Thomas Hartman

Klart Jonny ska ha tillbaks körkortet

KONSEKVENT?. Jag ser en artikel om Jonny Forsberg som hade en ambulans med blåljus och sirenerna på i backspegen. Framför sig hade han en enfältsväg med mitträcke. För att kunna släppa fram ambulansen tryckte han på gaspedalen – och blev av med körkortet.

Om uppgifterna i artikeln stämmer måste Jonny få tillbaks sitt körkort. Vi politiker kan inte prata om att vi vill uppmuntra människors civilkurage om rättsväsendet samtidigt drar in körkortet för den som ställer upp och exempelvis ser till att ambulansen kan köra förbi.

THOMAS HARTMAN

5 kommentarer

  1. Andreas Georgsson

    Om jag står vid ett röd ljus och får ambulansen bakom mig, då kör jag åt sidan vilket kan innebära att man passerar heldragen linje, rödljuset, eller att man kör över i fel fil.

    Jag är ju skyldig att lämna fri väg för utryckningsfordon, hur ska jag kunna göra det om jag inte får bryta mot andra trafikregler i t ex en rödljus korsning eller som i detta fall på en väg där jag inte kan köra åt sidan.

    Instämmer att detta måste vara helt galet förfarande. Vad är annars syftet med att lämna fri väg.

  2. Heikki

    NWT 1.7 skrev följande:
    MC-polisen om Jonnys fortkörning
    VÄRMLAND: ”Det handlar inte om att sätta dit folk”
    MC-polisen som stoppade Jonny Forsberg för fortkörning är trygg i sitt beslut.
    – Från det att han såg ambulansen hade han 21 möjligheter att ta av och sträckan det rör sig om är lite drygt en halv mil lång.
    Polismannen stod med sin motorcykel intill påfarten vid Liljedal den 6 juni när Jonny Forsberg kom körande längs med E 18.
    – Jag uppfattade det som att bilen hade för hög fart och bestämde mig för att göra en mätning.
    När polismannen körde ut på E 18 kom en ambulans upp på vägen mellan motorcykeln och Jonny Forsbergs bil.
    – Då var det ungefär 500 meter mellan dem två och det såg ut som att han såg ambulansen för han bromsade in och vinglade till lite åt höger. Sen ökade han hastigheten och även avståndet till ambulansen.
    Tvivelaktigt
    Färden fortsatte och i Slottsbron förvånades polismannen över att Jonny Forsberg först körde förbi en busshållplats, en trafikkontrollplats och sen ytterligare en busshållplats utan att svänga in. En bit innan korsningen E 18 och Strandgatan startade han mätningen som sedan pågick i 1,3 kilometer.
    – Sen stannade han vid rödljusen i Grums och då hade han kört på så pass att ambulansen aldrig hunnit ikapp. Det var minst 200 meter mellan ambulansen och bilen under hela sträckan.
    Polismannen förklarade för Jonny Forsberg att han tyckte att han hade gjort fel.
    – Men sen sa jag att det fanns omständigheter som gjorde det hela tvivelaktigt och att det fanns anledning att låta saken prövas i tingsrätten. Men han ville göra klart allt på plats.
    Tar hänsyn
    Den senaste veckan har varit omtumlande för polismannen som inte hade väntat sig att saken skulle slås upp så stort i media. Han har dock full förståelse för att folk har reagerat även om han tycker att den bild som getts av händelsen har varit onyanserad.
    – Jag förstår ju Jonny Forsberg också och hyser inget agg mot honom. Det är klart att han vill ha tillbaka sitt körkort.
    Han understryker också att yrket som mc-polis inte handlar om att sätta dit folk utan att både han själv och andra poliser tar hänsyn till omständigheterna en sådan här gång.
    – Det handlar ju om att se till lagens mening och inte bokstavstolka den.
    I det här fallet tycker polismannen dock att det känns som att ambulansen använts som en ursäkt för att få körkortet tillbaka.
    – Från det att han såg ambulansen hade han 21 möjligheter att ta av och sträckan det rör sig om är lite drygt en halv mil lång.
    Hur har det känts med all uppståndelse?
    – Det är lite synd för det påverkar hur folk ser på polisen och mc-poliser. Men i grund och botten så får jag vara trygg i det att jag har gjort rätt. Sen är det klart att man känner sig rätt frustrerad och ledsen över att man inte har någon chans att försvara sig.
    Vad tror du att det kan få för följder?
    – Jag tror inte att det här är ett problem. Så länge folk följer det sunda förnuftet så tror jag inte att någon blir rapporterad.

    Och så en insändare samma dag:

    Svårt att ursäkta fortkörningen
    AMBULANSAFFÄREN
    Lyssna | Hjälp
    Jag kan förstå att människor blir upprörda om det hade gått till som det beskrivits. Att en god medborgare på en två plus ett-väg har fått en ambulans precis bakom sig som tutar och blinkar. Den gode medborgaren har då höjt hastigheten för att hjälpa till och släppa fram ambulansen.
    Så var dock inte fallet!
    När personen får ambulansen bakom sig befinner sig ca tre km innan den plats där han blir uppmätt av polisen. Han har då ambulansen ca 500 meter bakom sig. Han ser ambulansen och ökar hastigheten så pass att avståndet till ambulansen nästan ökar. Han passerar flera stora bussfickor, en trafikkontrollplats och flera korsningar. Han går senare in på en väg med väggren men väljer även här att bara fortsätta köra. Två plus en-vägen slutar och det blir en ”vanlig” väg dock med heldragna linjer. Det är här som polisen startar sin mätning och mäter mannen nästan 1,3 km. Även här passerar han flera korsningar och bussfickor utan att stanna. Totalt kör mannen över en halv mil och passerar mer än 21 möjligheter att stanna. Ambulansen kommer aldrig närmare honom än ca 200m och den använder bara blåljus.
    Man kan inte bara för att man får en ambulans bakom sig ta det som en ”ursäkt” att köra för fort. Det låter inte så tryggt när man hör uttalanden från mannen som ”jag fick panik och tryckte bara ner gasen”.

    Signatur

  3. Thomas Hartman

    Som jag skriver så förutsätter det jag skriver att uppgifterna i artikeln stämmer. Stämmer det inte är det också möjligt att hans resonemang faller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.