Thomas Hartman

Miljonärer på förskolepengar?

Förskolecheferna Annika Axiö och Marianne Forsberg menar att det svenska systemet där ägare kan plocka ut skyhöga vinster är djupt oetiskt.

Förskolecheferna Annika Axiö och Marianne Forsberg menar att det svenska systemet där ägare kan plocka ut skyhöga vinster är djupt oetiskt.

HÖGERPOLITIK. Jag läser debattartikeln i aftonbladet om hur högerns privatiseringar av förskolor går till. Förskolan Kulturkrabatens ägare har plockat ut över nio miljoner kronor på två år. Det är senaste exemplet på hur lycksökare och riskkapitalister ger sig in i förskolan för att tjäna pengar.

De två förskollärarna frågar sig i artikeln": Ska man kunna bli miljonär på att bedriva skatte­finansierad verksamhet? För det är egentligen inte särskilt svårt."

Så berättar dom hur det går till:

 "Öka intäkterna. Våra intäkter kommer till 91 procent från kommunen i form av barnpeng (föräldrarnas månadsavgift står för de övriga nio). Tar vi in fler barn får vi alltså mer pengar." 

  "Minska utgifterna. Våra utgifter består till 75 procent av personalkostnader. Och där kan vi skära rejält, till skillnad från i andra utgiftsposter som hyra, mat och blöjor. Unga barnskötare är mycket billigare än erfarna förskollärare. Outbildade är förstås allra billigast.

Miljonformeln är alltså enkel: ta in så många barn som möjligt och låt bli att anställa dyra förskollärare. Men ska det vara så lätt? Vem tänker på barnen – och på skattebetalarna som står för notan?" 

Inte den borgerliga regeringen i varje fall.

Valet är tydligt den 19 september

THOMAS HARTMAN

 

5 kommentarer

  1. Sofia Karlsson

    Och! Ersättningen som förskolorna får baseras på kostnaden kommunen har. Om kommunerna lyckas driva sina verksamheter effektivare sänks ersättningen. Men tydligen lyckas de inte göra det.Kraven på kvalitet är densamma och så länge de levererar just kvalitet varför gnälla.

    Klassik avundsjuka Thomas Hartman!

    Se till att göra på samma sak inom kommunen så ska du se att det löser sig!

  2. Thomas Hartman

    @Sofia. Ähh kom igen Sofia. Du kan inte komma och säga att du tycker det är rimligt med 9 miljoner i vinst på två år i en förskola? Skämtar du???

    På samma sätt vräker högern ut allmännyttan till underpris… eller varför inte se på Carnegieaffären som var minst 200 miljoner under marknadspris. Jag fattar inte riktigt vad det har med avundsjuka att göra. Men är det att avundsjuka att ogilla högerns slöseri med våra gemensamma pengar så är jag gärna avundsjuk…. 😉

  3. LeBe

    Det kan väl inte vara en slump att det i Nacka är den längsta kön till det kommunala ”dagiset” och inte till de sk privata. Det paradoxala är att man röstar borgligt vilket innebär privatiseringar men när det gäller de egna barnen vill man ställer man dom i kö till den kommunala förskolan därför att man bl.a. får leka ute, har råd med ”säkra lekplatser” pedagogiskt utbildad personal etc. Och det är klart att sånt kostar och inkräktar på vinstutrymmet.

  4. Alejandro Caviedes

    Sofia:
    kravet på kvalite är inte densamma på privata som på kommunala förskolor. Privata förskolor har en konkurrensfördel gneom att de inte omfattas av offentlighetsprincipen. De finns bortom räckhåll för allmän insyn, vilket gör att de missförhållanden som råder där aldrig når allmänhetens kännedom. Deras anställda omfattas inte heller av meddelarfrihet, vilket omöjliggör för dem att offentliggöra missförhållanden.

  5. Alejandro Caviedes

    SOfia:
    sen visar också Kommunals rapport ”den som söker den finner” att de fall där privata verksamheter inom skola, vård och omsorg bedriver sin verksamhet på lägre kostnader, så gör de det på bekostnad av kvalite och goda arbetsvillkor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.