Thomas Hartman

Strunta i opinionsundersökningarna

OPINIONSUNDERSÖKNINGAR. Igår kom SCB:s undersökning om partisympatierna hos svenska folket. Jag brukar inte bry mig om denna typ av undersökningar. Men tänkte ändå göra en kommentar.

Även om det på många håll varit riktigt glada tillrop med anledningen av undersökningen som visar att Socialdemokraterna tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet  får 50%; samt att professor Sören Holmberg påpekar att 10 utav 11 val brukas vinnas om man leder vid denna undersökning, samt att Alliansen bara får 30% av de ungas röster. Samt att moderaterna tycks oförmögna att förstå hur idiotiskt uselt de hanterat försäkringskassan och de sjukskrivna etc etc etc så får vi inte ta ut segern i förskott.

Opinionsundersökningar betyder ingenting.

Nu är det bara att skruva upp tempot de kommande månaderna. Valrörelsen har bara  börjat. Det kommer att bli riktigt tight.

THOMAS HARTMAN

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Ta opinionsundersökningar på allvar och i att ifrågasätta dom. Idag har Sverige en Alliansregering. Frågan bör då inte vara resp borgerligt parti utan om Alliansen. Med Rödgröna bör frågan ställas för den konstellationen. Det är så rikspolitiken vill ha det inför valet. Men opinionsinstituten frågar med en gammal modell.

    Vid telefonintervjuer var det förr fast telefon och det fanns då i nästan alla hem och alla familjemedlemmar nås. Nu är det mer mobiltelefon och alltmer enbart detta för många, särskilt ungdomar. Hur gör opinionsföretagen här? Tas hänsyn till det? Eller blir det snedvridet?

  2. Thomas Hartman

    Ursäkta men det där blockpolitiktramset står mig upp i halsen. Vad jag vet har vi ett flerpartisystem och då är det väl detta som gäller och inget annat. Vem är det som vill att svensk politik ska skäras i kortsiktig och konfliktinriktad blockpolitik? De enda som förlorar på detta är småpartierna. Den dagen vi har två block i formell mening då kan de små lägga ner för då är det med dagens sätt att indela världen socialdemokraterna och moderaterna som räknas. De övriga finns bara på marginalen.

    Den sortens badtunnepolitik är knappast bra för Sverige.

  3. Urban Bengtson

    En följd av ovilja mot två block/allianser blir då fler partier i riksdagen. Tidigare fem partier är nu sju riksdagspartier. Med även Sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ och Piratpartiet som riksdagspartier det 10 partier. Om blockpolitik är badtunnepolitik kanske fler olika partier blir ”tummelpolitik”. Frågan är om det är bättre.

  4. Thomas Hartman

    Ja, och?

    Mångfäld är bättre än enfald.

    Den sortens fördummande badtunnepolitik som kräver att partier strömlinjeformar sig för att passa ihop är så långt från mångfald och kreativitet man kan komma.

    Jag har hellre en tummelplats av partier och hoppande majoriteter där det krävs fotarbete i olika frågor än ”trygga” majoriteter som föder arrogans och pompös maktfullkomlighet.

    Se på Reinfelds beteende i Ipred eller sossarna i Kiruna som uppfattades maktfullkomliga.

    När det blir så krävs förändring. Och den dynamiken uppstår lättare i en pluralistisk miljö än i fastgjutna allianser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.