Thomas Hartman

När invandringen hotar vår kultur

KULTURER. Jag har ofta funderat över Sverigedemokraternas fobier. Ofta säger de exempelvis att kulturer inte kan leva ihop. Jag vet inte riktigt hur de definierar dessa kulturer. Så läser jag Lena Petterssons krönika om kulturer i Västervikstidningen och inser plötsligt vad Sverigedemokraterna är rädda för.

Som när jag bjöd till födelsedagskalas med en salig blandning invandrare och svenska släktingar och vänner och det blev dags att ta till sig av kaffebordets bakverk. Vi svenskar började förstås med bullar för att övergå till kakor och sist ta oss an tårtan. Mina invandrare gick direkt på det som såg godast ut, tårtan. Och visst är det klokt att börja med det godaste så man orkar äta mycket av det istället för att som vi, i sann luthersk anda, vara tvungna att äta oss igenom grovdoppat först.

Det vore ju fruktansvärt om våra hederliga svenska fikatraditioner skulle ödeläggas av ett gäng som inte inser att man ska spara tårtan till sist. Tänk vilka konsekvenser det skulle kunna få. Tårtan kan ju vara slut efter första rundan. Nej, vi måste stå upp som en man och försvara den svenska fikakulturen och rätten att fika som vi alltid gjort.

Sverigedemokraterna kanske har ett berättigande ändå.

Eller inte.

Etiketter:

3 kommentarer

  1. Johan Karlsson

    Så detta är alltså vad du anser att det handlar om? Själv tror jag att (SD) är tragisk biverkning av den katastrofala migrationspolitik som Partiet fört under de senaste decennierna. Kanske även Partiet någon gång borde öppna ögonen och se resultatet av besluten det fattar?

  2. Thomas Hartman

    Felet handlar inte om att inte släppa in människor utan att snabbt låta människor komma igång att jobba och komma in i samhället. Snabbare handläggning av ärenden är en förutsättning och annan är möjligheten att snabbt komma igång med språket. För det kan väl aldrig vara så att du tror att lösningen är en fet doja i ansiktet på människor som vill söka sin framtid bland oss.

  3. Johan Karlsson

    Nej jag tror inte att lösningen är en fet doja i ansiktet på någon. Jag anser snarare att fri migration borde vara en självklarhet, precis som fri avtalsrätt och fria kapitalrörelser. Däremot inser jag att för att fri invandring ska vara möjlig skulle radikala förändringar av det svenska välfärdssystemet vara nödvändiga. Språket är som du skriver en av nycklarna till en lyckad integration. Det behöver också bli mer fokus på arbetskraftsinvandring och mindre på asyl- och anhöriginvandring. Några stapplande steg mot detta har tagits av nuvarande regering, men mer behövs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.