Thomas Hartman

Vi har för få kapitalister i Umeå

FRAMTIDENS UMEÅ. Jag läser Ola Nordebos utmärkta lördagsledare om småstaden Umeå. Mycket bra skrivet. On the spot som de säger nu för tiden. Pluralismen och dynamiken känns tyvärr många gånger svag i Umeå. Några få dominerande aktörer sätter förutsättningarna för hela debatten.

Frågan är vad vi kan göra för att ändra på detta.

Människor vill tycka till
Igår kväll var jag tillsammans med ett myller av människor på det sköna Göteborg. Jag fick flera härliga samtal med folk under kvällen där de kom fram och ville diskutera allt från hur vi kan använda älven bättre, kommunal konkurrens, kommunens stadsplanering, kulturhuvudstadsåret och varför inget tycks hända i vissa frågor. Detta trots att jag håller på med regional utveckling och landstingspolitik.

Jag blev förvånad. Dels över att dessa många gånger unga människor uppenbarligen visste att jag är politiskt engagerad men framför allt över engagemanget som gjorde att de valde att komplettera en underbar och magisk kväll i kärlekens och minglets tecken med att faktiskt bry sig om hur det går för Umeå och diskutera sin egen roll i detta. Detta tyder på att de som säger att det inte finns ett politiskt / samhällsintresse hos människor har misstagit sig.

Följden av gårdagskvällen kommer i vissa fall att bli möten efter semestern där vi kan se hur det går att föra in synpunkterna till aktuella beslutsfattare.

Det handlar om en inställning
Min filosofi är att alla människor som vill flytta till Umeå ska mötas av en nyfiken och bejakande attityden från kommunen. Kommunen ska vara vägledare och ge service till medborgarna. Ytterst handlar det om hur vi tillsammans kan hjälpas åt så att människor kan få realisera sin drömmar i vår kommun och nå sina livsmål. Det ska gärna ske med ett leende på läpparna och med jävlar anamma eftersom en sölig byråkratisk inställning dödar människors engagemang.

Tyvärr vittnade en del av gårdagen samtal om att det tycks finnas en annan attityd hos kommunen som handlar om att klämma åt den som gör fel, vara långsam i handläggningen, titta snett på privat verksamhet som vill etablera sig etc etc.

För Umeås del är frågan hur vi kan sprida serviceattityden i den kommunala verksamheten lika viktig som vilka utvecklingstendenser vi kan bejaka för att få mer underifrånperspektiv och kreativitet i stadsplanering och utveckling.

Det tysta universitetet och för få kapitalister
En annan oroande fråga gäller vårt universitet. Jag gillar när universitetet blir en del av stan. Jag älskar korteger. Jag älskar myllret av studenter som dricker kaffe och har svartpubar på universitetet. Jag älskar när nybakade studenter stjäl Staffan Lings brevlåda och lämnar igen den fylld med godis. Det tyder på att vi har ett ostyrigt kreativt universitet.

Men den som väntar sig detta från Umeå universitet får tyvärr ofta vänta förgäves. Frågan är hur vi kan få universitetet att bidra med ett myllrande kaos i debatten snarare än dagens många gånger ekande tystnad. För mig är det lika oroväckande som att vi har för få kapitalister i stan som deltar i utvecklingen av stan.

Småstadens miljö har onekligen fördelar men det räcker inte för en stad med ambitioner.

Vad tycker du?

THOMAS HARTMAN

 

10 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Håller med om bra ledare av VK:s Ola Nordebo om Umeås utveckling, som nog är mer inveckling, i vissa fall även avveckling. Min dryga 30-åriga erfarenhet av att medverka i samhällsdebatten i Umeå, ger en känsla av avveckling av allmänhetens och expertisens inflytande på kommunens satsningar.

    Nu är det mera av politikernas förslag och hugskott som dominerar besluten. Ibland, eller ofta, tas inte kommunbyråkratins sakkunskap till vara av umepolitikerna. Det är allt oftare på ”högre” nivåer också.
    Som t ex bad/simning där fritidsnämnden inte är med utan närings- och planeringsutskottet som avgör.

  2. Urban Bengtson, idékonsult

    Umeås utveckling och framtid förlorar på en avveckling av medborgaridéer och expertkunskap. Därför behövs politik som bejakar detta. En början vore forum för att visa sina förslag i en offentlighet.

    I mitt företagande kring barnomsorg och simning, går det numera inte att få träffa ansvariga nämndspolitiker, inte ens tjänstemän ibland. Inte heller när media tar upp något man vill visa, finns intresse.

    T ex har jag en simidé, ”simmovation”, om att skapa bad som gör det lättare att lära sig simma. Men Umeå kommun är ointresserat varför det blir att leta sig annanstans. Pga Jantelagen här?

  3. Freddan på peddan

    Hur går det med din politiska make-over där du försöker profilera dig som en försvarare av den lilla människan som myndigheterna trampat på? Det jag ser i ditt inlägg där uppe är snarare ett intresse från din sida att agera medlare åt det privata näringslivet i sin lobbyverksamhet gentemot kommunen. Såg dessutom i VF att sossarna fattat beslut i sitt lokalt program om ingen fortsatt konkurrensutsättning. Är inte du med på noterna när du tycker kommunen ser snett på privata aktörer som vill etablera sig? Och rubriken på ditt inlägg: för få kapitalister i Umeå. Är du sosse egentligen?

  4. Thomas Hartman

    Svar till Freddan på peddan (2010-07-03 12:59)
    Kanske, kanske inte. Ibland, ibland inte. Hur så? Vad har du med det att göra? Tror du att du jobbar med åsiktsregistrering på sapo eller?

  5. Thomas Hartman

    Svar till Freddan på peddan (2010-07-03 12:58)
    Ja, jag har alltid försvarat utsatta människor. Det kan du läsa mer om i boken ”Vem bryr sig”.

    För att utveckla en stad krävs ett samspel mellan akademi, företagande, civilt samhälle, politik, fackföreningsrörelse etc. Samhällen som utvecklas som förenar dessa i kreativa miljöer. Således för att bygga samhällen behövs fler kapitalister än Balticgruppen. Det räcker inte med kommunalanställda tjänstemän för att bygga en kommun om nu signaturen Freddan trodde det. 😉

  6. Idefix

    Min åsikt är följande; rödgröna är det enda alternativet för Sverige. Varför? Pga att den rödgröna modeleran går åtminstonde att forma, om vi ”folket” vill och med detta värderar det som kallas demokrati. Vill absolut inte sticka under stolen med att de rödgröna har ”sprickor” med deras valberedning. Men det blåa alternativet är solidt – det går inte att rubba deras trångsynta, kortsiktiga samt egoistiska vyer för vår framtida valfärd m.m. Inte av oss medborgare… Punkt!

  7. Thomas Hartman

    Svar till Idefix (2010-07-03 23:23)
    Väl talat. Som sosse måste jag hålla med dig. Sossarna är långt från perfekta men än ändå ett alternativ som bygger på gemensamt arbete och ansvarstagande i kontrast till högerns filosofi ”sköt dig själv och skit i andra”.

  8. Freddan på Peddan

    Nej thomas, jag jobbar inte med åsiktsregistrering, jag gör bara ett konstaterande. Varför så defensiv? Har jag tagit upp ett känsligt ämne för dig?

  9. Thomas Hartman

    Svar till Freddan på Peddan (2010-07-10 23:07)
    ja, jättekänsligt! 😉 STOPPA PRESSARNA AVSLÖJANDE: Nordebo och Hartman tycker lika i vissa frågor. Idag har vi fått ett tips från signaturen Freddan på Peddan att det finns åsikter som sammanfaller mellan VK:s liberala ledarsida och ett av Umeås vänsterelement.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.