Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hållbart resande och bilpendlandet

När det blivit tal om pendlandet in och ut från Vännäs kommun har jag ibland kommit med en liten skruvad reflektion. Det är ju inte bara så att omkring 1500-2000 personer pendlar ut från Vännäs, ca en tredjedel så många pendlar också in till vår kommun.
En liten käpphäst jag då brukar släpa ut från stallet är att alla bilpendlarna borde samlas bakom Statoil i Vännäsby och sätta försöka byta jobb med varandra. Helt orealistiskt som sagt, men om 20 % av bilisterna hade lyckats hitta av varandra och arbetsgivarna hade hållit med så hade vi kanske sparat 10 – 12 000 mil i veckan, kanske 8-10 kubik bränsle. Omkring 400 kubik med vidhängande avgaser per år. Dessutom hade vi sparat in en hel del vägslitage och en massa privatpengar.
Det här tror jag förstås inte alls på, men det är en lite intressant räkneövning.

Nu rullar ett projekt som heter ‘Hållbart resande’ i Umeåregionen. Idag fick vi höra lite om det på KSAU-sammanträdet i Vännäs. En sak man kommer att göra för att minska ensampendlandet är att vända sig till de större arbetsplatserna och försöka stimulera till samåkning.

I tanken dammade jag av min gamla käpphäst och modifierade den en liten smula.
Det är inte bara Volvo, NUS, Liljaskolan och några andra större skolor folk arbetar på. Ganska många av arbetsplatserna man pendlar till i både Vännäs och Umeå är hyfsat små.
Det här med samåkning är ett lätt sätt att spara miljö, men det kan finns praktiska svårigheter. Bl.a. detta att hitta varandra.

Tänk en ‘Pendlarkväll’ någon vårdag framöver då projektet ‘Hållbart resande’ och kanske Vännäs och Umeå kommuner hyrt området bakom Statoil i Vännäsby. Man ha ordnat med något riktigt lockande dragplåster för att få folk att stanna till. I några montrar presenteras både busstrafiken och järnvägens då återuppståndna persontrafik. Man kanske lottar ut några buss- och tågkort bland besökarna. Kanske några sponsorer fixat andra priser som lottas ut? Man kan få information om Eco-driving och provköra diverse miljöbilar. Kanske några arbetsgivare presenterar sig? Några skolklasser grillar hamburgare för allt vad tygen håller och kanske kan det finnas annan försöljning och andra demonstrationer också. Statoil är ‘mutat’ att sälja bensin med lockande prisnedsättning för dem som varit runt i montrarna, svarat på en fråga i varje och kan visa upp sitt besöktskort inne på macken.

I huvudmontern finns två stora kartor, en över Umeå och en över Vännäs. Där kan man sätta upp en nål eller magnet med möjlighet att skriva upp namn och arbetstider runt fläcken där man arbetar. Någon timme efter programstarten inbjuds de som ‘satt upp sig’ på kartorna att komma dit och spana av resultatet. Man får en chans att träffa och prata med människor som arbetar i närheten av ens arbetsplats. Man behöver inte nödvändigtvis bo i samma område.

Tänk om ett antal kan lockas att ta steget att prova kollektivtrafiken? Tänk om man kunde tussa ihop en del pendlare och få bort 35 bilar från E12:ans dagliga trafik? Det skulle betyda drygt 1000 bilmil mindre i veckan, ca 50 000 mil per år.
Tänk om man efter tredje årets ‘Pendlarkväll’ fått bort 200 bilar genom samåkning och allt större kollektivtrafiknyttjande? Då snackar vi ca 6000 bilmil i veckan. Bara mellan Vännäs och Umeå.
Kunde man tänka sig någon lockande morot för samåkarna? En årlig pristävling bekostad av sponsorpengar som underblåser miljö- och sparivern?

Samma sak kunde göras i t.ex. Sävar, Tavelsjö, Vindeln, Hörnefors och kanske Nordmaling. Vilka besparingar för plånbok och miljö!

Ja, kanske nästan lika orealistiskt som den galna idén om jobbytarträffen. Men en tanke i alla fall. Trots en del förmodade tanke- och räknefel.

4 kommentarer

  1. Jan N

    Sant, hur kan en ambassadör för Bjurholm glömma en sådan sak!
    Vet ju att många pendlar därifrån. Men bjurholmare är så luriga att de som kan samåker kanske redan. *s*

  2. Jan

    Jag får väl fila på det och se om man kan entusiasmera skarorna för förslaget.

    Har en tanke till som kanske är lite mer realistiskt, i alla fall mindre väder- och årstidsberoende. Den saken kan fungera ihop med det första förslaget också. Ska fundera på det lite till och peta in det som ett blogginlägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>