Thomas Hartman

Försäkringskassan: ’Vi gör bara det regeringen vill’

FÖRSÄKRINGSKASSAN. Jag läser i NSD hur Ingrid Nilsson, Försäkringskassans chef i Luleå/Boden förklarar att försäkringskassan bara gör det den borgerliga regeringen vill.
 
Hon förstår oron bland alla som utförsäkras.Samtidigt försvarar hon det nya regelverket. – Vi har ett uppdrag att genomföra det regeringen har beslutat om, säger Ingrid Nilsson.
 
Inför årsskiftet har Försäkringskassans handläggare haft fullt upp med att informera kunderna om det nya regelverket.

– Det är blandade reaktioner. För dem som har en arbetsgivare att gå tillbaka till är det mindre dramatiskt men de som tvingas gå till Arbetsförmedlingen har en mer osäker tillvaro. Många är förtvivlade och känner att de inte orkar, säger Ingrid Nilsson till NSD.

–  Vi har ett uppdrag att genomföra det regeringen har beslutat om. Min personliga uppfattning hör inte hit, säger Ingrid Nilsson.

Tidningen frågar varför människor blir utförsäkrade om läkarna intygar att man inte har arbetsförmåga?
– Vi ser ofta läkarintyg där personen inte har någon arbetsförmåga för närvarande. Men det måste framgå att det rör sig om en livslång nedsättning. Det finns inget däremellan. Och då tar tyvärr dagarna slut, säger Ingrid Nilsson.

Moderater försöker ofta låtsas i debatten som att detta är den enda vägen man kan gå om man vill att folk ska arbeta enligt vad de kallar arbetslinjen. Men det är självklart inte sant. Man behöver inte sparka på folk som ligger för att alla som kan ska få jobba.

Självklart måste trygghetsnäten vara mer exakta och ta hänsyn till individens olika förutsättningar under livet. Högerns politik på detta område riskerar att bli spiken i kistan för den borgerliga regeringen inför nästa val.

Med all rätt.

THOMAS HARTMAN

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Medborgaren

    Det känns grymt att ni döljer för folk att den som inte klarar återgång till arbete kvalificerar sig för en ny sjukperiod efter tre månader hos Arbetsförmedlingen. Det här kommer att slå tillbaka när folk ser hur det fungerar.

  2. Thomas Hartman

    Jaså det är så det fungerar menar du? Varför har i så fall debatten uppstått om försäkringsläkare som överprövar sjukvården? Varför har vi inte den modellen i sjukvården också förresten? Tänk vad pengar vården kunnat spara om de aldrig behövde träffa sina patienter? *obs ironi*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.