Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Skatt

Sjöström i Brån skrev här på vk.se i går en rätt svart-vit blogg om moderaternas ‘skattesänkarnit’. Undrar var han hittar något som tyder på att moderaterna menar att vi inte ska betala gemensamt till t.ex skola, vård och omsorg? Undrar också om jag får ta åt mig äran att ha petat igång honom med orden ‘skadligt höga skatter’ härom dagen?
Trots att jag menar att Alliansen varit måttfulla skattesänkare och inte känner igen så mycket i K-G:s blogg vill jag prata lite skatter.

Socialdemokraternas Sverige hade världens högsta skattetryck. Med Alliansen är vi på väg ner, vi är nu ‘bara’ tvåa efter Danmark.
Skatter, det är inte bara det herr Sjöström nämnde. Han tog bara upp den del som man ser på lönebeskedet. Ett vanligt misstag, särskilt till vänster.
Drygt hälften av vår BNP är skatter. Då talar vi om hela skattebuketten: Inkomstskatten, arbetsgivaravgiften, momsen och de övriga indirekta skatterna. Bränsle, tobak, alkohol m.m. Som skattetrycket i regel räknas betalar vi nu knappt hälften i skatt. Räknar vi in alla de indirekta skatterna hamnar vi väl i snitt på omkring 60% av det vi tjänar.

Många toppkrafter inom forskning och näringsliv har ofta undvikit arbete i Sverige. Här får de behålla mycket mindre jämfört med många konkurrentländer.
Idrottsstjärnor och andra som tjänar mycket under kort tid ser sig ofta tvingade att flytta utomlands under de aktiva åren. För Sverige är detta trist, oekonomiskt och negativt för den allmänna skattemoralen.
‘Avkastningen’ på studier och företagande har genom marginalskatter och dubbelbeskattning varit låg. Detta och krånglet med att vara företagare medverkar nog till att Sverige ligger mycket dåligt till vad gäller nyföretagande. I GEM:s undersökning 2006 kom vi på 38:e plats av 40 länder. Vad blir konsekvenserna framöver?
Jag menar att beskattningen av låginkomsttagarna också varit skadligt hög då vi genom rundgång i onödig grad vant människor vid att ‘man får bidrag’. Många har passiviserats av känslan att samhället är ansvarigt för försörjningen. Med detta inte sagt att vi inte ska ha en god grundtrygghet.

Tidigare betalade vi ännu högre marginalskatt, rejäla arvsskatter och en förmögenhetsskatt som gjorde att de som hade pengar tjänade på att skicka dem att göra nytta i andra länder istället. Många gånger överlevde företag inte generationsskiften. Detta tog bort utveckling och arbetstillfällen. Lägre skatt ger ibland mer intäkter.
Under marginalskattens socialdemokratiska ‘glansår’ fick fler upp ögonen. T.ex. när Astrid Lindgren med sin ‘Pomeripossa’ visade att hon fick betala 102 % av sin inkomst i skatt. Hennes historia bidrog till att (s) förlorade valet 1976, för första gången på 40 år. Många socialdemokrater började nyktra till. Man kom också på att hästen till slut inte orkar dra lasset om man bara lägger på mer.

Det finns områden där vi kan spara på medborgarnas pengar.
Allmänna verksamheter blir inte nödvändigtvis bättre med mer pengar. Staten fungerar inte automatiskt bättre för att man gör som Göran Persson m.fl. gärna gjorde för att visa handlingskraft – man tillsatte en myndighet!
Det sägs finnas ca 350 myndigheter och verk i Sverige. Ofta med finfina lokaler, tjänstebilar och generaldirektörer. En del har visat sig syssla med ungefär samma saker. Förra mandatperioden tillsatte regeringen en utredning för att få fram hur många de egentligen var. Hej å hå! Jag tror vi kan spara lite här.

Vi ger fortfarande bidrag till Ryssland, världens nu tredje starkaste ekonomi. Alliansen har beslutat sätta stopp för detta och bidragen ska fasas ut till 2010. En god vän och tidigare SIDA-arbetare menar att stora delar av det vi satsat på i världen har varit ‘pengar i sjön’. Vi har stillat vårt dåliga samvete med att skicka iväg skattepengar utan tillräcklig tanke och koll.

Vi har varit riktigt dåliga på att hjälpa flyktingar och vissa andra invandrare till arbete i vårt land. Det har varit tredubbelt olyckligt. Vi behövde deras arbetsinsats och bidrag till samhället, vi fick väldiga kostnader för alla som förblev utanför och vi berövade många deras värdighet. Esra Karakayan, 23-årig kvinnlig nationalekonom, skrev i Aftonbladet i artikeln ‘Var tredje invandrare är arbetslös’ att detta till stor del beror på ‘stela trygghetslagar från storindustrins tid’. (http://www.aftonbladet.se/debatt/article385323.ab)
Ett annat ämne, men en aktivare och mer genomtänkt jobbpolitik kan framöver spara många skattekronor.

Sammanfattningsvis: Det finns områden där vi kan hushålla bättre med svenskarnas pengar. Det finns områden som kanske måste få mer och där pengarna borde omfördelas. (Vore inte t.ex. stafettläkare ett bra bloggämne?)
Skattepengarna är invånarnas pengar och kommuner, landsting, stat och vi som arbetar där ska hantera varje krona med ansvarskänsla inför uppdragsgivarna.

Allianspartierna vet naturligtvis väl om statens behov ta in skatter. Vem kan med hedern i behåll säga att t.ex. Anders Borg agerat ekonomiskt ansvarslöst? Vi är också mycket medvetna om uppgiften att ta hand om de svaga. Många av oss står i ett vardagsarbete där vi till stor del just gör detta.
Medvetenheten om de svaga visar sig också i att vi sänker skatterna för dem med de lägsta inkomsterna.
Vi vill inte rasera det här samhället. Vi vill förbättra de nödvändiga verksamheterna och rusta för morgondagen då färre ska försörja fler. Utmaningar finns och fler kommer.

Huvva, det här blev för långt igen. Nu måste jag sluta!

Men till sist, K-G. Du jämförde moderater och USA:s republikaner i början av din blogg. Det sägs att dagens moderater har mer gemensamt med demokraterna än med republikanerna. Frågan är om Alliansen i Sverige ens vågat ta in Obama i regeringen. Han har nog ansetts som alltför konservativ i vissa frågor.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Monica W

    Tja, utan att vara särskilt insatt i moderaternas politik har jag heller definitvt inte känslan av att det är ett parti som står så gräsligt långt till höger. Överhuvudtaget är svensk politik ganska likriktad tror jag. (jag kan dock ha fel!)

    När man på svensk radio översatte det starkt höger-högerpartiet i Spanien – Partido Popular till ”Folkpartiet” hajjade jag till. Det är en korrekt semantisk översättning, men, Partido popular är VÄLDIGT långt åt höger, bra mycket mer än de svenska moderaterna, det är iallafall min uppfattning. I jämförelse känns den svenska regeringen ganska vänsterorienterad!

  2. Jan Nilsson

    Det är nog lite som du säger. Trångt i mitten i Sverige. På gott, men också på ont. Det kan bli så lagom att man blir rädd för alla försök till förnyelse. Partierna riskerar att bli så försiktiga att ändra något att man medverkar till att lura människorna att tro att världen och förutsättningarna inte förändras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>