Thomas Hartman

Varför får vi inte veta vem som betalar kalaset?

CASH IS KING. Det finns inga fria luncher brukar det heta och det kanske ligger något i det uttrycket.

Varje år drar moderaternas insamlingsorganisation Tornet in miljontals kronor till partikassan. Pengar som sedan kan användas som partiet önskar.

Men det är kanske lite naivt att tro att alla som skänker stora pengar till moderaterna gör det utan att få saker tillbaks. I Sverige är transparensen för dålig. Det finska exemplet avskräcker. Där visade det sig att stora företag och starka näringslivsintressen betalade borgerliga partier i hemlighet.

Sannolikheten är väl inte allt för liten att det ser likadant ut i Sverige. Det kanske inte är så konstigt om det visar sig att de skattesänkningar alliansen genomför med lånade pengar rakt i fickan på de rikaste i landet också är beställda av de rikaste i landet.

Expressens ledarredaktion har helt rätt när de idag efterlyser att kristdemokraterna och moderaterna ska öppna sig och redovisa vilka intressen som betalar deras politik.

THOMAS HARTMAN

 

4 kommentarer

  1. Daniel Snällman

    Men då vore ju även alla LO-medlemmar som via sitt partibidrag stödjer politiska kampanjer för S även de tvugna att låta sig offentliggöras.

    Eller gäller det bara borgliga sympatisörer?

  2. Thomas Hartman

    Svar till Daniel Snällman (2009-09-22 15:05)
    Ja, alla organisationer respektive privatpersoner som stödjer politik med pengar ska enligt min världsuppfattning göra det öppet. I LO:s fall redovisas detta. Däremot inte stödet från Svenskt Näringsliv exempelvis.

    Är det något konstigt med detta, Daniel?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.