Thomas Hartman

Vad menar landstingsrådet?

SOMMARSTÄNGT? Jag ser med viss förvåning hur Centerns Olle Edblom skriver på sin blogg om bristen på sjuksköterskor inför sommaren.

"Artikeln i dagens VK och brist på sjuksköterskor är en nyhet för oss förtroendevalda också, i alla fall från oppositionen."

Så där brukar det låta rätt ofta.

Antingen låtsas oppositionen som att de inte fått information. Eller så tar dom redan påbörjade förslag som personalen redan jobbar med och låtsas att det är deras idé. Sen blir dom sura när dom får svaret att det där redan är påbörjat.

Låt oss därför granska Olles utspel om bristande information och se om det håller. Så sent som den 1 juni ställde Marianne Normark en fråga om detta i landstingsfullmäktige till sjukvårdslandstingsrådet Gunilla Johansson. Svaret hon fick var att det inrapporterade behovet var 178 sjuksköterskor och att det så långt rekryterats 120 stycken. Vilket alla som följde sammanträdet kunde höra.

Olle Edblom pratar alltså i nattmössan när han säger att oppositionen inte fått del av informeration om läget. Naturligtvis följer både majoritet och opposition hur rekryteringsläget ser ut. Att låtsas att man inte får information är helt enkelt inte korrekt.

Sommarsituationen är inte unik för Västerbotten utan hela sjukvårdssverige får problem periodvis. Det viktiga är att tillsammans med personalen hitta konstruktiva lösningar. Det kan lösa sig men förutsätter naturligtvis att landstinget inte tar sina medarbetare för givna. Förutom aktivt rekryteringsarbete krävs bland annat en ödmjuk inställning när man ber medarbetarna om hjälp och råd att lösa den uppkomna situationen.

Därför förstår jag inte Olle Edbloms strategi att låtsas som att han inte vet vad som händer.

THOMAS HARTMAN 

 

 

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Olle Edblom

    Att ställa en enkel fråga av vice ordföranden i personalutskottet Marianne Normark visar väl att frågan inte diskuterats i just personalutskottet. Jag frågade också i min blogg om frågan vad gäller både vårdplatsneddragningar och bristen av SSK diskuterats i hälso och sjukvårdutskottet och om man analyserat konsekvenserna av det. Det är vad jag menar ett aktivt politiskt ledarskap där både majoritet och opposition deltar. Inte få svaret om hur man i dagsläget 1 juni lyckats rekrytera sjuksköterskor inför sommaren. Nu idag i VK vet vi att det kommer att fattas till men för sjukvården.

  2. Lisbet Olofsson

    Jag har kört min nybesiktade och godkända bruksbil över ett av Umeå kommuns farthinder. Jag har bild på bilens skador, på farthindret och hur hög min bruksbil är. Har även bilder på skadorna som uppkommit och som blir värre när jag kör med bilen.

    Det är så självklart att jag fått skador på bilen men detta vill inte tjänstemannen på Umeå kommun
    kännas vid.
    Om de hade viljan, är seviceminded så skulle de HJÄLPA mig att skriva min anmälan så jag får ersättning. Det här är den stora skillnaden på att driva företag och jobba som anställd.
    Ska det verkligen gå till så hä? Se inlägg hos mig.

  3. Thomas Hartman

    Olle Edblom gör ett märkligt påstående. Personalutskottet har haft sammanträden där frågan har följts. Detta finns i protokoll hos landstinget. Så påståendet om att oppositionen inte haft tillgång till information är inte korrekt. Vilket enkelt går att kontrollera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.