Thomas Hartman

Privatiseringar är borgerligt vanstyre

SANSLÖST. En förskolechef som för två år sedan fick ta över fyra förskolor i Årsta utanför Stockholm kan ett år senare hämta ut tre miljoner i vinster. Friskolorna i Karlskrona delar ut övervinster till ägarna. De senaste åren har en skola delat ut två miljoner i vinst. NTI – gymnastiet har gett 25 000 000 i aktieutdelning förr året.

Detta är ett borgerligt drömläge. Nu kan äntligen privata aktörer tjäna grova pengar på våra barn. Men för oss övriga är det ett uppenbart bevis på borgerligt vanstyre.

THOMAS HARTMAN

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

 1. Urban Bengtson

  Dagis ”uppfanns” av näringslivet i England på 1800-talet, pga arbetande mödrars problem med barnomsorg. HSB grundade de första svenska ”barnstugorna”. Andra bakom dåtidens dagis var borgerliga idealistiska kvinnor och kvinnliga pedagoger.

  På 80-talet kom Pysslingen, som socialdemokratin stoppade innan en borgerlig regering gav möjlighet till ”friförskolor”. Sedan har socialdemokratin accepterat näringsliv här. Att enstaka dagis missbrukar detta, beror även på brister på kommunnivå. De flesta fristående förskolor sköter sig bra och utvecklar barnomsorgen, då som nu. Det ska politiken stödja.

 2. Anton

  Hej Tomas!
  Jag bara undrar vad du anser om socialdemokrater som har sina barn på privatskolor och friskolor? Vad jag vet har några topp sossar sina barn i privatskola….nå vad säger du?

 3. Thomas Hartman

  Friskolorna finns men de måste förändras. Vi kan inte ha det som idag. Deras automatiska rätt att få ut vinster från samhället är en sjuk borgerlig politik som nu sprider sig till hälso-och sjukvården. Det ska bli nästa sektor där övervinster ska kunna hämtas ut.

  Jag har inga synpunkter på enskilda personer i detta. De måste ha rätt att följa lagen. Däremot måste lagarna förändras.

 4. Urban Bengtson

  Vad säger du om skillnaden mellan enskilda förskolor och kommunala i Umeå, där de senare vid budgetöverskridande får detta täckt i efterhand av skattepengar, medan privata dagis inte kan få det?

  De fristående enheterna måste se till att ha en ekonomisk buffert som de kommunala förskolorna därmed inte behöver. Det kan väl inte vara särskilt rättvist?

 5. Thomas Hartman

  Jag har inget för sådana system. Jag tycker offentlig verksamhet ska arbeta in sina egna buffertar för varje verksamhet och kunna satsa pengar på sin egen utveckling och investeringar enligt eget kunnande lokalt.

  Det har alltså inget alls att göra med att privat verksamhet stjäl skattepengar till övervinster.

 6. Urban Bengtson

  Att offentlig verksamhet lokalt ska kunna arbeta in sin egna buffertar och satsa själva ville jag när jag jobbade på dagis på 70-talet. Överbyggnad i byråkratin och en likriktning gör att det inte fungerar så. Intraprenaderna inom skola/förskola fick till slut ett till chefsled för att ha kontroll.

  Systemet hindrar mer ”självförsörjning” inom skola/barnomsorg. Bejaka de som vill ”bryta sig ur” och starta i egenregi. Samarbeta politiskt för båda formerna, t ex ett större dagis med både kommunal och privat drift. Jag har en sådan modell i två våningar som kan bli en Umeå-idé. Om politiken vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.