Thomas Hartman

Insinuant journalistik skadar samhället

 

MEDIA. Jag ser att VK gör en rewrite med lokal koppling av nyhetsbyrån Sirens "granskning" av politiker under skuldsanering. Även om artikeln saknar uppenbar vinkel i VK så finns där en underförstådd poäng som bygger på frågan "hur ska politiker som inte kan hantera sin egen ekonomi kunna hantera samhällets".

Jag är rätt less på den sortens inskränkt journalistik av följande anledningar.

1. Att du får skuldsanering behöver inte bero på slarv. Det finns åtskilliga anledningar till att livet kan braka sönder med betalningsanmärkningar som följd.

2. Skuldsanering är en livserfarenhet. I USA ses exempelvis en konkurs som en merit. I Sverige ses det som en belastning. Kanske kan du bli en bättre politiker med fler erfarenheter av livet?

3. Det offentliga beslutsfattandet är kollektivt.

4. Den praktiska ekonomiska hanteringen sköts av tjänstemän.

När jag ser sirens nyhet om människor med betalningsanmärkningar och skuldsanering så är min reaktion att det snarare är nödvändigt att också dessa perspektiv finns i politiken.

På samma sätt skulle jag vilja se det perspektivet i journalistiken. Journalister skildrar verkligheten och en VDN-märkning av medias egna erfarenheter vore intressant. Hur många journalister har egen erfarenhet av den sortens grava ekononomiska problem? Det avgör i viss mån kvalitén på rapporteringen av samhällsdebatten i stort.

Vad tycker du? har skuldsatta i politik och journalistik att göra?

5 kommentarer

  1. Christer

    Jag har personligen mycket svårt att se skuldsanering som någon merit. Av samma anledning blir mitt förtroende väldigt lågt för politiker som inte kan handskas med sina egna pengar. Självklart kan det finns omständigheter som gjort att man råkat illa ut men till största del är det det egna beteendet som gjort att det blivit som det blivit.

  2. Thomas Hartman

    Man ska inte döma sina medmänniskor. Det finns en schablonbild i Sverige om att skuldsanering kommer från lyxkonsumtion men då missar man exempelvis den ensamstående mamman som tvingas till SMS-lån för att köpa vinterjacka till sina barn. Det är en nyttig erfarenhet för såväl politiker som journalister.

  3. Christer

    Det handlar inte om att döma mina medmänniskor utan att vi ska ha kompetenta personer på krävande positioner.

    SMS-lån borde förövrigt förbjudas för det finns för många som inte kan hantera dom plus att villkoren är hutlösa. Gynnar enbart långivaren och sänker låntagaren.

  4. Christer

    Att lära av livet är bra men jag tror vi får enas om att vi tycker olika i denna fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.