbetsgivarna/näringsliv, regering och de som har hand om styrningen (kan gälla alla länder) klara av vad de säger ska bli det nya sättet lever under, tror jag bra lite på. Hur är det i vår egen kommun, fördelas här allting här rättvist, jobb och andra tillgångar. Varför flyttar folk härifrån, eller inte kan bosätta sig här? Finns det ingenting leva av eller från hur kan då människor bosätta sig här och vad gör kommunen, får de fram några arbeten, några nya projekt som skapar jobb? Jag tycker det är dåligt med det. Deras egna platser verkar vara viktigast värna om.

Ena dagen brist och besparingar, andra dagen frosseri.

Se hur Umeå jobbar för arbetstillfällen, där det redan finns massor. Vilhelminas (ledande) politiker tycker jag måste stå lite mer ”på tå”. Jag tror inte heller Umeås politiker intresserar sig för oss hur det går och det hjälper nog inte hur än man försöker ”smila” in sig där.

Leva som man lär,??? Gäller överlag.

Får jag fan för det här nu, blir jag hängd, uthängd?

När vi tycker pandemin och ”allvaret” är över börjar folk bete sig som galningar igen. Lärde vi oss ingenting?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.