På sikt ska väl kärnkraften helt läggas ner.

Det är väl så det ser ut eller är tänkt. Den kärnkraft som nu finns kvar kan väl inte fungera hur länge som helst om inte ny kommer till. Tanken är ju att vi helt ska ha förnybar energi men även fossilfri. Men hur ligger till med det egentligen, jag menar de naturvärden som då vi måste offra och redan gjort, är inte detta ett lika allvarligt problem? Givetvis är målet nu bygga ut vindkraften rejält så man kan riva all den nuvarande kärnkraften, dummare är man väl inte förstå detta. Därför denna hetsen med vindkraften.

Alla våra stora svenska älvar (utom någon eller några) har för längesedan ”offrats” till förmån för Sveriges utveckling av energi. Redan här har den största delen ödelagts och ”offrats” till förmån för hela Sveriges tänkta utveckling som inte varit speciellt utmärkande för oss i norr varifrån de stora älvarna numera bara producerar el med sitt vatten. Fisket, fiskarna finns, men det är bara ett fåtal i jämförelse med vad det fanns (naturligt tillstånd) i begynnelsen när älvarna rann fritt. Om inte detta är en miljöförstörelse så vet jag inte vad.

Sverige är ett avlångt land med relativt stora variationer i klimatet. Att den nordliga delen inte har samma växtlighet som den södra vet vi alla. Jordarna är oftast bördigare och då främst för åkerbruk. Skogarna däremot, de norrländska är mera robusta och beror mestadels på att de är långsamtväxande än de södra. Vår utveckling i den norra delen (inland/glesbygd) är det som blivit över från vattenkraften. De ursprungliga sysselsättningarna går inte längre bedriva. Även norrlänningen den tidigare mera normale som kunde leva av vad som fanns, finns inte längre. Det är den vanliga trallen när det gäller utveckling av Sverige. Resursuttagen och det som saknas i landet i övrigt och främst tillgången på energi och som främst behövs i de stora mängderna är där flest människor bor. Här finns inga stora älvar eller annat som skulle stärka den energitillförsel som behövs. Landsbygd, inland och Norrland glesbygd är främst där energin ska tas ifrån. Man kan se det som att här främst i norr i nämnda områden är det mindre noga vad folk tycker, att de eventuellt inte alla gånger gillar de missgynnas. Ta vad ni erbjuds eller dö eller flytta har inte det varit mottot under de senaste 100 åren. Miljön, tillgångarna på naturresurser och närmast den vandalisering som skett har inte ansetts i någon betydelse göra någon inverkan eller påverkan. Det är ju ändå så få som bor ”däruppe” tycks tongångarna ekat. Ett oviktigt folk och de brukar nöja sig med lite. De har väl inte något större vett. Kanske är det så.

Bredband till alla. Ja tänk om det ändå ginge leva enbart på det plus all annan digital teknik. Röken från skogskojan kan i slutändan ändå vara något som betyder mest. Det som anses i princip oviktigt kan vara det som ger livet en extra krydda. Känna friheten och närheten till vad vi en gång skapades till och av. Den naturliga miljön tror jag vi alla behöver, den som en gång vi växte fram ur.

Nu står vätgasen och vindkraften för dörren, är det bara ett nytt experiment som vi norrlänningar igen utsätts för? Elbilar ska vi också köpa, alla ska bli lyckliga då. Ja om allt vore så enkelt som de kan få det till.

Vedeldning ska ersätta kärnkraften och gengasen de fossila drivmedlen. Sverige är ett fantastiskt land. (?)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.