Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Inte bara (kd)

I den massiva mediala och politiska våg som lobbar för en förändring av äktenskapslagen framställs det som om det bara är ett par kd-are som vill att nuvarande äktenskapslag ska vara kvar.
Det stämmer inte.
Jag har bl.a. träffat flera socialdemokrater som har samma åsikt, ja personer från de flesta partier.

Jag delar den ståndpunkt som jag förstår att kd har idag. Omkring en tredjedel av de röstberättigade moderaterna hade också den åsikten när förändringen röstades igenom på partistämman, liksom majoriteten av Västerbottens moderater. Åsikten att äktenskapsbegreppet hör till föreningen mellan en man och en kvinna.
Idag vet jag inte hur det är. I den här frågan är trycket hårt överallt och förändringarna snabba. Jag delar i alla fall inte mitt partis majoritetslinje i frågan.

Man kan ha åsikten i fråga utifrån olika grunder. Några har den utifrån biologi, olika religiösa tankar som innefattar en skapare, enkel matematik eller det man ser som det sunda förnuftet. Några kanske utifrån fobi och hat, någon kanske t.o.m. utifrån att man känner dragningar man inte vill känna.
För mig personligen grundar det sig i en kristen tro och på orden i bl.a. 1 mos 2:24 där vi möter äktenskapet första gången: ’Därför skall en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de skall bli ett kött.’

Det har blivit så i Sverige att man som privat och offentlig person äventyrar mycket när man säger så här. Too bad, men det kan inte hjälpas.
Råder åsiktsfrihet i praktiken fortfarande i Sverige?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.