Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Vännäsideér II


Det kan hända att det blir ganska tuffa tider framöver. Sånt får man inte säga som politiker, särskilt inte när man hör till ‘hemmalaget’, dem som innehar regeringsmakten. Då ska man helst inte knysta om svåra tider.
Politikens grundkurs, som tyvärr ibland verkar var skriven av ett rekorderligt pucko, verkar säga att vi ska låta som en ständigt leende bilförsäljare i en amerikansk reklamfilm från 80-talet. Mer bra åt alla är devisen. Det är ganska lustigt att Lars Ohly kör en variant på den där valsen.
Den där grundkursen borde skrivas om, för de flesta är inte puckon och hurtfriska säljbudskap från åttiotalet fungerar inte alltid. Särskilt inte när det det blir riktigt dåligt väder i ekonomin. Är det dåligt väder på gång vill vi veta det och vi får inte mycket förtroende för dem som försöker snacka bort det.

Man göra många saker även i riktigt kärva tider. Även om ‘finbyggena’ skulle måsta stanna i planerna, visionerna och strategikompendierna. Många av oss är ättlingar till strävsamma och kämpande människor som faktiskt inte blev skjutsade någonstans. Vad skulle de tycka om vi vek in årorna och gav upp bara för att vi inte längre har det som när vi hade det som bäst?

Idag på ksau fick jag en vild idé som jag tänkte kasta fram. Utan bedövning och skyddsnät. Ta den för vad den är, ett ogenomtänkt hugskott som man bara kastar iväg någon gång kring midnatt.

Vännäs ‘landmärke’, huset som generationer resenärer sett och som kanske är det mest unika vi har används inte så mycket längre. Snart är det bara Green Cargo med Per Nyström & co som sitter och häckar på andra våningen.
Andra har funderat på om man inte kan använda en del av nedervåningen till resecenter. Kan bli lite problematiskt med ett synnerligen K-märkt hus, men varför inte?
Fast jag inte får säga det skulle jag bli förvånad om de närmaste årens ekonomi skulle tillåta oss bygga ett allaktivitetshus i Vännäs. Tanken har för några varit något mycket fint med både bibliotek och bad.
Om vi nu inte får råd inom överskådlig tid, kan vi då inte göra något alls?

Jag tycker att ‘Jernhusen’ som äger det här gamla timmerhuset skulle sälja det till Vännäs eller till ett av våra fastighetsföretag för en krona. Sen kan vi locka Per Nyström (som är en sällsynt klok vänsterpartist), hans medarbetare och chefer att låta verksamheten flytta någon helt annanstans. Ett tag kunde de få hyra sin våning och finansiera ägandet ett tag.
Green Cargo är ett grönt framtidsföretag med 246 miljoner i vinst 2007. De skulle säkert hitta bra lösning.

Även om huset inte skulle rymma allt som drömmarna om ett allaktivitetshus i Vännäs har innehållit så erkänn att kulturen skulle få ett sällsynt fint ‘kulturhus’ i vår gamla järnvägsstation?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>