Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Är du en som fattas?

Jag fick en kommentar på bloggen ’Säg demokratien farväl’ som jag tänkte svara på. Svaret blev lite långt, så jag lägger in det som bloggtext:

Hej K-G!

Att socialdemokraterna enligt Svt minskat med 90% sen 70-talet beror förmodligen till stor del på att färre har anslutit sig när det blev ’frivilligt’. Det var så jag menade.
Det är ändå anmärkningsvärt att (s) bara samlar 100 000 personer. En dryg procent av befolkningen, 1,4% av de röstberättigade. Som exempel.

Det är klart att många icke partianslutna är politiskt intresserade och följer politiken och valrörelsen noga.
Dock. På 50-talet fanns ungefär 200 000 förtroendevalda i Sverige. Efter sammanslagningar, minskningar av antalet ledamöter i fullmäktige m.m. finns idag ca 40 000 som är allmänhetens representanter och ska styra ett mycket mer komplicerat samhälle.

Jag tycker att det är mycket oroande att partimedlemmarna är så få och anser att många fattas i ’urvalsunderlaget’ till våra styrande organ. I alla åldrar. Människor med erfarenheter från arbete i olika delar av samhället, inte främst från partiapparaterna.
Det är oroande att de viktiga uppdragen har så låg ’status’ och att så många verkar tro att det här samhället är ett självspelande piano.

Ett första mål kunde vara att dubbla medlemsantalen fram till 2015. Då är vi på 94-95 års nivå.

( Intressant )

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.