En fråga till Jonas Sjöstedt!

”Vi vill ge anställda makt att ta över”

Så beskriver vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt förslaget om att förbjuda vinst och tvinga fram personalkooperativ. Personalkooperativ som innebär att varje anställd blir delägare i företaget. Det är tydligt att retoriken syftar till ställa företagen mot personalen som två motpoler. Klassisk socialistisk retorik således. Det är också tydligt att förslaget tar sikte på lyfta fram att det trots vinstförbud kommer att finnas >valfrihet<, förklädd i olika driftformer.

Entreprenören Dan Olofsson ställer i Di fyra frågor till Jonas Sjöstedt. Frågorna är mycket relevanta och sätter fingret på realismen och vad vänsterns politik på området egentligen leder till. Frågorna är om vem som ska ta förlusterna, vilka som ska stå för investeringarna, om helheten är fullt finansierad och hur framtidens utmaningar för vården ska finansieras när Vänsterpartiet nu vill stänga ute privata investerare.

Dan Olofsson hade egentligen bara behövt ställa en fråga. Vem ska bära eventuella förluster?

För det är häri pudelns kärna ligger. Om personalen ska ta över verksamheten kommer de även stå för risken ifall verksamheten inte går plus. Då måste det täckas upp av personalen. Det är även dem som ska stå för investeringarna. Och om inte, är det då skattebetalarna som ska stå för notan? Hur många kommer vilja gå in med eget kapital som undersköterska?

Förslaget från Vänsterpartiet innebär mest troligt att skattebetalarna får täcka upp det som privata pengar nu investeras i, och att alla vård blir helt offentligt styrd igen. Istället för en mångfald av aktörer och driftformer kommer Vänsterpartiet att återföra besluten till kommunens politiker.

Det skulle innebära att stora investeringar som det här , det här och det här inte kommer bli av eftersom det inte finns riskvilligt kapital som kan göra större investeringar. På vilket sätt bidrar det till en bättre vård och omsorg att stänga ute en stor del av samhället?

För frågan om vem som bär förlusterna (risken) är också den centrala för att förstå hur Sveriges äldre, men även skolelever, ska få uppleva högre kvalitet i framtiden. Det är också en central fråga för människors möjligheter till att bestämma själv vem som utför dessa samhällstjänster.

Om ingen vågar ta risken med att investera pengar, inte får göra vinst på pengarna och sedan inte kan bära eventuella förluster återstår bara kommunen och staten som garant. Det innebär i praktiken att skattebetalarna får stå för hela kakan. På vilket sätt blir det bättre, Jonas Sjöstedt?

#Bestämsjälv 

– vilket Sverige vill du bo i?

Etiketter: , , , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Anna

    Hur gör man i Holland? Så vitt jag förstod det så har de liknande ägandeform och det har gått skapligt. Vad tror du? Vad jag förstår det så har Kristdemokraterna talat varmt om föräldrakooperativ inom barnomsorgen, vem sköter investeringarna och vem står för förlusten där? Går föräldrarna in med eget kapital?

    • Thomas Nordvall (inläggsförfattare)

      Hej Anna. Ja jag är väldigt positiv till olika driftformer och tycker att det är bra att det finns många olika typer av organisationsformer för att det ska passa fler. Alla, oavsett driftform får ju ett bidrag per elev/brukare vilket gör att du har ett kostnad att anpassa till intäkten. Om några personer går ihop och startar upp ett kooperativ är de förhoppningsvis anpassade riskmässigt och kostnadsmässigt till intäkten. Hyr lokaler istället för äger m.m. I vänsterpartiets fall förutsätter man att alla många ska kunna gå in och börja äga en redan upparbetad verksamhet som kanske är anpassad till annat risktagande och kostnader. Det kan föreligga investeringar och negativa resultat. Då blir ägarna som ska ta den förlusten. Vanligtvis går dessa två nätt och jämt ihop och väldigt lite kan gå till att spara till framtida investeringar. Jag vet inte om föräldrar brukar gå in med pengar, just eftersom de inte kan få ta ut avkastning (således få igenom dom).

      Och häri ligger problemet. För vill vi få investeringar i form av nya äldreboenden/förskolor som kräver nya byggnader etc krävs stora ekonomiska resurser. Det bidrar privata aktörer med idag vid sidan om kommunen. Vid vinstförbud riskerar vi att förlora all den viktiga kraften.

  2. Bergis

    Det går inte att motivera skattesänkningar med ordet ”kvalitet” längre. Folk kan faktiskt tänka själva Thomas. Den borgerliga nedmonteringen av välfärden har gått så långt att de flesta känner någon som har drabbats av er politik. Därför leder de rödgröna i opinionsmätningarna. Som politiker är man såld om man tvingar en cancersjuk att söka jobb på den öppna marknaden. Det saknas också bostäder in Sverige. Bostadsministern har inte lyckats bygga bostäder åt det svenska folket. Även det gör att folk röstar rödgrönt i valet 2014.

    • Krille

      Jag vet inte vilken nedmontering du talar om. Fakta är att vård, skola och omsorg bara påverkas inderekt av regeringen. Det är kommun coh landsting som har beslutsrätt och ansvar i dessa frågor. Och så länge jag kan minnas så har vi en en röd sörja som styr både kommunen och landstinget (Umeå, VLL) Till det vill jag berätta att nedmonteringen som du talar om är en lögn och en myt. SKL skriver följande:
      Vi har alltför länge levt med myterna om tillståndet i den svenska välfärden. Vad är fakta? Vad tycker de som dagligen har kontakt med de olika välfärdstjänster som landets kommuner, regioner och landsting erbjuder. SKL kan efter en genomgång av brukarundersökningar konstatera att svensk välfärd är bland de bästa i världen; vi satsar mer resurser än någonsin, använder dem effektivt och har mycket nöjda medborgare. För att nämna några exempel:

      Det har aldrig satsat så mycket resurser på välfärden som idag.
      Skattepengarna går dit medborgarna vill – vården, skolan och omsorgen får 80 procent av skattemedlen.
      Intresset för att jobba i välfärdsbranschen är stort. Ungdomar tycker jobben verkar roliga och spännande, 6 av 10 kan tänka sig ett jobb i kommun, landsting eller region. Hälften kan tänka sig en karriär som lärare.
      Kommuner, regioner och landsting har de mest jämställda lönerna på marknaden. Här finns också ett medvetet och strukturerat arbete med jämställdhet- och mångfaldsfrågor.
      De medicinska resultaten är bland de bästa i världen samtidigt som kostnaderna är relativt låga jämfört med andra utvecklade länder.
      Tillgången till vård är god, 8 av 10 anser att de har tillgång till den vård de behöver.
      Vårdgarantin följs i 9 fall av 10.
      Sverige har många sjuksköterskor per patient jämfört med andra länder, 11,1 på 1 000 patienter, att jämföra med OECD-snittet på 8,7.
      Sverige satsar näst mest resurser i OECD på äldreomsorgen.
      9 av 10 är nöjda med sin hemtjänst, 8 av 10 med sina särskilda boenden. 9 av 10 anhöriga är också nöjda med hemtjänst och särskilda boenden.
      Resurserna till skolan har ökat – inte minskat.
      9 av 10 föräldrar är nöjda med förskolan. Nästan lika många är nöjda med fritidshemmen. Varannan förälder är nöjd med storleken på barngrupperna.
      De största skillnaderna i resultat återfinns mellan elever och mellan skolor inom samma kommun – inte mellan kommuner.
      7 av 10 föräldrar är nöjda med sina barns skola, 8 av 10 elever får den hjälp de behöver, 9 av 10 elever känner sig trygga i skolan, och trivs med sina lärare och sina kompisar.
      8 av 10 elever upplever att de har arbetsro.
      8 av 10 lärare upplever att de har arbetsro.
      Klasstorleken har inte ökat. Genomsnittet för en klass är 23-24 elever. Lärartätheten är bland de högsta i EU – 8,3 elever per lärare.
      De nationella proven ger en annan bild än PISA. Enligt dem blir svenska elever bättre på matematik och allt fler får godkänt.
      Det finns detaljplanerad mark, som är redo att bebyggas. Det är inte kommunernas fel att det inte byggs bostäder.
      9 av 10 kommuninvånare är nöjda med sitt kranvatten.
      8 av 10 tycker att avfallshanteringen fungerar bra.
      8 av 10 tycker det är rent och snyggt på gator och vägar.
      8 av 10 är nöjda med den senaste kollektivtrafikresan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.