Thomas Hartman

Umeås defensiva hållning inför kulturhuvudstadsåret oroar

PLANERING. Jag är en varm anhängare av kulturhuvudstadssatsningen. Jag har exempelvis sett hur Liverpool vände sitt varumärke och utvecklade sin stad både innan och efter de hade kulturhuvudstadsåret 2008. Satsningen på kulturhuvudstadsåret flätade ihop kultur med fysisk planering. Satsningen blev en hävstång för framtiden med mycket lyckat resultat.

Därför är det bekymrande med hållningen att inga fysiska ombyggnationer ska göras exempelvis av Umeås torg. Skälet som anges är att stadskärnan inte kan vara en grusgrop 2014.

Det känns platt och futtigt och är inte ett synsätt värdigt Umeå.

Att det går att göra på ett annat sätt har vi sett i historien. Vi flera exempel när den kommunala planeringen präglats av handlingskraft. Exempelvis när det gäller läktare och plan till damfotbollen. Möjligen chockades vissa av hastigheten men målen nåddes med lyckat resultat. Ett annat exempel är omdaningen av Noliaområdet för att hinna till den då kommande Noliamässan i Umeå. Även den lösningen blev alldeles utmärkt och visar på handlingskraft.

Det finns ett stort antal planer för staden mellan broarna och stadens centrum som nu riskerar att stanna av. Sanningen är att de snarare borde varit utlösta för länge sedan. Med det synsättet att lägga en blöt filt över stadens omvandling riskerar kulturhuvudstadsåret att fungera konserverande snarare än utvecklande för Umeå och regionen. Dvs precis tvärt emot den strategi Liverpool använde sig av.

Det är djupt oroande.

THOMAS HARTMAN

 

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    2014 konserverar inte bara Umeås utveckling med icke-torg-satsning. Det skadar med riskfyllda projekt som Badet på Nanna som stigit till höjderna inte bara kostnadsmässigt utan med jättebadet på tredje plan ovanpå gym som i sin tur är ovanpå handeln och därunder p-utrymmen.

    Bygget har bara tre år på sig (bör stå klart första halvåret 2013 för marginal till 2014). Men inga ritningar finns, ingen klar ekonomi, ingen badentreprenör, ingen godkänd detaljplan och ingen säkerhet att butiksytorna hyrs ut, pga avigt läge.

    Flytta badet till campus/IKSU och ge KFUM Nannatomten, då hinns det till 2014.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.