Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hinder för kärleken

’För länge sedan skrev jag att jag skulle komma fram med en teori om varför västvärlden, och kanske speciellt Sverige, håller på att tappa tvåsamheten. Någonstans har jag läst att vi är det ’singligaste’ landet i Europa, men jag har inte fått det bekräftat av säkrare källor. När jag nu sökte efter artikeln hittade jag en annan. 47% av de svenska hushållen ska vara singelhushåll enligt den här artikeln.
Det finns säkert många orsaker, men jag har hållit Hollywood skyldig för en stor del av ensamheten.

Kanske krävs det lite feber för att våga skriva sådant här och inte bara kasta ut teorierna vid lägerelden i goda vänners lag. Förutom febern blev jag lite stärkt av att BBC skrev att forskare vid Heriott Watt University i Edinburgh kommit fram till samma sak.
Innan en massa damer börjar koka ihop brevbomber eller elaka anonyma kommentarer får jag skynda mig att ge länken till BBC-artikeln.
Rönen återges i en tunnare notis i en av våra svenska kvällsblaskor också.

Är det så att bland det värsta vi fått från USA och Hollywood är alla filmiska framställningar av hur Kärlek Är och Ska vara? Är många av oss nu levande så fullmatade av syn- och hörselintryck från stråkar, sammetsögon, konstgjord idealromatik och perfekta kroppar att denna värld inte kan erbjuda något tillnärmelsevis acceptabelt?

Någonstans vet nog alla att förälskelse och kärlek är väldigt olika saker. Man vet också att kärlek vid första ögonkastet och kärlek man inte behöver arbeta på är ungefär lika vanligt som isbjörnar i Sahara. Ändå ligger film- och musikromatiken där som en sorts hypnos över sinnena. Människor har inte ögon för verklighetens möjligheter, man har kört fast i det ouppnåeliga. I sökandet efter det perfekta.

Inte tror jag det blir lättare att bli och förbli tvåsam när man efter att ha provat 30 möjliga ska försöka hänga ihop för livet med nr 31. Det är en annan sida av ensamhetsmyntet i väst.

Huvva, nu har jag retat många.
Tro mig, det var inte illa menat.

Jag hade ett exempel från en annan del av världen som kan visa att kärleken kan uppkomma och blomma under helt annorlunda omständigheter än hos oss, men nu har jag nog redan sagt för mycket. *s*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.