Grön tillväxt bättre än brun missväxt

Visst tycker jag det om jag får välja. Skogen och det norrländska landskapen är vad jag gillar. Det Ulf Lundell sjunger om ”jag trivs bäst i öppna landskap” stämmer inte på mig. Jag har bott nära havet under en kortare period, men det fängslar mig inte alls. Jag får närmast ångest då jag ser de stora oändliga ytorna fram till horisontens rand. Visst kan det vara fint med skärgårdar, steniga klippor, holmar och där naturen slagit sin rot även med växtlighet. Några träd eller skogar saknas dock i de flesta fall och det är ändå det jag gillar.

Skånes slätter och kuster är ingenting för mig, det ska vara den norrländska miljön och kulturen, det är det man är född med och det gillar man som oftast. Stora kala ytor är bland det värsta jag vet, liksom stora åkrar och ängar. Uppodlade stora marker trivs jag inte heller med fast det kan vara nödvändigt att de också finns. I vissa fall får man ju tolerera att allt inte är som man själv.

Visst är vi en typ av olika folkslag vi som bor i norr jämfört med de som bor längst ner i landet. Årstiderna skiljer också och jag vet inte om jag skulle vilja byta till jämnvarma vintrar med snö och slask om vartannat. Visserligen har vintrarna här också börjat mera likna det, ända fram till julen när vi tidigare kunde ha både svinkallt och meterdjup snö redan i oktober, eller i alla fall i november. Visst har klimatet blivit varmare det är absolut sant. Sedan vad vi kan göra åt det är en annan sak om det ens går att göra något. Men visst vore det bra om världen kunde göra sig kvitt oljeberoendet och slippa de stora utsläppen av olja som ibland sker på haven. Det är ju fruktansvärda katastrofer vi ibland ser.

Visst får man hoppas att Norrland nu utvecklas som det sägs och att den norrländska kusten utvecklas är i alla fall bättre än den ständiga utvecklingen vi sett neråt landet. Kanske från Uppsala räknat.

Har man levt mer än halvt liv och det väger över är man inte så intresserad av den ständiga tillväxten som ska ske. Ibland blir man trött på vad folk har för sig. Visst trivs man bättre då med det lilla lugna.

Oljan kommer vi nog knappas bli kvitt inom överskådlig framtid. Ju mindre vi skulle använda den desto större lager byggs upp och till slut måste den reas bort. Det är vad konsekvensen kan bli. Vi kommer heller aldrig kunna elektrifiera hela världen på det sätt Sverige menar. Det skulle bli näst intill ännu värre problem med elbrist världen runt samt gamla giftiga batterier i högar vi måste ta reda på med den batteriteknik som idag finns. Men visst, minska ner på oljeberoendet kan vara en bra idé.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.