Studenters ekonomi

Igår presenterade media en undersökning som visade att varannan student inte klarar ekonomin. Orsakerna kring detta går alltid att diskutera, det finns nog som i de flesta fall två sidor av samma mynt. Vissa klarar den inte eftersom hyrorna på de lägenheter som finns ofta inte är särskilt anpassade till en students inkomster, medan det i andra fall kan handla om onödigt stora utgifter- där 1000 kr i månaden på uteliv är en summa att belysa.

Jag tycker det inte finns ett problem i att studenter måste jobba extra. Jobba extra är bra att visa upp för kommande arbetsgivare, bra för ekonomin och visar på ett engagemang utanför skolväggarna. Kvällar, helger och i viss mån dagtid behöver inte betyda att studierna påverkas.

Undersökningen visar också, utan någon förvåning, att hyran är den största utgiften för en student. 3500-5000 kr i månaden är det undersökningen visar är vanliga hyror. Detta visar på dels, som i många fall, att det finns för få små, enkla lägenheter att tillgå och att en sönderreglerad bostadsmarknad gjort hyrorna höga, i förhållande till inkomst. Tyvärr har sossarna arbetat på fel sätt under sin långa period i regering: Emot marknadens principer, vilket gjort det kostsamt och krångligt att bygga. Vår bostadsminister och tillika kristdemokrat, Stefan Attefall, jobbar med denna fråga stenhårt nu och vill öppna upp marknaden på ett bättre sätt. Men bostäder är infrastruktur; det tar tid att vända(läs bygga)!

Vi Kristdemokrater har även tagit strid för att få bort det inkomsttak som i allt för många fall gör studenter återbetalningsskyldiga och tvingar dem att tacka nej till extra jobb- för att inte få tjäna för mycket! Detta är bara en dum regel som måste bort! Flit ska stimuleras! De som vill ska få arbeta så mycket de anser sig jobba! Detta har jag skrivit längre om i en tidigare blogg: blogg.vk.se/Thomasnordvall/2012/04/10/studenternas-ekonomi-maste-forbattras-694842

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.