Klart vi ska boosta kvinnor…

Av , , Bli först att kommentera 11

Jag börjar med att boosta  Gerd Ulander för hennes arbete att profilera Ricklundgården både som konstnärshem och proscesscen för dans. Jag lyfter fram Karolina Lif för hennes fantastiska arbete med kyrkokören och deras deltagande i Plassen. Jag lyfter fram Ida Heidenberg som på ett år lyft Folkets Hus till en naturlig mötesplats i kommunen. Jag lyfter fram min mamma och alla andra mammor som är förebilder för sina döttrar och gör dem till starka kvinnor. Jag lyfter fram Anita Johansson och Susanne Andersson för deras otröttliga arbete för att främja kulturen i vår kommun. Jag vill lyfta fram Laila Eliasson för hennes arbete med att bevara, förmedla och levandegöra Vilhelminas både genom museet, musiken och de föreställningar hon gör. Jag boostar Lena Lundin Skott för hennes arbete med att bevara och utveckla den samiska slöjden och språkkurser i sydsamiska för att bevara sitt språk. Jag vill lyfta fram Stina-Kajsa Holm som blev Malmöoperans första primadonna under många år. Jag vill boosta Monica Elmqvist för hennes fantastiska Pralineri som blivit mötesplatsen för många att mötas på. Jag vill lyfta fram Annjessica Eriksson och hennes företag Forsnäs Hemman med en både ekologisk och lokaprducerad gård där det finns djur, odlingar och hantverk framtagna med gamla metoder. Jag vill boosta Karin Blom som driver Gallerian en minigalleria där du alltid hittar något att handla, med ett sortiment som passar liten som stor, Jag vill boosta Mona Malmbo som enträget driver sin butik med såväl blommor, leksaker och barnprodukter. Jag vill lyfta fram mina döttrar Lovisa, Linnea och Lina, fantastiska flickor och underbara mammor. Lilla fröken blomster, Lollos fotvård, Grey Willow Spa, Evas Livshälsa är företagare som är guld värda för stressade kvinnor. Jag vill boosta alla starka kvinnor i vårt samhälle, ni  behövs för att vi ska kunna leva i ett bra samhälle.

Bli först att kommentera

Ett gott slut eller?

Av , , 2 kommentarer 10

Något som alltid gör mig förundrad denna tid på året är att efter julen slut så kommer handeln att meddela att det än en gång slagits rekord i konsumtion. Det skrämmer mig hur människor drabbas av fullständigt köpvansinne när julen kommer, själv får jag mer och mer avsmak för detta.
När ska vi göra så att julen blir en högtid för gemenskap och umgänge med varandra. Hur många kan till exempel lägga handen på hjärtat och säga att man avstår från alkohol så att barnen får uppleva en vit jul. Hur många tänker på att istället för julklappar ge en slant till organisatiner som Rädda Barnen, Röda Korset, Läkare utan gränser eller Clowner utan gränser som arbetar för att ge barn i krig en lättare tillvaro. De två sistnämnda organisationerna vurmar jag extra för och den är jag också månadsgivare åt. Ett enkelt sätt att hjälpa.
Inte nog med att det handlas för enorma summor innan jul så börjar handeln redan pusha för alla mellandagsreor när det ska handlas mera. Nej jag skulle gärna tänka mig att hjälpa till med en alternativ jul i gemenskap med människor som inte har möjlighet av någon anledning till ett eget julfirande.
Framtiden då? Jag hoppas att världen kan hitta en lösning för kriget i Syrien, men det skrämmer mig enormt att en man som Donald Trump nu ska väljas till presiden för ett av världens största land. En man som jag inte litar alls på som är nervig, hetlevrad, har en sunkig kvinnosyn och i mina ögon ett svin. Honom ska USA:s kongress utse till en av världens mäktigaste man. Jag oroar mig för hur världen kommer att förändras under hans ledarskap. De människor han hittills valt till sin närmaste krets stärker den tron.
Här hemma då? Jo jag tycker att det politiskt har gått åt rätt håll, underskotten minskar och de flesta nämnder går runt. Visst finns de många problem att lösa men vi är på väg åt rätt håll. Det finns en samsyn från alla partier om detta.
Däremot är jag kritisk till hur kulturen har behandlats och jag har sagt det förr, en bygd utan kultur är en öde bygd. Vi ska både ha dåtidens kultur och framtidens kultur för att leva i dagens kultur. Kultur berikar människan och hela hjärnan får stimulans från kultur. Jämför man idrotten med kulturen så får kulturen en bråkdel av pengar både nationellt, regionalt och lokalt.

Jag kommer att 2017 avsluta 30 års arbete som teaterkonsulent i Vilhelmina. Föreningen drivs sen vidare med en ideell styrelse. Jag har i alla år jobbat för att sätta Vilhelmina på kartan i KulturSverige och jag vet att Vilhelmina är ett föredöme som ofta tas upp i olika sammanhang. Jag har genom åren på otaliga konferenser fått berätta vilket föredöme Vilhelmina varit på kultursidan. Tack vare detta har det också varit lätt att få pengar till olika projekt genom åren. Grov räknat har väl vi väl dragit in ca 10 miljoner genom åren till kulturen i Vilhelmina. Men som alla andra så blir man aldrig profet i sin egen hembygd men jag är glad för all uppskattning jag rönt genom åren från hela Sverige. Det har varit fantastiskt roliga 30 år men nu går epoken Lindberg/Sellin i graven.

Men det kommer att bli kultur i framtiden också, inga projekt förmodligen men en baskultur som jag hoppas kommunen förstår behövs. Men ibland tvivlar jag. Det finns politiker som tror att det inte behövs någon professionell kultur i ett samhälle. Det räcker med att du sjunger i duschen ungefär. Där känner jag att jag nog är en motvikt till det och kan göra ett gott arbetete. Men det är med sorg i hjärtat att musikskolan las ner. Barn behöver även använda båda hjärnhalvorna varje dag och genom att idka eller ta del av kultur gör man det.

Jag är även ordförande i Konstföreningen men funderar på att avgå till årsmötet i februari. Konstföreningen har under de sista åren fått sitt anslag sänkt från 17000 kr när jag tog över för 3 års sedan till 4000 de sista två åren. Nu ska kommunen (enligt den nya kultur och fritidsberedningen som antogs av Kommunfullmäktige) ta tillbaka 2100 kr ur de pengarna för att vi ska kunna nyttja utställningshallen och finnas i kommunens register. Jag kommer om inte det anslaget höjs till det ursrpungliga föreslå årsmötet att Konstföreningen läggs ner om man inte hittar någon annan ordförande som är beredd att trolla med knäna för 1900 kr i kommunalt anslag. Bara vår utställarförsäkring kostar över 3000 kr. Ett litet moment 22. Men det kanske finns VIlhelminabor som vaknar upp och visar att den behövs.

 

Politiken trivs jag med och jag hoppas att jag får väljarnas förtroende efter valet 2018. Det är intressant att se hur olika vi ser på saker och ting. För mig är det inte försvarbart att våra skattemedel till privata fickor. Men då får jag på skallen om hur många arbetstillfällen det gett. Jag skulle någonstans vilja granska hur många anställda som tillkommit i privat sektor mot hur många som fått gå från offentlig sektor. Jag tror att det är ett nollsummespel med anställda. Däremot så har massor med pengar försvunnit i ägarnas fickor.
Däremot tycker jag att man generellt ska jobba för att det ska vara mindre regelhysteri och lättare för småföretagare säg upp till 10 anställda. Det ska vara enkelt att starta företag, anställa och driva företaget. Det är alldeles för stor byråkrati, det märker jag på de vänner jag har som driver småföretag. Det måste finnas småföretag i glesbygt eftersom det är sällan stora företag etablerar sig där.’
Men jag ser fram emot 2017 och året börjar med

En glad överraskning när jag ska få mitt tionde barnbarn, vad det blir vet vi inte men varje barnbarn är en gåva för mig, Ordspråket ”Barnbarn är livets grädde på moset” tycker jag stämmer otroligt bra. De små underverken kan man njuta av, skämma bort hur mycket man vill, bara bjuda på den mat de vill ha, pyssla, leka , baka och bara göra roliga saker. Det som man kanske inte allid hann med sina egna barn som ensamstående fyrabarnsmor, det tar jag igen med dem flerfalt.

Med en önskan till er alla om en jul utan stress där ni tar tillvara på varandra och bara har trevligt tillsammans, hjälps åt och njut av en ledighet med era familjer eller vem du nu firar jul med. Och försök att göra den till en vit jul i alla bemärkelser. och sen ett Gott Nytt År som jag hoppas blir bättre för såväl Sverige som världen.
Vi hörs 2017!

 

2 kommentarer

Återbruk

Av , , Bli först att kommentera 12

20160625_212735Har gamla virkade dukar som jag fick av min gammelfarmor Akvelina. En av dem fick jag när jag jobbade natt på Tallbacka 1975. Då var gammelfarmor 93 år och jag hade fyllt 21.

Hon virkade en duk om present. Den har följt mig i alla år. Idag är duken mer än 40 år gammal. Nu har den fått plats i en drömfångare som hänger i mitt sovrum och jag kan se den varje morgon och kväll.

Jag visade bilden på en Återbrukssida på Facebook och döm om min förvåning när jag ser att drygt att drygt 1900 personer sett den på ett par dagar och jag får en mängd kommentarer.

Det som gör mig glad är att så många yngre anammar återbruk. Det finns hur många ide’er som helst på hur man kan återanvända föremål och skapa ny av det gamla eller fixa till befintliga så att de går att använda igen.

Med dagens miljöhot är det ett sätt att spara på miljön genom att återbruk som dessutom är roligt och kreativt.

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Inte en enda borgare reserverade sig..

Av , , 3 kommentarer 21

Vid försäljningen av värmeverket var det endast tre vänsterpartister och en socialdemokrat som reserverade sig. Märkligt av Göran Jonzon att skylla allt på socialdemokraterna i så fall. Eftersom ingen reservation kom från nåt borgerligt håll så anser jag att alla stod bakom beslutet.

Beslutet togs i KFM den 24 november 2003 och hade GJZ sökt protokollet som finns utlagt på nätet så hade han sett det eller ringt ett enkelt samtal till kommunen och begärt att få ta del av det. Man brukar ju säga att ungdomar ska lära sig faktagranska innan de ger sig ut på nätet och skriver, detsamma kanske gäller somliga vuxna.

De som deltog i beslutet var följande

K G Abramsson, ordf.

Sara Norman
Åke Nilsson

Göran Jonsson
Gunnar Hörnlund

Viveka Abramsson
Lars Eliasson

Annika Wijk (reservation)
Leif Ahlmark

Inga Lena Larsson
Rune Andersson (reservation)

Mona Malmbo
Anita Johansson

Jan Erik Jonsson
Maria Kristoffersson

Gösta Jonsson
Ulla Britt Granberg

Ing Marie Hahlin
Rickard Norberg

Katarina Hahlin
Johnny Kärkkäinen

Håkan Gustafsson
Birgitta Ohlsson

Inga Jonsson
Nils Göran Baer

Ulf Andersson (reservation)
Margareta Löfgren (reservation)

Gunilla Prång
Olaf Bergman

Stig Gunnar Norberg
Ann-Kristin Norman

Bengt Ivan Lidqvist
Agneta Mattsson

Ingrid Eriksson

”Försäljning av Vilhelmina kommuns aktier i Vilhelmina Värmeverk AB.
Verkställd omröstning utfaller med 29 ja och 5 nej på sätt den till detta
protokoll fogade närvarolistan närmare utvisar.
Kommunfullmäktige har således beslutat att ärendet ska avgöras idag.
Reservation avges av Rune Andersson (V), Margareta Löfgren (V) och
Annika Wijk (V).
Ordföranden prövar därefter kommunstyrelsens förslag att försälja
Vilhelmina kommuns aktier i Vilhelmina värmeverk mot Ulf Anderssons
förslag att avslå försäljning. Efter genomförd omröstning finner ordförande att kommunfullmäktige beslutat bifalla kommunstyrelsens förslag.”

Hade de skriftligt reserverat sig i protokollet hade jag köpt ditt resonemang men inte nu, du bör väl vara rättvis och häckla ditt eget parti såväl som borgarnas för att vara rättvis.  Är du det? Eller hur ska du vinkla det här till din fördel?

Hyckleriet står Göran Jonzon för!

Av , , 8 kommentarer 18

När han i VK inlägg kastar ur sig osanningar utan att ta reda på fakta. Att han sen inte är karl nog att kunna be om ursäkt visar med all tydlighet att så länge han ”pratar” går det bra men om någon går emot så gör han likt strutsen, sticker ner huvudet i sanden.

GJZ skrev följande inlägg efter ett inslag i SVT där jag kritiserade Solörs aviserade 10 % höjning i Vilhelmina för de som är ansluta till fjärrvärmevärket

Rubriken löd:

Kallas det inte hyckleri?

Var du inte med och tog beslutet att sälja ut fjärrvärmenätet i Vilhelmina Suzanne Sellin? Om så är fallet, varför då spela indignerad över att monopolet nyttjas till prishöjningar? Nu tvingas kommunen investera en gång till för att skapa egen uppvärmning i de större bostadsområdena som trissen. Följden blir sedan ytterligare prisökning för alla privata fjärrvärmebrukare. Men privat är väl ett skällsord för sossar, så vem bryr sig då? Samtidigt som er ideologi bannar alla former av privatiseringar, så går ni själva in i den mest uppenbara fallgropen! Hyckleri i megaklassen?

Mitt svar till GJZ

Bemöda dig om att ta fram fakta! Att du hänger ut mig får stå för dig men när du skriver osanningar om mig blir jag arg. Jag var inte ens medlem i sossarna än mindre hade jag politiska uppdrag när värmeverket såldes. Men det är väl som vanligt, du hugger på socialdemokratin urskiljningslöst oavsett om det är sant eller inte. Beslutet togs väl dessutom av KFM och jag har aldrig suttit i KFM. Som jag förstått såldes värmevärket 2002-2004 och då ägdes det till hälften av Vattenfall och hälften av kommunen. Vattenfall sålde sin andel till Sydkraft och sen gjorde kommunen samma sak med sin del. Jag gick in i partiet 2010 så du anklagar mig oförskyllt. Be om ursäkt om du är karl nog för det!

Om du bemödat dig om att öppna Solörs hemsida hade du enkelt hittat fakta: Fjärrvärmen i Vilhelmina byggdes under 1970 av kommunen vid det närliggande sågverket. E.ON övertog verksamheten 2002-2004 som levererar ca 40 GWh fjärrvärme årligen till kommunen, industrier, hyresbostäder och villor. Solör Bioenergi Fjärrvärme AB övertog verksamheten från E.ON under 2014.

Sen när det gäller privatisering så finns det en mängd sossar som driver företag, men när privatisering blir ett honnörsord före ekonomi då säger jag nej. Du om någon GJZ sitter och tycker att vi gjorde rätt när vi tog tillbaka ansvaret för snöröjningen av kommunen och när fastighetsförvaltningen av kommunens fastigheter lades på VIBO/VIFAB. Inte nog med att det blev bättre, vi sparade ett par miljoner också. Självklart måste det finnas privata företag i kommunen. Ingen har väl sagt annat. Men inte på bekostnad av våra skattemedel om det blir dyrare säger jag emot.

Ta av dig ditt röda skynke varje gång du ska häckla oss sossar, det passar illa med tanke på den uppförandekod som vi sagt att vi ska förhålla oss till. Håll dig till sanningen och ta reda på fakta!

Jag förväntar mig en ursäkt!

Kultur är ingen lyx….

Av , , 10 kommentarer 17

Den tyske kristdemokratiske  politikern och presidenten (1984-94)  Richard von Weizsäcker sade: ”Kultur är inte någon lyx som vi antingen har råd med eller efter behag kan stryka från utgiftslistan, utan den själsliga jordmån som gör det möjligt för vårt inre att överleva.”

10 kommentarer

Ge lokala föreningslivet bättre förutsättningar

Av , , 2 kommentarer 14

Civilsamhället. Kommunernas roll måste vara att skapa så bra förutsättningar som möjligt för kulturföreningar att bedriva verksamhet. Lokalbrist är ett vanligt problem. Betydelsen av lokaler för föreningslivet behöver finnas med vid samhällsplanering. 

Två stora och viktiga statliga utredningar har nyligen tagits fram. Både demokrati- och civilsamhällsutredningen har tittat på det arbete som utförs dagligen av civilsamhällets aktörer, ett arbete som bidrar till demokrati, delaktighet och inflytande för människor runt om i Sverige. Och till glädje. 

Det civila samhällets insatser är avgörande för att skapa sammanhållning och tillit mellan människor. Till skillnad från den höga, kompromisslösa och oförsonliga ton som debatten förs i media i dag, ser vi i andra sammanhang både en stor vilja att förstå varandra och att lösa saker tillsammans.

Att utredningen ”Palett för ett stärkt civilsamhälle” synliggör civilsamhället och beskriver hinder och utmaningar för föreningslivet är bra. Men det räcker inte, mer måste till.

Vi vill lyfta de ideella kulturföreningarnas roll i arbetet att vara en part för att lösa de utmaningar Sverige står inför i dag. I många kommuner är vi en resurs. Men vi vill och kan göra mycket mer.

I föreningslivet skapas möjligheter för människor att växa; människor ses för att dansa, sjunga, måla, organisera sig och mycket annat.

Här ges möjlighet för en bredare publik att möta professionell kultur. Ideella krafter har också stor betydelse för att göra kulturarvet levande och tillgängligt för den breda allmänheten. Kulturen är gränslös och genom kulturen förstår vi varandra.

Kommunernas roll måste vara att skapa så bra förutsättningar som möjligt för kulturföreningar att bedriva verksamhet. Vi kulturaktörer inom ideell sektor vill rikta ett upprop till Sveriges kommuner med förslag till åtgärder:

• Stärk samråd och samverkan med kulturföreningarna 

Kommunerna måste se föreningslivet som en jämlik part. Det är viktigt att samråd sker med föreningslivet innan kommunerna beslutat om uppdrag och resursfördelning.

Se den kompetens och de möjligheter som ett starkt föreningsliv innebär. Värna vår roll som röstbärare och opinionsbildare. Gemensamma lösningar skapar större förankring och bättre utsikter att lyckas med det vi vill åstadkomma.

• Utnyttja möjligheterna till långsiktig finansiering

Skapa långsiktighet för kulturföreningarna. Bidragssystemen skiftar mellan olika kommuner och skapar därmed skilda villkor för att bedriva verksamhet med bra kvalitet.

Detta är både kortsiktigt och orättvist. Vi ser ett stort behov av system som skapar förutsättningar för långsiktig och strukturell uppbyggnad.

• Satsa på föreningsdrivna mötesplatser 

Brist på lokaler är det hinder som oftast nämns efter ekonomiska förutsättningar för att kunna bedriva verksamhet. Betydelsen av lokaler för föreningslivet behöver finnas med vid samhällsplanering.

Avsaknaden av mötesplatser på landsbygden och i socioekonomiskt utsatta områden leder till att det är svårt för kulturföreningar att verka där det finns stora behov.

Investera i kulturlivets föreningar. Bara Hembygdsrörelsens statistik visar att medlemmar varje år bidrar med ett värde motsvarande 1 miljard kronor i ideellt arbete, medlemsavgifter och andra intäkter medan stat, kommuner och landsting/region bidrar med omkring 30 miljoner kronor sammanlagt.

Att inte skapa bra förutsättningar för föreningslivet är enbart kortsiktigt och ett enormt slöseri med resurser.

Vi är en part att räkna med: vi har stor kompetens, erfarenhet, vilja och lokalförankring. Tillsammans med kommunerna kan vi skapa ett rikt kulturliv för alla i hela Sverige.

Johan Groth, ordförande AX-Amatörkulturens Samrådsgrupp

(Denna artikel kommer från Dagens Samhälle den 8 mars 2016)

Nu går vi mot kallare tider…bokstavligt!

Av , , 4 kommentarer 19

Nog börjar Sverige kännas kallt, vem trodde att vi år 2016 skulle upprätta ”gränser” som gör att människor inte kommer in i vårt land. Att meningar som ”vi har ingen plats för dem längre” skulle sägas i ett land där 2/3 av ytan är i stort sett avfolkad. Vart är vi på väg?

Det är inte bara i Sverige som land det känns kallt, kylan sprider sig även till kommunerna. I min egen kommun så är numera minussiffrorna i bokslutet viktigare än människorna som bor här. Jodå jag sitter i Kommunstyrelsen och är med på alla beslut men visst känns det oerhört svårt och gör ont i hjärtat när de delar av samhället som gör att människan och själen mår gott ska kapas vid fotknölarna.

Jodå jag vet att Socialnämnden och Utbildningsnämnden går på knä för de ökade skenande kostnader man drabbas av i lagstadgade krav som måste uppfyllas. Och det gör ett otroligt bra jobb för att minska de skenande kostnaderna.

Det är också tillsatt en parlamentarisk grupp till en kultur- och fritidsutredning där alla partier ingår för att se hur man kan till 2018 halvera kostnaderna inom den sektorn. Problemet som jag ser det är att ett flertal av de politiker som sitter i beredningsgruppen inte har speciellt stor kunskap om hur fritids/kultursektorn till facto är en otroligt viktig kugge i samhälle där barn/ungdomar och vuxna ska leva och fungera.

I skolan har vi snart inga kreativa ämnen kvar och idrotten är minimerad till nån timme i vekckan.

 

Det finns hur mycket forskning som helst som visar på kulturens betydelse för individen, hur vi måste använda båda hjärnhalvorna för att kunna ta in kunskap, men också för att hjälpa barn, ungdomar och äldre, barn som får dansa lär sig koordinera sin kropp bättre, barn med bokstavskombinationer blir lugnare av dans och klarar av att sitta still i skolan och ta in kunskap bättre.

Om du gått i en musikskola som barn och lärt dig spela instrument kommer du att bli mindre dement som gammal. Musik i äldrevården ex rytmikövningar mm har visat att de äldre mår bättre, sover bättre, äter mer osv. De barn som får spela teater får bra självförtroende, lär sig bli trygg med sig själv, tala inför grupp, blir självständiga individer. Kulturen kan bidra med så mycket för att stärka våra barn och ungdomar.

Men den behövs också för vårt eget själsliv. Att få se en teater, lyssna på en konsert, njuta av en dansföreställning, se en opera, det finns många olika delar som gör att vi människor mår bra när vi tar del av kultur på olika sätt. Ett samhälle utan kultur är ett oattraktivt samhälle att bo i.

När det gäller idrottssidan så görs det ett fantastiskt arbete för barn och ungdomar som är ovärderligt ur samhällssynpunkt. Många och ungdomar blir ”sedda” och får både träning, kamratskap och lär sig sociala koder genom idrotten, den är också än mer viktigt idag när idrottstimmarna har minskat i skolan och barn sitter än mer idag än någonsin framför datorer.

Vad kostar då hela den biten jo netto ca 22.5 miljoner, låter väl förskräckligt som mycket pengar för lite teater eller idrottsaktiviteter.

Nåja riktigt så enkelt är det naturligtvis inte. Iden summan ingår

Fotokarivet och Biblioteksverksamheten för ca 4,1 miljoner

Museum/Lanthandel/Norgefarargården/Övrig kulturverksamhet med ca 1,1 milj

Studieförbunden/Kulturföreningar ca 1,1 milj

Fritidsgården/Cornelia ca 1,9 milj

Näringslivskontor/Turistbyrå/Turistmarknadsföring ca 3,6 milj

Fiskevårdsåtgärder ca 0,9 milj

Rekreationsanläggningar/Baksjötjärn/Småbåtshamn/Bagarstugan/Friluftsanläggningar/ Friluftsbad/Friluftsliv ca 250 000 kr

Simhall/Vilhelmina Arena/sporthallar i byar/Tjärnvallen/Ridhuset/Övriga kommunägda Idrottsplatser/Vaktmästeri/Granbergsbacken/ Pistmaskin/Skidstadion ca 8,7 milj

Snickers/Skotertrafik/Samlingslokaler/Övriga föreningsägda lokaler/ Föreningsstöd övriga föreningar ca 1,2 milj

Frågan är var ska vi skära ned, ska vi lägga ner Ishallen, Ridhuset, Fritidgården,

Eller ska vi stänga Biblioteken, Simhallen?

Hur mycket är då 22 miljoner….ja kommunen går just nu back  drygt 30 miljoner! Mycket pga lagstadgade krav som vi inte kommer undan. Ex assistenter i skolan, ökade kostnader för hjälp till funktionshindrade där försäkringskassan drar ner på antalet hjälptimmar till under 20 för att slippa ta ansvar och det hamnar på kommunens budget eftersom de människorna inte blivit friskare pga försäkringskassans inskränkning utan fortfarande behöver hjälp. Många barnfamiljer mår dåligt idag mm.

Av kommunens totala budget är kultur- och fritidsdelen en bråkdel och lika fullt är det ALLTID den sektorn som ska betala för de andra nämndernas underskott.

Av en hundralapp i kommunens ekonomi går 1,39 kr till kulturverksamhet och 2,39 kr till fritidsverksamhet och ändå är det alltid det som ska sparas bort. Ni är beredda att för ynka 2,78 kr per hundralapp slå sönder det som gör Vilhelmina attraktivt att bo i.

I budget och strategiplanen för åren 2015-2018 står bla att vi ska arbeta för bla ”Attraktivitet och livskvalitet” för mig är de begreppen synonymt med ett rikt kultur- och föreningsliv.

Ett annat mål är att samlat stärka och synliggöra Vilhelminas roll som en framtidskommun samt att stärka Vilhelmina som varumärke. Hur gör man det med ett kultur.-och föreningsliv kapat vid fotsulorna, Var finns attraktiviteten i en kommun då när själva nerven är kapad.

Det finns många punkter där man talar om en livskraftig kommun, vi behöver fler arbeten, vi behöver unga och barnfamiljer som flyttar tillbaka ….till vad ?

Det som gör mig mest orolig är att det inte finns någon opinion ute samhället kring detta. Var är alla föräldrar till barn och ungdomar som idkar idrott eller kultur, var är alla vuxna som tar del av de fritidsanläggningar eller kulturutbud som ges. Är ni nöjda med att det försvinner?

55% av våra föreningar får betydligt minskad verksamhet och drygt 15 % lägger ner om halvering av kostnaderna blir beslut. Och det är vad de tror, vad det blir hänger ännu mer på ökad frivillig verksamhet och den tror jag har nått smärtpunkten och vi får det mycket kallare i vår kommun,,,

Kostnaderna för den kortsiktiga besparingen som ges kommer med all sannolikhet att landa på såväl Socialnämndens och Utbildningsnämndens konto så småningom.

Men som det så ofta tidigare visats sig så kommer kultur och föreningslivet få stora svårigheter att byggas upp igen när man slagit ner eldsjälarna.

Är det någon överhuvudtaget som räknat på hur mycket pengar idrotten och kulturen genererar tillbaka till kommunen. Räkna på det innan ni tar huvudlösa beslut som slår sönder livsnerven i vår kommun.

 

Se kulturen som närande istället för tärande..

Av , , 9 kommentarer 18

Blir förvånad när ingen idag kan se positiva, ekonomiska och hälsofrämjande effekter kultur kan få om man använder den mer i samhället och inte ser den som en enskild tärande sektor. Nu måste vi spara rejält i vår kommun och det första man skriker om är att kultur och föreningslivet ska stryka på foten, museet ska läggas ner och likaså musikskolan, allt för att spara de luskronor som kulturen kostar. Varför inte istället satsa rejält på den. Anställ ex musikpedagoger jämte musiklärarna i skolan och låt dem jobba på äldreboenden och inom sjukvården. Vilhelmina har stora kostnader för ex mediciner inom äldrevården. Låt musikpedagoger arbeta med gamlingarna med musik och rytm. Det finns ju många rapporter som visar de positiva effekterna av det. De äldre blir piggare, behöver mindre mediciner, äter bättre och blir mer lättskötta.Kostnaderna minskar och både personal och de äldre blir gladare. Ett exempel på hur man kan korsbefrukta mellan nämnderna. Men ibland verkar det vara så vattentäta skott så att man inte kan se vinsterna av att samordna resurserna…

9 kommentarer

Tappat tron på mänskligheten

Av , , 3 kommentarer 9

Kan man i religionens kappa begå vilka brottsliga handlingar som helst utan att världen tar i med krafttag och protesterar. När man skändar och mördar barn i religionens namn borde åtminstone de upplysta människorna på jorden aktivt motverka att sånt får ske.

Under de sista hundra åren har det begåtts våld på civila och miljoner människor har fått förlora sina liv. Hur kunde det ske med civilisationens goda samvete. Varför gjorde man ingenting för att förhindra det. I Sverige liksom i övriga Europa växer rasisternas framfart och inget görs för att få stopp på det.

Nu har vi IS som skövlar och skändar, vi har brunskjortornas framfart i Europa och vad väntar oss? Ett tredje världskrig??

Svält, fattigdom och diktaturer skapar kaos i världen medan välfärdsstaterna blundar. Statsvetaren Bo Rothstein har skrivit en debattartikel i dagens DN där forskning visar att religionen inte ger ett bättre samhälle utan att korruptionen är högre i religiösa länder. En intressant artikel som du kan läsa här.

http://www.dn.se/debatt/religionen-bidrar-inte-till-ett-battre-samhalle/

 

 

3 kommentarer
Etiketter: , , , , , , ,