Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Förnyelsebart, samt omsorgen om Centern

Återigen, den stora klimat- och energiöverenskommelse vi sett idag kanske inte handlar om kärnkraft alls i slutänden. Vi har en stor satsning på förnyelsebara energikällor på gång och framför oss och det är osett om det blir några reaktorer som byts ut.

Stämmer det som det största optimisterna säger behövs de inte alls. Är det som de mindre säger behövs kanske några ersättningsreaktorer under en period. Det kan också vara så att ett antal kärnkraftreaktorer behövs för att få bort alla oljedrivna fordon till 2030.

Att bara vänta och inte ta basindustrins oro på allvar hade snabbt kunnat ge en fördjupad kris. Ja, bli förödande för våra efterkommande och morgondagens samhälle.
Med Alliansens överenskommelse finns manöverutrymmet och låsningarna är borta.

Socialdemokraterna och en stor grupp vänsterjournalister krigar förstås på ordentligt. Vårt (s)-kommunalråd i Umeå försöker hantera sina blandade känslor. Den förbjudna lättnaden över att industrin och industriarbetarna blir hörsammade och sin irritation över att Alliansen löste detta.

Han gör det som många andra med att försöka slå in en kil i Centerpartiet. Krokodiltårarna och den spelade omsorgen om partiet är bitvis nästan rörande.
Jag tror att han och övriga som har betalt för att kritisera regeringen, eller gör det av passion, kommer att misslyckas.

Under dagen har jag talat med en centerpolitiker som först reagerade negativt, men sedan har kommit till slutsatsen att detta kanske är Alliansens största uppfinning hittills.
Det kan vara så.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>