Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Förskollärare och barnskötare i Vännäs

Jag vet inte mer än vad jag sett i tidningarna, men det verkar segla upp en sak inom barnomsorgen i Vännäs.
Innan mina dagar i politiken togs beslut om att bara anställa förskollärare inom Vännäs barnomsorg.

Som det verkar nu har man tagit den prioriteringen ett par steg till och ska börja avskeda barnskötare. Nu borde jag väl läsa på och höra efter lite mer innan jag säger något, men vissa frågetecken reser sig.

En sak är att personal kan bli övertalig, sorgligt för dem som drabbas, men det är bara så. Hur man då kan besluta att uteslutande en av yrkeskategorierna ska drabbas, det har jag kanske för små fattningsgåvor för att förstå? Kan man göra så med yrkeskategorier som på de flesta arbetsplatser gör samma jobb?

Jag föraktar definitivt inte den pedagogiska utbildningen, men det är ju så att man kan lära sig saker på olika vis, vi har våra olika ‘lärstilar’. Jag tror att man gör det lite lätt för sig om man utgår ifrån att en nyutexaminerad förskollärare per automatik överglänser en 45-årig barnskötare som arbetat drygt ett par decennier.
Möter man ett gäng medelålders barnskötare och förskollärare med rätt många år i yrket ska man ha ganska skarpa ögon för att gissa rätt angående vilka som hör till respektive kategori. I många fall är det utsiktslöst att ens försöka.

Nåja, nu är det så i konungariket Sverige att kunskaper förvärvas endast och allenast via högre utbildning, det verkar vi ha beslutat i mer eller mindre demokratisk ordning.
Men jag undrar fortfarande på om det kan vara rätt och riktigt att avskeda så selektivt som man nu vill göra? Gör man det utan att beakta tjänsteår? Erbjuds de som avskedas annat arbete eller någon hjälp att vidareutbilda sig?

Jag tar gärna emot ett svar från Barn- och utbildningsnämnden eller någon insatt från annat håll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>