Thomas Hartman

Vill Riedel skilja svenskt näringsliv från moderaterna?

Det är smutsigt i Riedels badtunna...
Riedel har mycket smuts i sin egen badtunna men han verkar mer intresserad av att prata om hur andra har det.

INKONSEKVENT. Det är rätt lustigt att när moderater ondgör sig över kopplingen mellan socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen så glömmer dom hur demokratiska organisationer fungerar.

Det är upp till kongresserna och förbundsstyrelserna i respektive organisation att besluta om övergripande inriktningar och samarbeten och hur pengar ska användas. Det betyder att en majoritet av moderater kan besluta samarbeta med moderaterna istället om så önskas.

Men ofta har facken istället åsikten att den moderatstyrda regeringen bedriver en arbetarfientlig politik vilket naturligtvis stör moderater som Edward Riedl.

Men han behöver inte känna sig ensam om att fundera hur pengar används. Titta bara på hur det ser ut i den centralstyrda näringslivsorganisationen Svenskt Näringsliv. Där tvingas socialdemokratiska företagare betala medlemsavgifter till en moderatisympatiserande lobbyorganisation som plöjer ner miljoner efter miljoner i moderaternas intressesfär, tankesmedjor, projekt etc.

En stor skillnad är att socialdemokraterna redovisar det stöd partiet får från olika håll öppet medan moderaterna konsekvent vägrar visa sina intäkter exempelvis stödet till deras insamlingsstiftelse Tornet, Arvid Lindman AB eller Rosenbadsfonden45. Faktum är att moderaterna var det parti som hade störst intäkter av alla partier inför  valet 2006.

I den här frågan blundar Riedel för hur grumligt vatten han har i sin egen badtunna men det är självklart hans rättighet att bada vidare ändå.

För min egen del står jag upp för facklig politisk samverkan. Det måste vara en sak för respektive organisation att fatta de demokratiska beslut man önskar utan att klåfingriga politiker ska lägga sig i. Däremot ska självklart partistöden redovisas öppet oavsett vad moderaterna tycker.

THOMAS HARTMAN

 

 

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Thomas Hartman

    Spelreglerna i respektive organisation ska ju helst vara så tydliga att alla medlemmar vet vilka beslut som fattas och på vilken nivå så att det är glasklart vad som gäller.

    Kjell Hanseklint verkar dock inte särskilt besviken över att Lars Ohly och Jonas Sjöstedt lyfts fram i organisationens kommunikationsarbete. Detta kan säkert andra ha synpunkter på. Men det är en fråga för IF metall att jobba med internt. Sättet vi löser sådant på kallas demokrati.

    Jag har dock inte sett Svenskt Näringsliv lyfta fram Lars Ohly.

  2. Kurt Hamre

    Hartman står upp för personligt och ekonomiskt stöd från facken, men faken redovisar inte hur mycket slantar man skänker bort av medlemmarnas avgifter-ej demokratiskt.
    1989 gav er regering 2.2 miljarder till Lo-kollektivet och 400.000 till broderskaparna till kyrkovalet, det var väl ett demokratiskt majoritetsbeslut?
    Nationalekonomen Assar Lindbeck uttalade sig då om svenska statens korruption.

  3. Isak Frohm

    Tomas som vanligt briljant!
    Edvard får svar i sin skitiga tunna på måndag.
    Mikael IF Metall är den mest demokratiska organisationen av alla. Kjell Hs problem är att han är i minoritet och har förlorat i flertalet demokratiskt genomförda omröstningar,
    när man gör det så bör man fundera på vem som har fel,
    Det har nu Kjell gjort, och avgår i konsekvens med det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.